HomeActualitate

Contabil la primărie și la școală

Plecarea personalului din administrație determină primarii să redistribuie activitățile angajaților rămași. Dacă angajații nu sunt calificați pentru un post rămas liber, primarii apelează la salariații din școli.

 

 

Lipsa personalului din primăriile rurale este un lucru cunoscut de la cetățeanul din comună până la autoritățile publice centrale. În fiecare an, administrațiile publice locale pierd oameni. Unii se pensionează, alții pleacă spre un alt loc de muncă, mai bine plătit. Locul lăsat liber nu poate fi înlocuit de către administrațiile publice locale prin angajarea altor persoane. Legea nu le permite și, în consecință, primarul recurge, de cele mai multe ori, la artificii de lucru. Un singur om este nevoit să facă munca altor doi sau trei plecați.

Primăria Gherăești are 33 de posturi libere. Organigrama prevede 48 de angajați, dar, în prezent, numără 15. Primăria Săbăoani are 31 de posturi vacante (35 de angajați din 66). 27 de posturi libere are Primăria Cordun (24 angajați din 51) și 19 sunt la Primăria Ion Creangă (14 angajați din 33). 18 posturi vacante are Primăria Icușești (12 angajați din 30), 13 sunt la Primăria Secuieni (15 angajați din 28) și 12 la Primăria Tămășeni (17 angajați din 29). 11 posturi libere sunt la primăriile: Doljești (19 angajați din 30) și Horia (23 angajați din 34). Câte nouă posturi libere sunt la primăriile Boghicea (11 angajați din 20), Stănița (10 angajați din 19) și Valea Ursului (19 angajați din 28). Opt posturi vacante au primăriile Bozieni (14 angajați din 22) și Oniceni (18 angajați din 26). Șapte posturi libere are Primăria Poienari (10 angajați din 17), câte 6 posturi vacante au primăriile Botești (19 angajați din 25), Bîra (11 angajați din 17), Pâncești (10 angajați din 16) și Sagna (24 angajați din 30). Patru posturi libere sunt la Primăria Trifești (24 angajați din 28), trei la primăriile Bahna (21 de angajați din 24), Făurei (15 angajați din 18) și Văleni (14 angajați din 17). Primăria Moldoveni are două posturi libere (18 angajați din 20). Câte un post liber au primăriile Dulcești (21 angajați din 22), Gâdinți (11 angajați din 12) și Ruginoasa (16 angajați din 17).

Primăriile vor deblocarea posturilor din administrație. „Sunt multe primării în județ unde activitatea se desfășoară cu dificultate, din cauza lipsei de personal. Am cerut o centralizare, pentru a vedea cu exactitate care este situația și pentru a transmite mai departe, la ministere, un semnal de alarmă”, declara, recent, Ilie Mitea, prefectul județului Neamț.

 

Birouri goale în primării

 

Deși organigrama Primăriei Valea Ursului prevede 28 de angajați, au rămas pe baricade 19. „Doi angajați am pierdut recent. Tehnicianul de la urbanism a decedat, iar persoana de la asistență socială a plecat, înainte de sărbătorile de Crăciun, în Italia. Am rămas fără doi oameni în posturi cheie și nu știu cum o să ne descurcăm. Avem în comună tineri absolvenți de facultate pe care nu putem să-i angajăm din cauza blocării posturilor”, a spus Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Tot 28 de angajați ar fi trebuit să aibă și Primăria Secuieni. 15 salariați se străduiesc zilnic să suplinească și munca celor plecați din sistem. „Procedura pentru ocuparea posturilor unice este greoaie”, explică Vasile Ivancea, primarul comunei Secuieni. Acesta spune că Primăria Secuieni a început să-și golească birourile. Nu mai are contabil și a fost nevoit să apeleze la serviciile contabilei de la școală. „Nu am avut altă soluție”, este explicația primarului Ivancea. Contabila nu este singura care face naveta între două locuri de muncă. Și bibliotecara comunei a mai primit un job. Când nu dă cărți cu împrumut, bibliotecara face muncă de secretariat la primărie. Șoferul de pe microbuzul școlar a demisionat. Dezamăgit de salariu, acesta a renunțat la post și a plecat. „A trebuit să angajăm altă persoană pe perioadă determinată”, spune primarul Ivancea. Angajatul responsabil cu Serviciul pentru Situații de Urgență a primit, și el, încă o însărcinare. Acesta a monitorizat și ajutat la transportul și descărcarea celor 27 de tone de alimente de la Uniunea Europeană pentru beneficiarii comunei.

