Prima paginăEducatie

Ziua absolvenților, sărbătoarea comunității la Săbăoani

Dimensiune text

Absolvenții Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” au sărbătorit despărțirea de anii de liceu. Șefă de promoție a fost desemnată Andreea Robu, care a terminat liceul cu media 10.

 

 

Tineri, frumoși, entuziaști și, deopotrivă, emoționați, absolvenții promoției 2013 a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani s-au despărțit marți, 28 mai, de anii de liceu. Cursul festiv al absolvenților liceului a reprezentat un adevărat eveniment, care a reunit întreaga comunitate. Le-au fost alături primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, inspectorul școlar general Viorel Stan, conducerea liceului, profesorii și membrii familiei. Festivitatea a avut loc la Căminul cultural, după ce absolvenții au străbătut în robe, într-o tradițională paradă a absolvenților, străzile ce despart școala de locul manifestării.

sabaoani absolventi 29058„Iată-ne prezenți la o nouă și, în același timp, tradițională sărbătoare a absolvirii liceului. Să ne bucurăm că suntem încă tineri – unii mai tineri, voi; alții mai puțin tineri, noi -, dar stăpâniți cu toții de idealuri, unele împlinite, altele încă în stadiul de speranțe. Clopoțelul a sunat, azi, lung și insistent, încercând să vă facă să trăiți semnificația momentului. El anunță sfârșitul unei etape în formarea voastră, dar vă amintește, în același timp, că ați devenit maturi, responsabili, că mâna protectoare a celor care v-au fost dascăli de nădejde va fi undeva tot mai departe de voi. Se încheie un drum și începe altul. Urmează un mare necunoscut, dar suntem siguri că veți reuși. Vreau să vă mulțumesc că ați făcut ca numele liceului nostru să fie cunoscut peste tot în țară. Ați depășit un complex pe care l-au avut multe generații, și anume acela de a fi învățat într-o școală de la țară. Eu continui să cred că, atunci când profesorul potrivit întâlnește elevul potrivit, nu mai există «școli de la țară» și «școli de la oraș» și că pot fi depășite toate limitele”, a spus, în deschiderea festivității, directorul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, profesoara Liliana Gligor.

Rând pe rând, au urcat pe scenă și au răspuns, pentru ultima dată, prezent, elevii claselor a XII-a A, diriginte profesoara Brândușa Elena Popa, a XII-a B, diriginte profesoara Steriana Păduraru, clasa a XII-a C, diriginte profesoara Monica Roman, și clasa a XII-a D, diriginte profesoara Giovana Cotrigășanu. Toți au primit diplome de absolvenți și, la rândul lor, și-au premiat diriginții, după care au urmărit, împreună cu întreaga asistență, cele mai frumoase momente din viața de licean, imortalizate în fotografii.

 

Absolventă de nota 10

 

Sabaoani sefa de promotie Andreea Robu 2905Cea mai bună elevă a acestei promoții a fost desemnată Andreea Robu, care a fost, pe parcursul tuturor celor 12 ani de școală, o fată doar de nota 10. „Privind în urmă, simt că anii de liceu au trecut parcă prea repede și mă simt, astăzi, într-un moment crucial din viața mea, în care trebuie să-mi aleg, cu foarte mare grijă, drumul pe care voi merge mai departe”, spune Andreea. Pentru Andreea, anii de școală au fost ani frumoși și grei, deopotrivă. „Nu mi-a fost greu să termin cu media 10 și nu cred că există un secret pentru asta. Pur și simplu, îmi place să învăț. Mai greu mi-a fost să fac față despărțirii de părinți”, spune Andreea.

Din cei 12 ani de școală, Andreea și-a avut mama alături doar în primii doi ani. De zece ani, mama sa muncește în Italia, iar tatăl său a lucrat și el, perioade îndelungate, afară din țară. Cel mai greu i-a fost, însă, în cei doi ani pe care i-a petrecut – cu mici excepții, care au însemnat concediul părinților – doar împreună cu sora ei, cu doi ani mai mare. Două adolescente care au avut pe umeri grijile unei case. Ca și sora sa mai mare, Andreea intenționează să urmeze cursurile Facultății de Kinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

Cu un premiu special oferit de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, pentru performanțele deosebite obținute la concursurile școlare în anii de liceu, a fost răsplătită și Mihaela Țărnă, de la clasa a XII-a A, care a reușit să aducă la Săbăoani un premiu III la olimpiada națională de chimie. „Din păcate, dragi profesori, sunteți condamnați să trăiți, în fiecare an, drama despărțirii de elevii pe care i-ați îndrumat îndeaproape. Din fericire, în fiecare an cunoașteți alți elevi alături de care să fiți fericiți și alături de care să porniți din nou pe drumul acesta greu și minunat al cunoașterii. Vă mulțumesc, dragi profesori, că ați fost mereu alături de noi, iar vouă, dragi colegi, vă doresc să simțiți în viață, însutit, bucuria pe care eu am trăit-o în concursuri. Jos pălăria pentru Liceul Teoretic «Vasile Alecsandri»! Jos pălăria pentru comunitatea din Săbăoani!”, a spus olimpica Mihaela Țărnă.

 

Diplomă de absolvire „a profesiei”

 

sabaoani absolventi 290511Un moment deosebit al festivității de la Săbăoani l-a constituit premierea primarului Valeria Dascălu. Aceasta a primit o diplomă de „absolvire a profesiei”, oferită de inspectorul școlar general Viorel Stan, cu prilejul apropierii de momentul pensionării de la catedră. Surpriza a luat-o pe nepregătite pe bătăioasa primăriță, care și-a stăpânit cu greu lacrimile de emoție. La rândul său, aceasta a oferit tuturor absolvenților diplome de „cetățeni cu drepturi depline ai României și ai Uniunii Europene”. „Sunt emoționată și fericită că sunt, astăzi, alături de voi. Știu că, oriunde vă vor purta pașii, veți reprezenta cu cinste comunitatea noastră”, a spus primarul Valeria Dascălu.

Festivitatea de absolvire de la Săbăoani s-a încheiat cu o ploaie de confetti și cu o cupă de șampanie pe care foștii liceeni ai ciocnit-o cu profesorii lor.

sabaoani absolventi 29056   sabaoani absolventi 29059sabaoani absolventi 290510

 

 

 

 

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0