CNAIR: 76,8 milioane de lei pentru construcția pasarelei peste calea ferată pe E 85. A fost depusă cererea de finanțare

HomeSocial

CNAIR: 76,8 milioane de lei pentru construcția pasarelei peste calea ferată pe E 85. A fost depusă cererea de finanțare

Miercuri, 7 februarie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a depus cererea de finanțare pentru proiectul de construcție a unei pasarele peste calea ferată pe E 85, de la ieșirea din Roman spre Iași.

Astfel, CNAIR anunță că, în calitate de solicitant, a elaborat și depus, în data de 7 februarie 2024, Cererea de Finanțare pentru proiectul „Construcție Pasaj superior pe DN 2, peste CF la Roman, km 332+961”, în vederea acordării finanțării nerambursabile alocată prin Programul Transport, în cadrul RSO 3.1 „Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale Fondul de Coeziune; Prioritate: P1. Îmbunătățirea conectivității primare rutiere; Obiectiv specific 3.1 Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale”, din Fondul de coeziune, Operațiunea Investiții pentru realizarea unor secțiuni de infrastructură rutieră de mare viteză pe rețeaua primară – FC.

Documentul CNAIR arată că obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieței interne, cu scopul de a crea condițiile pentru creșterea volumului investițiilor, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene.

Obiectivul specific al proiectului îl reprezintă construcția unui pasaj superior pe DN 2, peste calea ferată la Roman, kilometrul 332+961, precum și elaborarea proiectului pentru autorizarea lucrărilor de construire și proiectul tehnic de execuție.

„Valoarea totală a proiectului este de 76.802.552,89 lei și va fi finanțat prin Programul Transport, astfel: contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 25.844.020,50 lei, contribuția proprie – 38.766.030,75 lei, diferența până la valoarea totală a proiectului reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA, și anume 12.192.501,64 lei. Durata proiectului este de 51 de luni. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul de Coeziune”, mai arată reprezentanții CNAIR.

Ideea proiectului de construcție a unei pasarele peste calea ferată pe E 85 a fost enunțată de autoritățile de la Roman cu ani în urmă, pe fondul problemelor de trafic din zona trecerii la nivel cu calea ferată de pe DN 2 – E 85, la ieșirea din Roman spre Iași. Proiectul a fost confirmat în 2020, de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Lucian Bode, într-o vizită de lucru în municipiul Roman. Prin hotărâre de Consiliu Local, în 2022, autoritățile de la Roman au transferat către CNAIR sectorul respectiv din DN 2, în vederea demarării proiectului.

Deși utilitatea pasarelei a fost pusă sub semnul întrebării, pe fondul demarării lucrărilor la Autostrada Moldovei A7, într-un răspuns oferit unei solicitări a Ziarului de Roman, CNAIR a confirmat, la începutul anului 2022, continuarea proiectului.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Doru Mihaescu 5 luni ago

    N-ar fi fost mai bine daca, in conditiile de acum, in acel loc s-ar fi facut numai o reducere a numarului de linii de la trei la una, iar banii ar fi fost folositi pentru o pasarela la trecerea peste mult mai circulata magistrala feroviara 500, catre cartierul Fabricii de Zahar ? Sau pentru o pasarela peste aceeasi magistrala la intersectia cu drumul spre Piatra -Neamt, aflata intre satul Horia si viitoarea A7, prevazuta a se da in exploatare in urmatorii doi-trei ani ? Sau pentru reconstruirea „Podului Arsene”, de la Lutca ? Sau macar pentru semafoare in atatea intersectii din Roman, in care traficul le-a facut necesare ? Ideal ar fi desigur sa existe bani pentru toate si fireste, nu in ultimul rand, pentru imbunatatirea alimentarii cu apa a orasului, cu atat mai mult in perspectiva unor ani din ce in ce mai calzi si mai secetosi.

  • Silviu Manolache 5 luni ago

    Nu ar fi mai bine să se facă toate enumerate de Dumneavoastră?