Canotoarea Laura Oprea, din Nisiporești, medaliată cu aur la Campionatele Mondiale din acest an cu echipajul bărcii de 8 plus 1, a fost selectată pentru a face parte din programul „Samurai 2020”, lansat de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman în vederea pregătirii sportivilor de performanță pentru Olimpiada de la Tokyo din 2020.
Luni, 13 noiembrie, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a lansat oficial „Samurai 2020” – programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a ediții de vară a Jocurilor Olimpice – Tokyo 2020, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice din București.
La acțiune au fost prezenți Mihai Covaliu, președintele COSR, Marius Alexandru Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei în România, George Boroi, secretarul general al COSR, membri ai Comitetului Executiv al COSR, reprezentanți ai sponsorilor COSR, personalități ale olimpismului românesc și conducători ai federațiilor sportive naționale.
„Prin «Samurai 2020», COSR își propune să mențină tradiția olimpică a României și anume aceea ca sportivii români să urce pe podiumurile de premiere, și toți românii să trăiască cu mândrie națională momentele solemne în care se ridică drapelul și se intonează imnul. Prin acest program, COSR își dorește să susțină stilul de viață prin care sportivii și implicit antrenorii și specialiștii să-și mențină pasiunea și motivația de a obține excelența. Prin «Samurai 2020», COSR demonstrează astfel încă o dată că respectă performanța și performerii”, precizează un comunicat al COSR.
32 de sportivi de performanță pentru „Samurai 2020”
Cei 32 de sportivi „samurai” incluși în programul „Samurai 2020” sunt:
Canotaj:
– Echipajul feminin 8+1 – Ioana Vrânceanu, Viviana Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguș, Laura Oprea, Daniela Druncea;
– Echipajul feminin dublu vasle categorie usoara – Ionela Lehaci Cozmiuc, Gianina Beleagă;
– Echipajul masculin 8+1 – Cristian Ivașcu, Marius Vasile Cozmiuc, Adrian Damii, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Vasile Bejan, Cristi Ilie Pirghie, Ciprian Tudosa, Adrian Munteanu;
Canoe: Victor Mihalachi, Leonid Carp;
Gimnastică masculin: Marian Drăgulescu;
Gimnastică feminin: Larisa Iordache;
Lupte libere feminin: Alina Vuc, Estera Tămăduianu;
Lupte libere masculin: Albert Saritov;
Scrimă:
– Sabie masculin – Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu, Alin Badea, Mădălin Bucur;
– Spadă feminin – Ana Maria Popescu.
COSR va crea cadrul pentru ca sportivii români să se pregătească în condiții comparabile cu cele ale adversarilor din topurile clasamentelor mondiale, cunoscut fiind faptul că în prezent „regulile jocului” se stabilesc în baza a ceea ce întreprind națiunile rivale, nu pe baza a ceea ce întreprinde o națiune în comparație cu ceea ce a făcut în trecut, precizează reprezentanții COSR.
Programul are o structură flexibilă și va avea porțile deschise pentru orice sportiv care se clasează pe locurile 1-6 la competițiile mondiale de până în 2020, dar în același timp din program pot ieși sportivii care nu au continuitate în performanța la nivel mondial. Sportivii, în funcție de performanța lor, vor beneficia de o primă lunară de lot olimpic (1.500 lei) plus un bonus lunar din programul Samurai care poate ajunge la maxim 6.000 lei.
„Vrem să fim la fel de bine pregătiți precum cei mai buni luptători”
„Acest proiect a pornit din nevoia de a face performanță. Dar și din nevoia de a ne reuni într-o echipă care să bucure din nou milioanele de români de pretutindeni. De ce samurai? Pentru că vrem să fim la fel de bine pregătiți precum cei mai buni luptători. Pentru că acești luptători nu doar se pregătesc neîncetat, ei luptă cu onoare, cu fair play, își respectă adversarul și pe ei înșiși. Pentru că au adus ceea ce fac la rang de măiestrie, la rang de artă. Este un ajutor financiar care va veni în sprijinul sportivilor încât aceștia să se pregătească la cel mai înalt nivel, pentru că doar așa poți concura la cel mai înalt nivel. În cadrul acestui program Samurai 2020 se va crea o adevărată echipă, în sensul că vor ști ei că vor face parte dintr-o echipă de elită, vor ști și ei că toată lumea îi susține, îi încurajează și toți le vor fi alături în momentul în care vor lupta la JO pentru podiumul olimpic, pentru medalie. Este un program extrem de flexibil, bazat pe o transparență totală, bazat pe reguli clare, bazat pe faptul că dacă ai performanță, primești. Dacă nu, nu”, a declarat Mihai Covaliu, președintele COSR, citat de Agerpres.
Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a salutat proiectul „Samurai 2020” și a anunțat că se va bucura de toată susținerea sa. „E prima oară când văd un proiect și o asumare de responsabilitate. Acum depinde de toți factorii implicați să dăm tot concursul și să-l sprijinim. Vin în sprijinul acestui program prin prioritizarea federațiilor. Ai performanță, primești finanțare. Nu ai performanță, MTS așteaptă până ai performanțe”, a afirmat Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, citat de Agerpres.
Aplicație pentru susținerea virtuală a sportivilor
Cu ocazia lansării „Samurai 2020”, Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail & Private Banking, BCR, partener oficial al COSR, a prezentat aplicația „Hai Samurai 2020” cu ajutorul căreia sportivii din programul „Samurai 2020” pot fi susținuți în timpul antrenamentelor de iubitorii de sport și fanii lor de pretutindeni cu aplauze virtuale.
Campioană mondială la 23 de ani
Laura Oprea, originară din Nisiporeşti, este născută pe 19 februarie 1994 şi a început canotajul din clasa a şasea, atunci când o echipă de antrenori din Constanţa, plecată prin ţară pentru a descoperi noi talente pentru acest sport, a oprit şi la Liceul din Nisiporeşti. Puteţi citi povestea Laurei Oprea în Ziarul de Roman, accesând acest link. După bronzul de la Rio, Laura a fost decorată de președintele Klaus Iohannis, iar la finalul anului trecut a fost desemnată Sportivul Anului de Federația Română de Canotaj.
La doar 23 de ani, Laura Oprea este medaliată cu aur la campionatele mondiale (Sarasota, SUA) și europene (Račice, Cehia) din acest an, iar anul trecut a obținut medalia de bronz la Olimpiada de la Rio de Janeiro.
La jocurile olimpice de anul trecut, România a participat cu o delegație de 96 de sportivi, care au concurat în 15 probe, ocupând locul al 45-lea în clasamentul medaliilor – o medalie de aur (spadă feminin pe echipe – Loredana Dinu Simona Gherman, Simona Pop și Ana Maria Popescu), una de argint (tenis de câmp, dublu masculin – Florin Mergea și Horia Tecău) și trei de bronz (canotaj, opt rame cu cârmaci 8+1 feminin – Mădălina Bereș, Andreea Boghian, Adelina Boguș, Roxana Cogianu, Laura Oprea, Mihaela Petrilă, și Iuliana Popa, Ioana Strungaru și Daniela Druncea ; haltere, 85 kg masculin – Gabriel Sîncrăian ; lupte, 97 kg masculin – Albert Saritov).
Comentarii