HomeEducatie

Rezultatele la Evaluarea Națională se afișează vineri

Recorectarea tezelor la limba și literatura română din prima zi a Evaluării naționale nu va întîrzia afișarea rezultatelor, care, conform metodologiei de desfășurare a Evaluării naționale, ar urma să aibă loc vineri, 29 iunie.

 

Facem tot ce putem pentru ca rezultatele să fie afișate conform calendarului inițial, vineri, 29 iunie, cel mai tîrziu pînă la ora 14. Am demarat procedurile necesare pentru alcătuirea comisiilor, recorectarea lucrărilor, astfel încît pînă la ora stabilită să nu avem probleme„, a spus inspectorul școlar general adjunct Vasile Munteanu, președintele Comisiei județene pentru evaluarea națională.

Recorectarea lucrărilor la limba română a fost hotărîtă miercuri, 28 iunie, de ministrul Educației, Liviu Marian Pop, ca urmare a controverselor iscate de punctul al doilea de la cel de-al doilea subiect. Ministrul interimar al Educației a decis ca la proba de limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională să se aplice același barem de corectare pentru elevii care au răspuns la subiectul al II-lea, A.3, atît varianta b – predicativă, cît și c – subiectivă. Ca atare, fiecare dintre elevii în cauză va primi 6 puncte.

Decizia ministrului se fundamentează pe mai multe argumente ale specialiștilor în limba română. Una dintre cele mai importante opinii a venit din partea Academiei Române. Reprezentanții Institutului Lingvistic „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, cel mai important for în domeniul normării gramaticii limbii române, susțin că în speța care a făcut obiectul dezbaterii răspunsul este ambivalent – atît subiectivă, cît și predicativă, în funcție de context sau de intonație, lucru subliniat de Gramatica Academică a Limbii Române (GLAR), conform acelorași surse. La rîndul lor, cadrele didactice specializate în limba și literatura română au remarcat aceeași ambiguitate a răspunsurilor. Al treilea argument care a determinat decizia a fost procentul aproximativ egal al elevilor care au răspuns cu una din cele două variante, respectiv 42% subiectivă și circa 40% predicativă. Acest fapt reflectă indubitabil opiniile formulate de specialiști. Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului precizează că variantele de subiectele pentru proba de limba și literatura română au fost definitivate și aprobate în luna martie 2012. Conform metodologiei, acestea sînt secretizate pînă în ziua desfășurării probei.