Statul nu are bani din cauza firmelor cu datorii

Zeci de firme din zona Romanului aveau în iunie datorii la Fisc în valoare totală de peste 13 milioane de lei. Fie că sunt restanţe la plata impozitului pe profit, TVA sau la asigurările de sănătate, în multe dintre cazuri restanţele au generat dobânzi şi penalităţi considerabil mai mari faţă de obligaţiile neachitate.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ a centralizat situaţia obligaţiilor restante la bugetul consolidat, la data de 30 iunie 2013, a contribuabililor mici şi mijlocii. Fie că au restanţe la plata impozitului pe profit sau TVA, fie că au restanţe la plata contribuţiei pentru asigurări de sănătate ori şomaj, zeci de firme din Roman s-au trezit executate silit, indiferent de cuantumul datoriei. Acumulate în timp, aceste obligaţii restante au generat dobânzi, în multe cazuri mult mai mari decât datoria iniţială.

Restanţe de zeci şi sute de mii de lei

În ceea ce priveşte plata taxelor şi impozitelor, multe firme din zona Romanului au acumulat datorii de zeci de mii şi chiar milioane de lei. Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Cultura Sfeclei de Zahăr Roman are obligaţii restante, la jumătatea anului 2013, de peste un milion de lei, din care peste 940 de mii de lei provin din dobânzi şi penalităţi de orice fel. O altă societate, Ansor Com SRL, are obligaţii restante de 36 de mii de lei, conform datelor centralizate de Serviciul Fiscal Municipal (SFM) Roman. La jumătatea anului 2013, Chianti Catering SRL avea obligaţii restante de 26.335 de lei, din care aproape opt mii de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi. Civica Construct SRL avea obligaţii de plată restante în valoare de aproape 198 de mii de lei, din care 80 de mii de lei provin din dobânzi şi penalităţi. Conform datelor SFM Roman, o altă firmă, Comdiana Impex SRL, avea obligaţii restante de 70.439 de lei, din care 18 mii au reprezentat dobânzi şi penalităţi. Societatea Confilis Com SRL figurează, la jumătatea acestui an, cu obligaţii restante în valoare de 70 de mii de lei, în vreme ce Consum Coop Roman Muşat Roman Societate Cooperativă avea obligaţii restante de 98 de mii de lei. Crisroo Prod Com înregistra obligaţii restante de 43.485 de mii de lei, aproape 12 mii de lei provenind din dobânzi şi penalităţi. Culiad Prom figura cu obligaţii restante totale de 171.218 lei, din care dobânzile şi penalităţile au totalizat peste 49 de mii de lei. Dolmayero SRL avea obligaţii restante la bugetul de stat consolidat în valoare de 2,8 milioane de lei, din care 138 de mii au repezentat dobânzi şi penalităţi.

În evidenţele SFM Roman, la jumătatea acestui an, Dovilg Com SRL figura cu obligaţii restante la bugetul de stat în valoare de 291.570 de lei. Ecstatic SRL avea restanţe de 51.200 de lei, în vreme ce Freeway Comuncation avea restanţe de peste 24 de mii de lei. Obligaţii restante totale de 29,5 mii de lei avea şi societatea Gabiant SRL, iar Gado Com SRL figura pe centralizatorul SFM Roman cu restanţe de 82 de mii de lei.

Ingrid Comf SRL avea, la jumătatea acestui an, obligaţii restante în valoare totală de 76.702 lei, din care 25,5 de mii de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi. L’Arte Toscana SRL avea restanţe de peste 28 de mii de lei, din care 11 mii de lei s-au strâns din dobânzi şi penalităţi. Conform datelor SFM Roman, Maeldo AMC Roman avea obligaţii restante de 64.796 de lei, Mecanicall SRL avea restanţe de aproape 87 de mii de lei, iar Medeea Import Export figura cu obligaţii restante la buget de peste 86 de mii de lei, din care 24 de mii de lei au reprezentat dobânzi şi penalităţi.

La jumătatea acestui an, Mihoc Prima SRL înregistra restanţe de 195 de mii de lei, din care nu mai puţin de 111 mii de lei s-au acumulat din dobânzi şi penalităţi. Cu restanţe de 163 de mii de lei figura şi societatea Milches Company. Mobil Creativ SRL se regăseşte în evidenţele SFM Roman cu restanţe de 33,8 mii lei, în vreme ce Motero SRL figurează cu restanţe de 992 de mii de lei, din care 235 de mii de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi. Primex SRL avea restanţe de 47 de mii de lei, în vreme ce Ropan OK SRL se află în evidenţele SFM Roman cu restanţe de 122 de mii de lei, din care dobânzile şi impozitele reprezintă 74 de mii de lei. Și Saratoga Impex SRL figura cu restanţe de 42 de mii de lei, iar Tehnica Societate Cooperativă Meşteşugărească avea restanţe de 167 de mii de lei. Tomy Company avea obligaţii restante de 38 de mii de lei, din care 17 mii de lei sunt dobânzi şi penalităţi, iar Univers SRL avea restanţe de 38 de mii de lei. Pe lista SFM Roman se regăseşte şi Ștef&Ami SRL, cu obligaţii restante de peste 50 de mii de lei.

Acestea sunt doar societăţile care au obligaţii restante de peste 20 de mii de lei, dar lista datornicilor la SFM Roman este mult mai lungă. În total, contribuabilii mici şi mijlocii din zona Romanului au obligaţii restante în valoare de 13.298.465 de lei, din care 8,3 milioane sunt obligaţii restante la plata taxelor şi impozitelor, iar restul – obligaţii restante la contribuţia pentru asigurări de sănătate şi şomaj.


COMENTARII

WORDPRESS: 0