Intervenții ale ISU Neamț în zona podului prăbușit de la Luțca

HomeActualitate

Intervenții ale ISU Neamț în zona podului prăbușit de la Luțca

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului (ISU) Neamț a anunțat sâmbătă că, urmare a producerii evenimentului din data de 9 iunie, în urma căruia podul de peste râul Siret ce face legătura între localitățile Luțca și Sagna a fost distrus, mai multe ovine au fost surprinse sub dărâmături. ISU Neamț arată că pompierii au identificat 20 de capete ca fiind surprinse sub pod – patru oi au putut fi extrase în viață, ulterior fiind predate proprietarului, alte 16 oi fiind identificate fără semne vitale. Totodată s-a constatat ca cel puțin o oaie este încă în viața și este surprinsă sub elementele prăbușite ale podului.

„Cum orice viață contează, au fost căutate soluții pentru scoaterea acestor oi din zona respectiva. Specialiștii din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Neamț ne-au comunicat că orice intervenție asupra podului poate genera prăbușiri ale elementelor acestuia. În acest context, zona în care este interzis accesul este la o distanță egală cu înălțimea elementelor din podul prăbușit”, a declarat locotenent Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

ISU Neamț mai precizează că, având în vedere că se efectuează cercetări cu privire la cauza producerii accidentului, elementele podului trebuie să rămână în poziția de după prăbușire, astfel încât experții tehnici și specialiștii investigatori să aibă o imagine cât mai completă.

„ISU Neamț menține legătura cu IPJ Neamț, urmând să intervină pentru salvarea animalelor surprinse sub pod sub coordonarea expertului tehnic, astfel încât să nu afectam cercetările în curs. Pentru că suntem preocupați de salvarea vieţii, au fost efectuate căutări a unor posibile victime și în apele râului Siret cu ajutorul unei bărci și a scafandrilor de la ISU Neamț”, a mai declarat locotenent Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Podul de peste râul Siret din comuna Sagna, de pe drumul județean DJ 207A, dintre localitățile Luțca și Sagna, s-a prăbușit în cursul zilei de joi, 9 iunie. Două autovehicule care treceau pe pod au fost prinse în incident, unul dintre șoferi fiind rănit. Podul a fost reabilitat anul trecut de Consiliul Județean Neamț, care a transmis că recepția podului încă nu a fost finalizată și că răspunderea pentru starea podului o au constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice. Polițiștii au deschis dosar penal în acest caz, în vederea stabilirii modalității de realizare a reabilitării podului (detalii aici).

În același context, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a precizat că, din punctul de vedere al instituției, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor (detalii aici), iar premierul Nicolae Ciucă a cerut tragerea la răspundere a celor responsabili de surparea podului și a solicitat MApN să intervină în zona afectată (detalii aici). Totodată, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a deschis un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat podul, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră pe podul de la Luțca, județul Neamț, de peste râul Siret, fiind începută urmărirea penală in rem (față de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție (detalii aici).

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0