Prima paginăPremium

Directorul Marsat: Succes în afaceri și bucurii în familie, secretul reușitei

Dimensiune text

SC Marsat SA a luat fiinţă în 1991, prin privatizarea staţiunii pentru mecanizarea agriculturii din Bîra. Firma condusă de Vasile Balcan a avut, anul trecut, afaceri de 30 de milioane de euro.

SC Marsat SA, una dintre cele mai mari firme din domeniul agricol din Neamţ, s-a clasat, în 2014, în prima jumătate a Topului 100 al fermierilor din România. Puţini ştiu, însă, că Marsat este o afacere de familie, condusă de o echipă tată – fiică, şi că firma care a avut, anul trecut, afaceri de 30 de milioane de euro a început prin privatizarea unei staţuni pentru mecanizarea agriculturii (SMA).

30 de milioane de euro, cifra anuală de afaceri

SC Marsat SA a luat fiinţă în 1991, prin privatizarea SMA din Bîra, unde Vasile Balcan, absolvent al Facultăţii de Mecanică Agricolă, era director. Începând din 1993, firma a avut exclusiv capital privat, şi-a extins domeniul de activitate, ocupându-se de culturi vegetale, consultanţă agricolă, comercializarea de maşini şi utilaje agricole, depozitarea cerealelor, ajungând să aibă o cifră de afaceri anuală de 28 – 30 de milioane de euro.

„Au fost, la început, ani foarte grei, ca, de altfel, pentru toată agricultura românească. Recunosc că au existat, de-a lungul timpului, tentaţii către domenii mai profitabile, în care câştigul venea mai rapid, dar am fost perseverent şi nu m-am depărtat de meseria mea. De-a lungul timpului, am avut şi domenii de activitate în cadrul firmei – cum ar fi exploataţii silvice sau fabrica de pâine – la care am renunţat, pentru că nu se dovedeau profitabile în timp. Din afară pare că agricultura e uşoară, dar, fără efort şi răbdare, rezultatele nu vin. Succesul nu vine peste noapte. De exemplu, achiziţionarea silozului de cereale a reprezentat pentru firma noastră un efort deosebit. Timp de câţiva ani, acesta nu a produs nici măcar cât să acopere cheltuielile cu angajaţii, nici vorbă de profit. Astăzi, pot să spun că depozitul de cereale este vâful de lance al afacerii noastre”, a spus Vasile Balcan, managerul Marsat.

Omul de afaceri nu crede în miracole şi nici în reţete minune care să-ţi aducă profit peste noapte. Știe, însă, că, de la început, şi-a ghidat activitatea după câteva principii: disciplină, perseverenţă, curaj. „Când spun disciplină, nu înseamnă că fac militărie în firmă, dar în orice domeniu de activitate este nevoie de disciplină, de la respectarea sarcinilor de lucru, de către fiecare angajat, până la disciplina financiară. Când abandonezi uşor un ţel pe care ţi l-ai propus, nu poţi avea succes. Am avut, de curând, revederea de 30 de ani de la absolvirea facultăţii. Dacă, la revederea de zece ani, majoritatea colegilor lucra în domeniu, după 30 de ani, doar foarte puţini mai rămăseseră fideli domeniului de activitate pentru care s-au pregătit în anii de facultate, semn că nu-i uşor să te dezvolţi în agricultură. Eu am avut curajul să rămân, să răspund provocărilor, şi cred că am câştigat”, a spus managerul Vasile Balcan.

Sponsorizări de 320.000 de lei pe an

Vasile Balcan, alături de fiica sa Andreea şi de beneficiari ai burselor Marsat

Vasile Balcan, alături de fiica sa Andreea şi de beneficiari ai burselor Marsat

Pentru al treilea an consecutiv, proiectul burselor Marsat, un parteneriat al Ziarului de Roman cu SC Marsat, demarat la iniţiativa omului de afaceri Vasile Balcan, vine în sprijinul elevilor dornici să depăşească, prin studiu şi perseverenţă, barierele ce decurg din termenul de „mediu defavorizat”. Bursele Marsat, în valoare de 1.000 de lei pe semestru, ce vor fi primite de zece elevi romaşcani, reprezintă, însă, doar o mică parte din investiţia în domeniul social pe care Marsat a făcut-o, prin managerul său, în 2013.

„Sponsorizările realizate de firma noastră, în 2013, se ridică la 320.000 de lei. Au fost burse, ajutoare sociale, ajutoare pentru persoane aflate în situaţii limită, donaţii către biserici. Când vezi atâtea necazuri în jur şi atâta nevoie, încerci să rezolvi ceva, măcar atâta cât îţi stă în putinţă. Sunt foarte multe cerinţe, ne-ar fi imposibil să îi ajutăm pe toţi cei care vin la noi cu durerile, dar, atât timp cât firma va avea profit, nu vom neglija latura socială. Dacă fiecare dintre noi ar face un gest cât de mic, foarte mulţi oameni ar fi mult mai fericiţi”, a spus managerul Vasile Balcan, care a ţinut să precizeze că este asaltat în fiecare zi cu cereri de sponsorizare, care vin nu numai din zona Romanului, ci din toată ţara.

Afacere de familie

Mâna dreaptă în firmă a managerului Vasile Balcan este fiica sa, Andreea, directorul economic al firmei, omul cu care managerul se consultă atunci când are de luat o decizie importantă legată de activitatea firmei. „Nu am făcut niciodată presiuni asupra Andreei pentru a o determina să lucreze în firmă şi să se pregătească pentru a prelua, la un moment dat, conducerea acesteia. Mai degrabă soţia mea a încercat să o atragă către domeniul medical, în care îşi desfăşoară activitatea. Când era elevă de liceu, Andreea lucra la magazin şi vindea rulmenţi şi curele de transmisie. Decizia ei de a părăsi Bucureştiul după ce a terminat facultatea şi de a veni să lucreze la firmă, unde a lucrat şi cât timp a făcut masteratul, i-a mirat pe mulţi – pentru mine a fost un pas aşteptat. Îi place ceea ce face, nu numai partea economică, a învăţat din toate domeniile de activitate în care este implicată firma noastră. Este o mare satisfacţie să lucrez împreună cu fiica mea. Când trebuie să plec o perioadă mai îndelungată, plec liniştit întotdeauna, pentru că ştiu că am lăsat firma pe mâini bune. Amândoi avem acelaşi scop”, spune Vasile Balcan.

Misiunea de bunic, cea mai importantă

La 58 de ani, pe care îi va aniversa pe 5 octombrie, Vasile Balcan se simte un om împlinit şi se pregăteşte pentru ceea ce consideră a fi cea mai grea misiune din câte i-au stat în faţă până acum: misiunea de bunic. „Nu sunt bucurii mai mari decât cele pe care ţi le aduce familia. Abia aştept să pot să îmi ţin în braţe nepotul. Îmi voi lua foarte în serios rolul de bunic”, a spus Vasile Balcan, care a adăugat că singurul lucru pe care şi-l mai doreşte de la viaţă este sănătatea.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0