HomeSocialEducatie

Școala „Mihai Eminescu” a lansat la Roman „Eco-atitudini”

La sala de conferinţe a hotelului Roman a avut loc simpozionul „Eco atitudini”, în cadrul căruia au fost prezentate programele de educaţie ecologică promovate de Centrul Carpato – Danubian de Geoecologie.

Sâmbătă, 23 noiembrie, a avut loc la Roman simpozionul „Eco-atitudini”, un eveniment menit să promoveze educaţia ecologică în rândul elevilor. Evenimentul a fost organizat de şcoala „Gimnazială „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG), Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi Primăria Roman. Au fost prezenţi profesor doctor Cornelia Dincă, preşedinte al CCDG, profesor doctor Petru Dincă, vicepreşedinte al CCDG, Lucian Micu, viceprimar al Romanului, Doiniţa Cârlig, reprezentant al APM, inspectorii şcolari Maria Ghiniţă, Ioan Bălan şi Ilie Țedli, alături de directorii unităţilor şcolare din Roman şi din zona Romanului, interesaţi de promovarea programelor de mediu în şcolile lor.

„Nu putem vorbi de formarea completă a copiilor noştri dacă nu facem şi educaţie ecologică. Îi învăţăm pe copii matematică, fizică, chimie, dar, ca să le facem pe toate, trebuie să avem, în primul rând, sănătate, iar sănătatea noastră este strâns legată de sănătatea mediului. De aceea ne aflăm astăzi aici, pentru a învăţa şi pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii”, a spus în deschiderea simpozionului profesoara Mihaela Cristina Rusu, director al şcolii „Mihai Eminescu”.

„Primăria a fost întotdeauna deschisă către acţiunile de mediu şi ne-am implicat direct în toate aceste evenimente, pentru că doar prin educarea tinerei generaţii putem avea un oraş mai curat şi, implicit un mediu mai curat şi mai sănătos”, a afirmat viceprimarul Lucian Micu.ccdg2

„CCDG Centrul Carpato – Danubian de Geoecologie, membru cu drepturi depline al Fundaţiei Mondiale de Educaţie pentru Mediu, dezvoltă în România programe şi campanii internaţionale, care vizează schimbarea mentalităţilor şi formarea comportamentelor adecvate privind grija faţă de tot ceea ce ne înconjoară. Ca urmare, sesiunea de informare organizată la Roman de către Școala «Mihai Eminescu» a avut un scop generos, acela de a iniţia dascălii din Neamţ în implementarea în unităţile şcolare a programelor de educaţie pentru mediu pe care le promovăm. Atenţia acordată de cadrele didactice acestui tip de educaţie va conduce la dorinţa lor de a schimba sala de clasă cu cadrul natural pentru a-i determina pe elevi să înţeleagă mai bine aplicabilitatea cunoştinţelor pe care le dobândesc în şcoală. Am prezentat celor interesaţi regulamentele şi termenele de înscriere în programele mondiale «Eco şcoala», «Să învăţăm despre pădure» sau «Tineri reporteri pentru mediul înconjurător», dar şi în proiectele naţionale Patrula Eco şi Eco Fotografia Anului, înscrise în Calendarul Activităţilor Educative al Ministerului Educaţiei. Am subliniat faptul că ele dezvoltă interesul copiilor şi tinerilor de a identifica problemele de mediu din orizontul local şi de a încerca să le rezolve cu posibilităţile pe care le au la îndemână, să le semnaleze factorilor de decizie şi instituţiilor abilitate cu rezolvarea acestora. Scopul organizaţiei noastre este de a realiza educaţia adulţilor prin copii şi de a pune în valoare iniţiativele elevilor în şcoală şi în comunitatea din care fac parte”, a spus profesor doctor Cornelia Dincă.

Înainte de începerea prezentărilor, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la un minispectacol susţinut de copiii de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 1, patronată de Școala „Mihai Eminescu”. Profesoara Emilia Ciomârtan, de la Școala „Mihai Eminescu”, a primit, cu acest prilej, calitatea de reprezentant judeţean al CCDG.

Comentarii

WORDPRESS: 0