Prima paginăPremium

Un romaşcan a ajuns erou la Dublin

Dimensiune text

Radu Hajdu este angajat al unei companii de reciclare a gunoiului din capitala Irlandei. Tânărul a găsit într-un container aproape 3.000 de euro, pe care i-a înapoiat persoanei căreia îi aparţineau. Romaşcanul provine dintr-o familie numeroasă, cu probleme financiare şi de sănătate. El s-a dovedit un exemplu de cinste şi simţ civic.

Romaşcanul Radu Hajdu, în vârstă de 30 de ani, angajat al unei companii de reciclare a gunoiului din capitala Irlandei, Dublin, a oferit o lecţie de onestitate care a făcut înconjurul lumii. Tânărul a găsit într-un container, în timp ce selecta deşeurile, suma de 2.775 de euro. Radu a predat banii şefului său, aceştia ajungând în cele din urmă la proprietarul de drept. Într-o vreme în care, în Occident, conaţionali puşi pe căpătuială prin orice mijloc ne fac de ruşine, fapta romaşcanului vine să arate că românul adevărat este om de încredere şi de omenie.

Radu a înapoiat banii găsiţi

hajdu 03Nevoia mare de bani nu l-a determinat pe Radu să-şi însuşească banii găsiţi, o mică avere pentru el. Banii aparţineau unei femei care închiriase un container de la compania de reciclare la care lucra romaşcanul, pentru a face curat în casa tatălui ei din Dublin. În iureşul aruncării lucrurilor inutile pe care bătrânii le depozitează în casă, femeia a aruncat şi o cutie care conţinea suma de 2.775 de euro, cel mai probabil bani strânşi de tatăl femeii. „M-au sunat cei de la firmă să-mi returneze banii şi aproape că nu îmi venea să cred. Nu aş fi ştiut niciodată de existenţa lor”, a spus femeia pentru publicaţia irlandeză irishindependent.ie.

Șefii lui Radu au sunat-o pe fericita moştenitoare şi i-au spus ce a aruncat la gunoi. Bucuroasă că a găsit banii, femeia a vrut să-l cunoască pe binefăcătorul ei. Tânărul a adus bucurie femeii, mai ales că aceasta trecea printr-un moment dificil, îşi pierduse tatăl recent. Femeia i-a mulţumit lui Radu, oferindu-i o sumă de bani, drept recompensă pentru gestul său. Cuvinte de laudă au avut şi şefii lui Radu, care l-au caracterizat ca fiind „un tip muncitor şi cinstit”.

Cine este Radu Hajdu?

Radu Hajdu lucrează în Irlanda de anul trecut, din luna august. Tânărul a lucrat peste zece ani ca brutar în Roman, alături de unul dintre fraţii săi. Pentru că banii nu-i ajungeau, s-a decis să plece la muncă peste hotare, pentru a-şi ajuta familia pe care şi-a întemeiat-o, dar şi pe cea din care a plecat. A ajuns în Irlanda printr-o agenţie de recrutare a forţei de muncă şi lucrează la o companie care colectează şi sortează gunoaiele, de unde câştigă lunar aproape 600 de euro.

hajdu 02Nu i-a fost uşor să se despartă de familie. A revenit acasă pentru câteva zile, la începutul lunii septembrie, pentru a-şi vedea soţia şi cele două fetiţe gemene, în vârstă de nouă ani, eleve la o unitate de învăţământ din Roman.

Radu provine dintr-o familie cu şapte copii – şase băieţi şi o fată. Tânărul este al treilea copil al familiei Hajdu. Mama lui Radu a aflat de la televizor de isprava băiatului din Irlanda. „Soţul meu a murit când Radu era plecat în Irlanda. Am un copil bolnav de epilepsie. Dacă nu ar fi copiii, nu m-aş descurca cu banii. Soţia lui Radu locuieşte cu chirie, împreună cu fetele. Este harnică şi îşi ajută părinţii, care locuiesc în satul Moldoveni, la munci agricole. Suntem oameni simpli, cu mari probleme, dar mi-am educat copiii de mici să fie cinstiţi. Dacă noi suntem necăjiţi, nu trebuie să ne acoperim şi cu alte poveri, făcându-i pe alţii să sufere. Radu s-a gândit că cel care a pierdut banii este un om disperat, care are nevoie de bani. Nu este nimic ieşit din comun. Aşa trebuia să fi făcut oricine găsea banii”, a declarat Maria Hajdu, mama lui Radu, în vârstă de 62 de ani.

Isprava lui Radu Hajdu a adus bucurie nu numai în familia moştenitoarei banilor, a comunităţii irlandeze, dar şi în marea familie romaşcană, pentru că tânărul a făcut într-o zi ceea ce autorităţile nu pot face în câţiva ani pentru imaginea ţării noastre în străinătate.

Partajează articolul
Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Baba Vanga 7 ani

    Foarte frumos gestul sau. Mai spala din rusinea pe care o aduc atatia altii Romaniei.Un om modest, dar cu simtul onoarei.Bravo!