Problemele de fond funciar și lipsa autorizațiilor de construire sunt motive de litigiu între localnici și primărie.
După 1990, Legea fondului funciar (Legea nr. 18/1991) a făcut să curgă multă cerneală din primării până în instanțele de judecată. Anii au trecut, dar litigiile dintre particulari și primăriile din jurul Romanului continuă încă. În două procese care vizează probleme de fond funciar este implicată și Primăria Valea Ursului. „Nemulțumirile oamenilor sunt legate de strămutarea hotarelor unde aceștia au terenul sau de amplasamentul terenului”, spune Viorel Smerea, primarul comunei Valea Ursului.
Și Primăria Secuieni are câteva procese pe rol. Cel mai fierbinte a fost cel care a vizat înființarea unui parc la Secuieni, pe o suprafață de 45.000 de metri pătrați, în intravilanul localității. Patru proprietari de teren din comună și Primăria Secuieni s-au luptat în instanță cu documente și argumente pentru a-și face dreptate. Fiecare parte în proces avea o miză. Oamenii au spus că sunt proprietari pe o parte din suprafața ce avea să fie transformată – abuziv, în opinia lor – în parc. Primăria Secuieni dorea să amenajeze unul dintre cele mai mari parcuri din zona rurală a Romanului. Proiectul de finanțare a parcului de la Secuieni fusese depus în 2009, moment în care s-a declanșat și scandalul între primărie și proprietarii de terenuri. Toți cei patru proprietari de teren au avut câștig de cauză. „Am pierdut procesele cu toți patru localnici. Cu alte cuvinte, am pierdut parcul. Proiectul de amenajare a parcului a fost suspendat”, a spus primarul Vasile Ivancea. Alte 17 probleme de fond funciar între localnici și Primăria Secuieni vor fi tranșate în instanțe.
Unii localnici din comuna Ruginoasa ignoră legile
Lipsa autorizațiilor de construire este un alt motiv, pe lângă cel legat de fondul funciar, pentru care Primăria Ruginoasa a ajuns parte în proces. „S-au construit foarte multe clădiri fără autorizație de construcție. Primăria Ruginoasa a identificat 14 vile noi care au fost ridicate de cei care muncesc în străinătate fără autorizație de construcție. Am încercat să le explicăm localnicilor cât de necesare sunt aceste documente în cazul unei succesiuni, în cazul unui incendiu, în litigiile dintre vecini. Argumentul lor este că «la noi în Italia» nu există autorizație de construcție, iar al nostru este că trebuie să respectăm legile țării noastre”, explică Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa.
Lipsa autorizațiilor de construcție face ca administrația publică locală să nu poată încasa taxele și impozitele aferente. Localnicii scapă de aceste plăți folosind și alte metode de a fenta administrația. „Începând din anul 2000 până în prezent, 60 – 70% dintre cei care au solicitat autorizații de construcții le fac pe numele bătrânilor care sunt veterani de război și care nu plătesc impozite. Dacă nimeni nu mai vrea să plătească taxe și impozite, noi cum să-i constrângem?”, spune primarul comunei Ruginoasa.
[sam_ad id=”111″ codes=”true”]
Comentarii
Daca-i vorba de V.Ursului,in ce priveste hotarele,sa-i multumesti lui rosu d-le primar,ti-a lasat o grea mostenire si pe fiisu.Incearca sa scapi de el ca ai viata grea,ai grije cu cafeaua la bar.
Si iti pare rau domnule primar de la Secuieni ca nu mai poti trage nici un banut ….., ulciorul nu merge de mai multe ori la apa…………………
Da de unde are probleme domnul primar de la Secuieni si cu ISLAZURILE ca doar sunt avere de familie?