Prima paginăEducatie

Studenți de la Universitatea de Științe Agricole vor studia la Horia

Dimensiune text

foto: liceu horia1.jpg
liceu horia2.jpg – Laborator simulare
liceu horia 3.jpg – Sera
liceu horia 4.jpg – Liviu Ciubotaru director Liceu Horia 1

Liceul dispune de teren și utilaje agricole, fermă și seră didactică. Din venituri se asigură finanțarea activității, iar baza materială permite chiar și pregătirea studenților.

 

Rezultatele slabe de la sesiunea de vară a bacalaureatului, pe care Grupul Școlar Agricol „Ion Ionescu de la Brad”, din comuna Horia, le înregistrează de doi ani, sînt în totală contradicție cu dotările de invidiat pe care le are unitatea de învățămînt. În cei 127 de ani de activitate, liceul, înființat de marele agronom român Ion Ionescu de la Brad, a ajuns să se autofinanțeze din veniturile pe care le obține.

 

Un profit de 35.000 lei pe an

 

Din cele 150 de hectare de teren agricol aflate în proprietatea liceului, după 1990 au fost recuperate 68 de hectare. „Am cultivat 50 de hectare de porumb, șapte hectare de grîu, zece hectare de lucernă și un hectar de ovăz, pe care le lucrăm cu tractoarele și utilajele agricole proprii„, a spus Liviu Ciubotaru (foto dreapta), directorul Grupul Școlar Agricol „Ion Ionescu de la Brad” din Horia.
Dacă seceta extremă face ravagii pe cîmpiile țării, sistemul de aspersoare montate pe lotul liceului cultivat cu legume și zarzavat face minuni. „Dăm drumul la apă noaptea, pentru că ziua căldura ar afecta culturile. Folosind acest sistem de irigații, legumele nu sînt afectate de secetă.  Surplusul obținut leste ivrat gratis Colegiului Tehnic Danubiana. Conform unui parteneriat încheiat, din toamnă ei ne vor livra pîine, iar noi, brînză și lapte„, a spus directorul liceului.

Liceul care a dat țării unii dintre cei mai mari specialiști în toate domeniile agricole dispune și de o fermă didactică, care cuprinde un efectiv de 150 de ovine și, începînd din acest an, de caprine, pentru care trudesc 15 muncitori cu contract pe perioadă determinată.
Iarna, spațiul care adăpostește animalele este ocupat de ovine și caprine, iar vara, cînd acestea pășunează, acolo se cresc pui. În acest an, din cei 200 de pui de carne, 60 au fost sacrificați și puși la congelatoarele cantinei, iar ceilalți sînt vînduți către populație la prețul de 23 lei bucata„, a spus directorul Liviu Ciubotaru.
Clădirea fermei cuprinde o sală de muls, o stație de procesare a laptelui dotată cu analizator electronic a calității laptelui, o instalație de pasteurizare și ambalat laptele la pungă, un aparat de închegare a laptelui. „Ferma didactică nu este recunoscută ca asociație agricolă, ceea ce ne împiedică să accesăm fonduri pentru dezvoltare agricolă, deși noi realizăm venituri care pot constitui cofinanțare la proiectele pe care dorim să le implementăm„, spune directorul liceului.

Conducerea Grupul Școlar Agricol „Ion Ionescu de la Brad” estimează ca, în acest an, veniturile proprii să se ridice la 35.000 lei. Din acești bani vor  fi făcute lucrări de întreținere și dotările liceului, se va asigura combustibilul solid și lichid al liceului, sînt plătite salariile muncitorilor și utilitățile liceului. Practic, cheltuielile statului se rezumă numai la plata salariilor profesorilor.

 

 Specializarea industrie alimentară, de anul viitor

 

Profesorul Liviu Ciubotaru a cunoscut sistemul de învățămînt francez, prin intermediul unor proiecte cu finanțare europeană. „În Franța, Ministerul Agriculturii este cel care patronează învățămîntul agricol. La noi, se minimalizează importanța învățămîntului tehnic„, a spus profesorul Liviu Ciubotaru.

Dacă, în anii trecuți, liceul agricol a exportat studenți, foști elevi ai liceului, spre Franța, Italia și Danemarca, de cîțiva ani calitatea celor care intră în liceu a scăzut. „Dacă la evaluare elevii au luat note de 3,4 și 5, nu poți să crezi că acești elevi vor putea trece peste bacalaureat. În acest an, doar primii trei elevi înscriși în clasa a IX-a sînt pentru liceu și nici aceștia nu sînt din județul Neamț, ci din Bacău”, a spus directorul Ciubotaru.
Proaspeții liceeni se vor putea pregăti în laboratoare de anatomie patologică, anatomie comparată, microbiologie, agrotehnică, horticultură, zootehnie, informatică, chimie, fizică, biologie, istorie și geografie, limba română. Viitorii absolvenți de liceu vor beneficia de o nouă specializare și de un cabinet de limbi străine. „Ca urmare a dotărilor de care dispunem, intenționăm să includem în cadrul liceului specializarea industrie alimentară, care va fi centrată pe procesarea laptelui și a cărnii. De asemenea, avem în vedere amenajarea unui cabinet fonetic pentru învățarea limbilor străine„, a precizat directorul liceului.
Numărul din ce în ce mai redus al absolvenților de liceu la admitere l-a determinat pe director să recurgă la un simbol din tradiție populară. „Am cumpărat o barză din fibră de sticlă pe care am așezat-o în fața liceului, dar numărul de elevi tot nu a crescut„, a spus directorul.

 

Studenții ar putea spori prestigiul liceului

 

Conducerea Grupului Școlar Agricol de la Horia re în vedere o colaborare pe termen lung cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
M-am întîlnit în aceste zile cu un coleg de facultate, cadru universitar, și am discutat despre o posibilă extensie a Universității de Științe Agricole în județul Neamț. Proiectul ar prevedea ca studenții de la învățămîntul universitar de scurtă durată din cadrul universității să studieze în liceul nostru. Pentru moment, proiectul este la fază de discuție, dar sperăm să obținem în scurt timp și un răspuns concret„,  a spus Liviu Ciubotaru, directorul liceului.

COMENTARII

WORDPRESS: 0