Prima paginăEducatieRural

De la Nisiporeşti la Jocurile Olimpice de la Rio

Dimensiune text

Marea speranţă a României la Jocurile Olimpice de la Rio, Laura Oprea, originară din Nisiporeşti, s-a întâlnit cu elevii de la şcoala în care a învăţat. Tânăra sportivă a vorbit copiilor despre munca din spatele performanţelor ei.

Laura OpreaElevii Liceului Tehnologic din Nisiporeşti, comuna Boteşti, s-au întâlnit cu Laura Oprea, o speranţă a canotajului românesc, la sfârşitul săptămânii trecute. Fostă elevă a liceului, Laura a dorit să împărtăşească şi copiilor din satul natal din experienţa proprie de sportiv de performanţă. Elevii au fost dornici şi impresionaţi să afle cum a reuşit Laura să fie întotdeauna pe podium la campionatele europene şi mondiale de canotaj, câtă muncă se ascunde în spatele acestor performanţe şi care sunt avantajele şi neajunsurile cu care se confruntă un sportiv de performanţă.

„Am invitat-o pe Laura la liceu să vorbească copiilor despre performanţa în sport, pentru că venise acasă, în concediu, la părinţi. Mi-a spus că sportul i-a adus mari satisfacţii, dar că în spatele fiecărui succes este o muncă fantastică”, a spus profesor Cleopatra Brânduşa Bursuc, directorul Liceului Tehnologic din Nisiporeşti.

nisiporesti 03Drumul până la marea performanţă a Laurei a însemnat multe sacrificii. „O echipă de antrenori de la Clubul Sportiv «Ştiinţa» din Constanţa, plecată prin ţară pentru a descoperi noi talente, a oprit şi la liceul nostru. Le-am recomandat-o pe Laura, pentru că era o fată înaltă şi puternică. Părinţii, oameni gospodari, dar cu posibilităţi modeste, nu s-au opus. Ba, dimpotrivă, au luat o decizie foarte repede. Au considerat că Laura ar avea mai multe şanse dacă ar pleca din sat. Nu i-a fost uşor deloc Laurei, departe de familie. Când se întorcea în sat, în vacanţă, şi mă uitam la mâinile pline de bătături, am realizat ce înseamnă, de fapt, să faci performanţă”, explică directorul liceului.

Laura era în clasa a VI-a când a plecat la Constanţa. Acum, are 21 de ani şi multe medalii adunate în competiţii naţionale, europene şi mondiale.

Laura Oprea este „canotoarea secolului XXI”

nisiporesti 05Laura Oprea a participat, la începutul lunii septembrie, alături de Cristina Grigoraş, la Campionatele Mondiale de canotaj academic, rezervate seniorilor, desfăşurate în Franţa, în localitatea Aiguebelette. Rezultatul obţinut cele două fete a fost biletul la Jocurile Olimpice de vară de la Rio din 2016, unde România va fi prezentă cu trei echipaje la canotaj.

În acest an, Laura a câştigat locul III, alături de colega ei, Cristina Grigoraş, la Campionatul European de canotaj pentru seniori de la Poznan, din Polonia, din luna mai. Campioană mondială de tineret, Laura este considerată, la 21 de ani, „canotoarea secolului XXI„. Tânăra sportivă vrea să calce pe urmele multiplei campioane Elisabeta Lipă, pe care o consideră un model de urmat. Laura îşi vede părinţii de două ori pe an, pentru că are un vis. „Orice sportiv are un ţel. Să fie campion olimpic”, spune Laura, cu gândul la Jocurile Olimpice de la Rio.

nisiporesti 04În urmă cu doi ani, Laura Oprea a răspuns câtorva întrebări pentru site-ul worldrowing.com. Între altele, Laura afirma: „Îmi place canotajul pentru că este un sport curat. Dacă eşti cel mai bun, nimic nu te poate împiedica să câştigi (…) Dacă ar trebui să aleg pe cineva cu care să traversez Oceanul Atlantic vâslind, aş alege-o pe Elisabeta Lipă. (…) Înainte de o cursă, întotdeauna sărut cruciuliţa pe care o port la gât. Cred că îmi aduce noroc. (…) Dacă aş câştiga un milion de dolari, aş înfiinţa un club de canotaj. (…) În viitor, îmi doresc să continui în acest sport şi să câştig o medalie la Jocurile Olimpice”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0