HomeEconomie

Șansele unui tânăr din Roman de a avea o locuinţă proprie

Un tânăr cu un salariu net de 1.200 de lei, care îşi doreşte să locuiască singur şi să se descurce pe cont propriu, are şanse mici să reuşească.

 

Să fii tânăr în Roman, să ai un salariu de 1.200 de lei şi să îţi doreşti să locuieşti singur, eventual să ai locuinţa ta, şi să şi reuşeşti să supravieţuieşti, pare un un vis frumos. Presupunând că o astfel de persoană vrea să stea cu chirie, pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere trebuie să plătească o chirie situată între 300 şi 600 de lei pe lună, în funcţie de zonă. La aceasta se adaugă şi plata utilităţilor, şi cheltuielile de întreţinere, deci ar fi foarte greu să supravieţuiască, fară ajutor din partea părinţilor.

Dacă tânărul îşi doreşte propria locuinţă, acesta are, practic, şanse minime să obţină una fără ajutor din partea rudelor. Dacă speră să primească o locuinţă din partea Primăriei, posibilităţile sunt foarte mici. Acestea se acordă pe baza unui punctaj, care creşte şi în funcţie de cât timp a trecut de când este depusă cererea. În momentul de faţă, la Primăria Roman sunt deja înregistrate 733 de cereri pentru o locuinţă socială sau una de tip ANL şi nu există nicio locuinţă liberă.

O altă soluţie ar fi accesarea unui credit „Prima casă”. Asta a încercat să facă Ivona Alexe, de 25 de ani, din Roman. „Cu venitul meu net de 1.200 de lei, nicio bancă din Roman nu a fost de acord să îmi dea un împrumut. Singura speranţă era dacă aduceam un coplătitor. Acesta trebuie să fie o rudă de gradul I. Aşadar, cu venitul meu de 1.200 de lei şi venitul încă al unei persoane, de exemplu tot 1.200 de lei, aveam toate şansele să primesc un împrumut de 90.000 de lei, care mi-ar fi ajuns pentru un apartament cu două camere în Roman. La aceşti 90.000 de lei se adaugă dobânzile, care sunt variabile de multe ori, deci trebuia să restitui băncii, pe o perioadă de 30 de ani, în jur de 177.000 de lei. Mă alegeam cu o rată lunară de aproximativ 500 de lei. Problemele nu sunt toate rezolvate. Aveam locuinţă, o rată cât aproape jumătate din salariu, dacă acel coplătitor era doar pe hârtie trebuia să mă descurc singură în continuare, iar problemele creşteau din ce în ce mai mult. Acel apartament trebuie mobilat, utilat, trebuie achitate facturile la utilităţi, iar eu mai trebuie să şi trăiesc între timp. Este, practic, imposibil să mai aspir la ideea de a avea o casă a mea, cel puţin deocamdată”, a povestit Ivona Alexe.

Dacă un tânăr visează la un trai decent, pe cont propriu, şi singurul său venit este un salariu de 1.200 de lei, ar fi bine să se mai gândească şi să aştepte, eventual, să se căsătorească, pentru că, atunci, datele problemei se schimbă.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • La afișierul de la poarta I.M.R. era un anunț cu apartamenele disponibile…nimeni nu mai avea nevoie, că fiecare primise.
    Precizare: se petrecea înainte de 89.