Prima paginăSport

Canotoarea Laura Oprea, din Nisiporeşti, în finală la Olimpiada de la Rio

Canotoarea Laura Oprea, din Nisiporeşti, în finală la Olimpiada de la Rio

Dimensiune text

 

canotaj olimpiada rio brazilia laura oprea 1Joi, 11 august, echipajul bărcii de canotaj de 8 plus 1 rame al României, din care face parte şi canotoarea Laura Oprea, în vârstă de 22 de ani, originară din Nisiporeşti, s-a calificat în finală la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce s-a clasat pe locul al doilea în cursa de calificare. Finala probei va avea loc sâmbătă, 13 august.

Două zile de probe amânate

Drumul spre finală nu a început fericit pentru delegaţia României, nevoită să suporte o zi de amânare pentru cursa în serii la proba de 8 plus 1 feminin, după ce competiţiile de canotaj de pe laguna Rodrigo de Freitas de duminică, 8 august, au fost amânate, din cauza vremii, pentru ziua de luni.

Astfel, din cauza condensării programului, Laura Oprea şi Mădălina Bereş, componente atât ale bărcii de 8 plus 1 rame, cât şi ale bărcii de 2 rame, au fost nevoite să dispute două curse într-o singură zi. Cele două bărci ale României au obţinut locul 3 în serii, la 8 plus 1 rame, şi doar locul 5 la 2 rame. Astfel, ambele echipaje au fost nevoite să dispute o cursă în plus până la calificarea în finalele olimpice.

canotaj olimpiada rio brazilia laura oprea 5

Barca de 2 rame a disputat cursa de recalificare marţi, 9 august, acolo unde Laura Oprea şi Mădălina Bereş au obţinut locul I şi, astfel, locul în semifinală. A doua amânare a probelor a venit miercuri, 10 august, din nou din cauza vântului puternic.

O finală din două

Joi, 11 august, în prima semifinală de la 2 rame, disputată de la ora 14.30, ora României (8.30 în Brazilia), Laura Oprea şi Mădălina Bereş s-au luptat cu echipajele Marii Britanii, Statelor Unite, Africii de Sud, Poloniei şi Italiei. România s-a clasat pe locul al patrulea, cu timpul de 7:29.20, la cinci secunde de locul al treilea, ultimul care permitea calificarea în finală. Dacă ar fi evoluat în cealaltă semifinală, timpul româncelor le-ar fi permis clasarea pe locul al doilea şi calificarea. Echipajele de pe locurile 2 şi 3 din a doua semifinală, Noua Zeelandă şi Spania, au obţinut doar 7:29.67, respectiv 7:30.79.

La mai puţin de două ore de semifinala de la 2 rame, Laura Oprea şi Mădălina Bereş au urcat din nou în barcă, pentru proba de 8 plus 1 rame, alături de Mihaela Petrila, Ioana Strungaru, Adelina Bogus, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Iuliana Popa şi cârmaciul Daniela Druncea, cursă de recalificare disputată de la ora 15.50. În luptă cu echipele Canadei, Noii Zeelande, Olandei şi Australiei, România a făcut o cursă bună, încheind pe locul al doilea, cu timpul de 6:32.63, cu patru secunde în urma Canadei, obţinând, de această dată, calificarea în finala probei – în condițiile în care primele patru clasate s-au calificat în lupta pentru medalii. Finala este programată sâmbătă, de la ora 17.04, ora României. Adversarele româncelor vor fi echipajele Canadei, Noii Zeelande, Olandei, Marii Britanii şi Statelor Unite.

Barca de 8 plus 1, timp de 28 de ani pe podium

Tânăra echipă feminină de a bărcii de 8 plus 1 are o grea misiune în a păstra rezultatele predecesoarelor lor: timp de 28 de ani, echipajul bărcii de 8 plus 1 a fost pe podium la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice. Începând cu ediţia de la Moscova din 1980 până la Beijing în 2008, barca de 8 plus 1 fete a câştigat trei medalii de aur, trei de argint şi două de bronz. La Londra, în 2012, barca de 8 plus 1 fete a României s-a clasat doar a patra, după Statele Unite ale Americii, Canada şi Olanda.

În topul  all-time al medaliilor olimpice în canotajul feminin se află trei românce: Elisabeta Lipă (cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz), Georgeta Andrunache-Damian (cinci medalii de aur şi una de bronz) şi Doina Ignat (patru medalii de aur, una de argint şi una de bronz).

Laura Oprea, originară din Nisiporeşti, este născută pe 19 februarie 1994 şi a început canotajul din clasa a şasea, atunci când o echipă de antrenori din Constanţa, plecată prin ţară pentru a descoperi noi talente pentru acest sport, a oprit şi la Liceul din Nisiporeşti. Puteţi citi povestea Laurei Oprea în Ziarul de Roman, accesând acest link.

canotaj olimpiada rio brazilia laura oprea 1

canotaj olimpiada rio brazilia laura oprea 2

Laura Oprea canotaj 3

canotaj olimpiada rio brazilia laura oprea 3

canotaj olimpiada rio brazilia laura oprea 4

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0