HomeEconomie

Țăranii muncesc pământul cu plugul, dar nu-l dau străinilor

Oamenii satelor nu privesc cu ochi buni cumpărarea de teren agricol de către străini.

 

 

Liberalizarea pieței funciare, începând cu 2014, va da posibilitatea cetățenilor străini să cumpere terenuri agricole în România. În prezent, aceștia pot doar să se asocieze în firme locale și să arendeze terenurile românești.

Oamenii satelor nu privesc cu ochi buni înstrăinarea terenurilor către cetățenii străini nici prin arendare, nici prin cumpărare, deși aceștia practică o agricultură performantă, în timp ce la noi există, încă, pământ nelucrat.

Austriacul Josef Gaida, administratorul SC Jagro SRL din satul Izvoare, a deținut în arendă, pe teritoriul comunei Bahna, peste 400 de hectare de teren. Fostul primar, Emil Prisecaru, nu a fost încântat de faptul că austriacul dorea să-și extindă suprafața de teren pe care o arenda și vedea în acesta un concurent puternic pentru fiul său, Emilian Prisecaru, administratorul SC Agroemi SRL. Scandalul iscat între cetățeanul austriac și localnici, cu doi ani în urmă, s-a mutat din câmp în instanță și a fost alimentat, crede actuala conducere a administrației publice locale, de fostul primar Prisecaru, pentru ca fiul acestuia să preia terenul arendat de Josef Gaida, deși acesta a investit bani în lucrări de îmbunătățire a solului și a cumpărat tractoare performante pentru a lucra pământul.

Nici actualul primar nu-i prea vesel când se aduce vorbă despre intenția vreunui cetățean străin de a lucra, cu atât mai mult, de a cumpăra teren. „Nu le dăm voie străinilor să vină la noi. Are cine să lucreze pământul. Nu avem teren nelucrat”, spune Liviu Cristian Ploșniță, primarul comunei Bahna.

Locuitorii satelor comunei Bahna sunt prea în vârstă ca să-și mai lucreze singuri pământul, astfel că în comuna Bahna sunt zece asociații agricole care arendează terenuri cuprinse între 25 de hectare (AF Ploșniță Liviu) și 1.042 de hectare (SC Agroemi SRL), toate însumând 2.472 de hectare.

Dacă, în comuna Bahna, locuitorii stau cu ochii pe câmpuri pentru a fi la curent cu orice palmă de pământ care intră și iese dintr-o asociație agricolă, în comuna Oniceni arendarea pământului nu este un subiect de interes pentru localnici. Dintr-un total de 2.000 de hectare de teren arabil, cât există în comuna Oniceni, 600 de hectare sunt arendate de SC Comfert SRL Bacău, iar 60 de hectare de AF Cioată, care aparține unui localnic. „Orice străin va dori să arendeze sau să cumpere pământ din comună nu va avea succes. Oamenii sunt reticenți când vine vorba să dea altuia să-i lucreze pământul. Preferă să-l lucreze singuri, în asociere cu rude sau, chiar, să-l lucreze cu plugul, în cazul celor care dețin suprafețe mici de teren”, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • dlcatalin 9 ani ago

  Pai bine fac ca isi vand pamantul. Sa invete sa isi ceara drepturile, sa se organizeze, sa faca presiuni, lobby si sa voteze cu oameni pe care pot conta. E vina lor ca nu au cu ce isi munci pamantul ? E vina statului, care a ajuns sa fie condus de niste … ma abtin.

 • prostul satului 9 ani ago

  foarte bine fac ca nu vand pamantul … prost e ala care vinde mai bine sa stea sa il pasca iepurii decat sa-l dai pe nimic la strainii …

  • să nu-l vîndă! duhul răzeşilor de odinioară o să ne răzbune într-o zi, vine ea şi vremea noastră, numa să ne întoarcem cu faţa la icoane, aşa cum făceau bunicii noştri care au răzbit prin vremuri mai grele ca acestea!!! fiecare palmă de pămînt din ţărişoara asta este o filă de Letopiseţ, măcar de asta să mai avem grijă… 🙂

 • miky 9 ani ago

  Domnilor primari,cu plugurile voastre de lemn a-ti adus saracia in sate, precum si un somaj de 16-18%.Buna metoda aplicati.