Romii romaşcani nu vor ca fiii lor să înveţe la şcoală limba romani. Judeţul Neamţ este printre puţinele în care nu există o clasă cu predare în limba romani, din cauză că nu s-au strâns suficiente semnături în acest sens.
În alte judeţe ale ţării, copiii de etnie romă au parte şi de cursuri în limba romani. Acest lucru face parte din strategia privind accesul la educaţie al persoanelor din această etnie. „La Neamţ, părinţii sunt împărţiţi. Unii zic că deja vorbesc acasă limba romani şi că nu este nevoie să vorbească şi la şcoală, pentru că la şcoală trebuie să înveţe limba română. Alţii zic că este nevoie pentru a învăţa limba romani gramaticală. Dar părinţii sunt împărţiţi în două. E singurul judeţ în care nu s-a strâns numărul de semnături ca să poată fi aprobată o clasă în limba romani”, a spus Liviu Daraban, preşedintele Asociaţiei Romii Romaşcani.
Reprezentanţii acestei etnii consideră o prioritate un număr mai mare de mediatori şcolari, care să ţină legătura permanent între cadrele didactice şi părinţi. „Mediatorul şcolar are rolul de a media problemele, de a informa părinţii şi de a chema părinţii la activităţile educaţionale la şcoală. Dacă un copil lipseşte sau creează probleme, atunci mediatorul merge la părinţi acasă şi discută cu ei sau este chemat la şcoală pentru a media problema”, a precizat Liviu Daraban.
La acest moment, în municipiul Roman sunt doi mediatori şcolari, dar reprezentanţii romilor consideră că numărul mediatorilor ar trebui suplimentat în unităţile de învăţământ în care sunt mai multe persoane de etnie romă.
Comentarii