Primăria Ruginoasa este una dintre cele trei administrații publice locale din zona Roman care figurează cu câte un singur post liber. „95% dintre angajații primăriei sunt localnici. În timp, oamenii s-au format la locul de muncă și nu au mai renunțat la posturi. Acest lucru constituie un avantaj pentru administrație. Cetățeanul trebuie să găsească o lămurire corectă și completă, dacă nu o rezolvare a problemei cu care a venit la primărie”, a spus primarul Nicu Chirilă.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 4
  • ilici 12 ani ago

    Eu cred ca sunteti prea multi la ora actuala.Am fost la primarie si am stat 1/2 de ora,timp in care s-au plimbat pe langa mine cu tava in brate doua cucoane probabil bugetare care carau cafeaua de la secretar la primar si nu m-a intrebat nimeni ce doresc sau pe cine caut,puteam sa stau toata ziua acolo.Am intrat inbiroul primarului…nimeni,la secretar stateu vreo trei de vorba,fara sa te intrebe ce doresti ,la un moment dat am intrebat daca au terminat ca sa se ocupe si de mine si au ramas f.surprinsi ca nu am intrebat eu de fapt ce caut acolo.Pe la orele 10 apare unul netuns care mirosea a bautura si pus pe glume zice ,hai ba dai si tu ceva? In centru de o parte si de alta a drumurilor cu fiecare sens de mers atelaje trase de animale care se hraneau di belsug cu furaje aruncate pe jos,peste tot balegar mizerie ca la groapa de gunoi.mai sus la un magazin se taiau lemne cu vreo trei drujbe,masini de o parte si de alta a drumului,carute de nu ai pe unde trece si am inteles ca locuieste baronul local acolo.Pai oameni buni ,la ce sa mai angajati pe cei cu facultate?,ce sa invete de la voi?Lasatii sa plece afara sa vada realitatea ca de la voi nu au ce invata,e mai bine asa.

  • rromin 12 ani ago

    Sunt prea multi angajati bugetari,care aproape ca nu au ce face,avand in vedere ca fiecare are si un calculator in fata.Ma tem ca peste ceva timp ,acestia pot sa nu stie a scrie ca oricum aceasta treaba este la calculator.Apoi la o tara saraca si la criza in care ne zbatem,nu mai spun ca trebuie sa muncesti tot mai mult pentru salariul acordat,nu inteleg de ce acest numar mare de oameni care nu produc nimic,deja sunt prea putini!Cred ca regionalizarea va include si desfiintarea primariilor falimentare si foarte mici,dar cu angajati prost pregatiti,dar cu pretentii ca fac ceva.Asistatii social ,care cersesc mereu si invadeaza primariile cand isi depun dosarele,cei de la asistenta sociala ,care afla de la televizor ce se intampla in comuna lor,bibliotecarul si altii sunt degeaba platiti ca oricum nu au activitate pe acolo.Cei cu dosarele pentru ajutor sunt de obicei slugile primarului,care nu face nimic cu acestia ca lui ii convine sa aiba cine-l sluji.

  • Functionar 12 ani ago

    Posturile vacante ar putea fi ocupate prin transfer in cazul functionarilor publici in conformitate cu prevederile Statutului functionarilor publici, insa primarii ar prefera angajrea din sursa externa si pe criterii clientelare. Cunosc situatia din administratia publica locala. Au marit organigrama cu gandul ca isi vor angaja obligatiile electorale sau de alt gen, insa cum posturile sunt blocate au ramas neocupate.

  • Alt functionar 12 ani ago

    Se cunoaste foarte bine situatia din primarii si asa sunt fff multi , nu mai trebuie nimic decat primarul sa cada la pace cu contabila si se rezolva fff f repede totul, sa fim seriosi ca multi stau si primesc salariu degeba, beau cafeaua pana la ora 10 , apoi fac cafeaua primarului pana la ora11 si vine ora pranzului si a doua zi de la capat……………….