Beneficiarii care nu respectă legislaţia zilierilor riscă amenzi de 10.000 de lei.
Zilierii care prestează diverse servicii vor câştiga mai mult de luna viitoare. Cu toate că remuneraţia acordată acestora se negociază între părţi, legea stabileşte o limită inferioară, care depinde de salariul minim brut pe ţară. Din acest motiv, orice creştere a salariului minim duce automat la majorarea remuneraţiei zilierilor. Începând cu data de 1 iulie, salariul minim creşte de la 975 la 1.050 de lei şi, tot de la această dată, la un număr de 170 de ore (program normal) lucrate de un zilier într-o lună, valoarea pe oră va creşte de la 5,7 lei, cât este în prezent, la 6,1 lei.
Situaţia zilierilor s-a schimbat în bine, având în vedere că, până în 2014, atunci când legea acestora a suferit modificări semnificative, remuneraţia trebuia să fie de cel puţin doi lei pe oră, însă, totodată, era impusă şi o limită maximă de 10 lei pe oră. În momentul de faţă, legea nu mai impune o limită maximă, ceea ce înseamnă că tariful poate fi, în funcţie de ce negociază părţile, şi de 10, 50 sau 100 de lei pe oră, de exemplu.
Beneficiarii care plătesc zilierilor un cuantum brut orar mai mic decât valoarea pe oră a salariului minim riscă să fie sancţionaţi de autorităţi cu o amendă de 10.000 de lei. Chiar dacă părţile stabilesc mai puţin de opt ore de activitate zilnică, plata trebuie făcută pentru cel puţin opt ore. Un aspect important îl reprezintă faptul că nici beneficiarul şi nici lucrătorul nu datorează contribuţii sociale obligatorii pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri. Cu toate acestea, beneficiarul datorează statului impozit pe venit de 16%.
Comentarii