Nivelul de zgomot produs de traficul de pe DN 2 – E 85 și care îi afectează pe cei ce locuiesc în apropierea șoselei naționale se află în atenția Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care intenționează să adopte mai multe măsuri pentru diminuarea disconfortului fonic produs de trafic.
Primăria Municipiului Roman a publicat miercuri, 20 ianuarie, o documentație a CNAIR care îi privește pe locuitorii municipiului Roman aflați în apropierea DN 2 – E 85. Astfel, anunțul CNAIR precizează că organizează, în perioada 15 – 29 ianuarie, consultări publice în vederea finalizării Planurilor de acțiune pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier în localitățile traversate de drumurile naționale care au înregistrat un trafic anual mai mare de trei milioane treceri de autovehicule, în conformitate cu prevederile Legii nr.121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambient.
Propunerile de Planuri de acțiune și hărțile de zgomot pot fi consultate la adresele de internet: http://www.cnadnr.ro/ro/transparenta/e-cerere/accesul-la-informatiile-de-interes-public/harti-strategice-de-zgomot și http://management-zgomot.cnadnr.ro .
Publicul interesat poate transmite comentarii, opinii, observaţii privind documentele menţionate, în scris, la sediul CNAIR SA. din București, bd. Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, cod poștal 010873, prin fax la nr. 021.312 09 84 sau prin e-mail la adresa: management-zgomot@andnet.ro până la data de 29.01.2021, ora 16:00.
Romașcanii au la dispoziție și un chestionar pe această temă, disponibil la acest link, în timp ce planul de acțiune al CNAIR pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier poare fi accesat la acest link.
Documentația are în vedere și date despre situația comunelor Secuieni, Trifești și Horia. Pentru municipiul Roman și cele trei comune menționate anterior, CNAIR estimează că există 694 de persoane expuse peste limita de zgomot de 65 decibeli pentru indicatorul de zgomot pentru zi-seară-noapte și 1.137 de persoane expuse peste limita de 50 decibeli pentru indicatorul de noapte.
Reprezentanții CNAIR precizează că au în vedere, în parteneriat cu autoritățile locale, realizarea unui proiect de izolare fonică a clădirilor rezidențiale expuse la zgomot.
Ar urma să beneficieze de acest program, conform estimărilor CNAIR, 16 locuințe din Roman (cu 42 de persoane beneficiare), 335 de locuințe din Horia (921 de persoane beneficiare), 44 de locuințe din Trifești (103 persoane beneficiare) și 34 de locuințe din Secuieni (69 de persoane beneficiare).
„Planul de acțiune cuprinde măsuri de gestionare și reducere a zgomotului, identificate cu prioritate pentru situațiile în care au fost identificate depășiri ale limitelor de zgomot admise. În cazul sectorului de drum DN 2 km. 321+537 – km 328+692, reducerea impactului zgomotului asupra persoanelor expuse se poare realiza prin izolarea fonică a clădirilor rezidențiale care au cel puțin o fațadă expusă la zgomot pe timpul nopții mai mare sau egal cu 50 de decibeli. Termenul de finalizare al proiectului este 31 decembrie 2029 și se intenționează finanțarea lui din fonduri europene nerambursabile din următorul exercițiu financiar 2021 – 2027”, mai precizează reprezentanții CNAIR.
Comentarii