HomeEconomie

Statul oferă despăgubiri proprietarilor de păsări și animale

Proprietarii căror le mor sau le sînt ucise animale sau păsări pentru a elimina riscul transmiterii unor boli pot depune dosare de despăgubire la DSVSA.

 

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț a despăgubit proprietarii de animale și albine care au suferit pierderi în acest an, oferindu-le suma de 21.605 lei, din care 11.605 lei pentru cinci cai sacrificați, ca urmare a anemiei infecțioase de care sufereau, și alți 10.000 de lei pentru 25 de familii de albine purtătoare a bolii loca americana. Obligația autorităților guvernamentale de a oferi despăgubiri proprietarilor de animale și păsări este o consecință a unei hotărîri de guvern din 2009, aplicabilă mai ales în anii în care nu s-au făcut la timp vaccinările obligatorii, așa cum s-a întîmplat și în 2012. Scopul este unul previzibil, de lichidare rapidă a riscului de răspîndire a bolilor transmisibile la păsări și animale, inclusiv pentru cazurile de suspiciune de boală, care implică tăierea sau uciderea acestora. Proprietarii nu vor primi suma recuperată prin valorificarea produselor și subproduselor de la animalele tăiate sau ucise.

Despăgubirile se acordă persoanelor fizice sau juridice care dețin animale, păsări sau albine cu respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare, iar plata se face la valoarea de înlocuire ori la prețul pieței pentru animalul tăiat sau ucis, sau, după caz, suma acoperă pierderea suferită de proprietar la data cînd a avut loc lichidarea focarului de boală. Documentația prin care se solicită despăgubiri se depune la DSVSA, vizată de medicul de circumscripție sanitar veterinară la care este arondat proprietarul„, precizează Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSVSA Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0