Prima paginăEconomie

Veşti bune în privința noului PNDR

Dimensiune text

Ministerul Agriculturii pregăteşte lansarea tuturor măsurilor din PNDR. Fermierii vor avea la dispoziţie peste nouă miliarde de euro. 

Fermierii pot avea un motiv de bucurie, deoarece, până la sfârşitul lunii aprilie, se vor deschide toate măsurile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a mai precizat că din 25 martie se vor primi primele proiecte pe două măsuri pentru care s-au încheiat deja negocierile cu Comisia Europeană, respectiv investiţiile în ferme şi tinerii fermieri.

„Am discutat despre calendarul aprobării noului program şi elementul de noutate este acela că, în cel mult două săptămâni, România va primi scrisoarea de conformitate care va certifica faptul că toate negocierile sunt închise şi elementele au fost agreate între cele două părţi. Dacă la jumătatea lunii aprilie vom avea scrisoarea de conformitate, pe urmă putem să lansăm ghidurile pe toate măsurile şi nu trebuie să mai aşteptăm acordul final pentru întregul program. Știu că este o aşteptare foarte mare pentru toate măsurile, dar noi vom încerca să răspundem acestor aşteptări”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul întâlnirii cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Fermierii din zona arondată Romanului au spus de mai multe ori că este bine că se deschide noul PNDR, dar aşteaptă ca procesul de atragere a banilor europeni să fie mult mai simplu. Fermierii spun că au neplăceri şi cu băncile care trebuie să-i împrumute. Problema cofinanţării este una dintre cele mai spinoase, pentru că băncile, oricare ar fi ele, nu sunt prea interesate de a acorda credite cu dobândă mică pentru cei care accesează fondurile europene. România are alocată, prin PNDR 2014 – 2020, o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite României, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0