S-a rupt podul peste râul Siret, între Sagna și Luțca

HomeActualitate

S-a rupt podul peste râul Siret, între Sagna și Luțca

Podul de peste râul Siret din comuna Sagna, de pe drumul județean DJ 207A, dintre localitățile Luțca și Sagna, s-a prăbușit în cursul zilei de joi. Două autovehicule care treceau pe pod au fost prinse în incident, unul dintre șoferi fiind rănit. Podul a fost reabilitat anul trecut de Consiliul Județean Neamț, care a transmis că recepția podului încă nu a fost finalizată și că răspunderea pentru starea podului o au constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice. Polițiștii au deschis dosar penal în acest caz, în vederea stabilirii modalității de realizare a reabilitării podului.

Joi, 9 iunie, la ora 14.40, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Neamț a anunțat că s-a rupt podul de peste râul Siret, dintre localitățile Luțca și Sagna, de pe drumul județean DJ 207A. Pod peste râul Siret rupt între Sagna și Luțca, intervin pompierii romașcani. Sunt surprinse un autocamion și o autoutilitară, iar în urma evenimentului a rezultat o victimă. Victima a fost scoasă din autocamion de către participanții la trafic. Este vorba de un bărbat de aproximativ 50 de ani, care primește îngrijiri medicale”, a precizat locotenent Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Conform IPJ Neamț, joi, 9 iunie, în jurul orei 14.15, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au fost sesizați cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret (DJ 207A) dintre localitățile Luțca – Sagna, s-a rupt. „Din primele date, un autocamion și o autoutilitară circulau pe podul în cauză, din direcția Roman spre Sagna, în urma evenimentului rezultând rănirea conducătorului autocamionului, în vârstă de 56 de ani. Imediat, la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției municipiului Roman și Serviciului Rutier Neamț. Având în vedere că circulația rutieră este blocată, au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto și devierea traficului rutier pe Drumul Național 15 D, Roman – Gâdinți”, a precizat subinspector de poliție Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamț.

Prefectul județului Neamț, Adrian Niță, s-a deplasat în comuna Sagna, la locul incidentului. „Momentan, despre cei doi conducători auto care au suferit răni în urma tragediei de aici, starea sănătății unuia dintre ei este bună, prezintă doar escoriații, celălalt este evaluat acum de către echipajul de la Ambulanță – dar ambii sunt în stare de conștiență, nu par să fie probleme. Verificăm dacă mai sunt și alte autovehicule implicate – momentan, după primele semne, nu pare să existe alte autovehicule care să fi ajuns în apă. Situația este în dinamică”, a declarat la ora 15.10 prefectul Adrian Niță.

Prin apel la 112, am fost înștiințați despre faptul că s-a prăbușit o parte din podul de peste râul Siret, ce face legătura între localitățile Sagna și Luțca. Un autocamion și o autoutilitară se aflau pe pod. În urma evenimentului produs a rezultat o victimă, un bărbat de 56 de ani, care a fost scos din interiorul autocamionului de către participanții la trafic. Acesta a fost preluat de către echipajele medicale sosite la locul evenimentului, urmând a fi preluat de echipajul SMURD TIM pentru a fi transportat la CPU Roman. În urma evenimentului produs au fost surprinse și aproximativ 20 ovine. La locul evenimentului au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Roman, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț,  Serviciul Județean de Ambulanță Neamț și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sagna”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, după reabilitarea podului: „Acest obiectiv poate fi folosit în condiții de siguranță”

Podul de peste râul Siret de la Luțca, din comuna Sagna, lung de 216 metri, a fost redeschis circulației rutiere pe 13 noiembrie 2021, după ample lucrări de reabilitare, care au început în primăvara lui 2020. Conform reprezentanților Consiliului Județean (CJ) Neamț, lucrările au costat 6,8 milioane de lei, bani din Programul Național de Dezvoltare Locală.

În toamna anului trecut, la momentul redeschiderii circulației pe podul de la Luțca, președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, declara: „Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către CJ Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță”.

Polițiștii au întocmit dosar penal

Reprezentanții IPJ Neamț au precizat că, în cauză, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii, cu exactitate, a modalității de realizare a reabilitării podului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

De asemenea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Roman au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Reacția CJ Neamț: „Recepția nu a fost finalizată de către CJ Neamț, podul fiind încă în administrarea constructorului. Va fi efectuată o anchetă”

În cursul după-amiezii de după incident, președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, a transmis următorul mesaj:

„Referitor la incidentul petrecut pe drumul județean DJ 207A, unde podul peste râul Siret, din localitatea Luțca s-a prăbușit, Consiliul Județean Neamț face următoarele precizări.

Podul a fost supus unui proces de reabilitare, cu finanțare prin Planul Național de Dezvoltare Locală, de către Consiliul Județean Neamț. În perioada de probe, până la recepția la terminarea lucrărilor, podul a fost supus unui test de verificare a structurii de rezistență, prin încărcarea cu un convoi de camioane, în greutate totală de peste 340 de tone. Rezultatele testului au confirmat că structura podului a avut un comportament normal în urma testului și că podul poate fi folosit în condiții de siguranță.

Până la recepție, care nu a fost finalizată, urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate. Recepția nu a fost finalizată de către Consiliul Județean Neamț, podul fiind încă în administrarea constructorului. Pentru finalizarea recepției urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate.

Constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului. Va fi efectuată o anchetă, pentru a afla dacă soluția tehnică a fost bună și dacă firma care a executat lucrările a respectat soluțiile din proiectul tehnic. În baza concluziilor anchetei, vinovații de acest incident vor suporta consecințele”.

 

Foto: facebook / Radar Roman Oficial, ISU Neamț, CJ Neamț

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0