Reclamație de muncă la negru pe platforma Umaro

HomeEconomie

Reclamație de muncă la negru pe platforma Umaro

 

Constantin Svet, cetățean din Medgidia, susține că a lucrat mai multă vreme în incinta platformei Umaro, la tăierea fierului vechi și că nu a primit toți banii ce i se cuveneau. Supărat din acest motiv, a contactat redacția Ziarului de Roman pentru a ne sesiza cu privire la faptul că, deși el și-a luat gândul de la bani, firma ieșeană pentru care a lucrat mai are o mulțime de oameni care lucrează la tăierea fierului vechi din incinta Umaro.

Conducerea unității Umaro a contractat fierul vechi firmei Remat, care, la rândul ei, a subcontractat lucrarea unor alte firme cărora le revine atribuția de a tăia și prelua fierul vechi în cauză. Așa s-a ajuns ca firma Ieșeană Transleo să execute lucrările de tăiere pentru care a fost angajat Constantin Svet. Doar că reprezentantul din teritoriu al firmei ieșene, Bogdan Zamfiroi, afirmă că acuzațiile ce li se aduc sunt nereale și că, în fapt, problema a plecat de la faptul că „omul din Medgidia” s-ar fi apucat de băut și el a refuzat să-l primească la serviciu în stare de ebrietate.

„La ora actuală oamenii lucrează acolo la negru!”

„Am lucrat de pe 4 ianuarie la Umaro, până acum trei săptămâni, la tăiat fier vechi pentru o firmă de la Iași. Transleo se numește. Nu mi-am primit toți banii. Eu am plecat, dar mai sunt oameni care taie fier acolo. Am fost cazați întâi în parc, apoi la o pensiune și pe urmă ne-am mutat la o vilă, lângă barieră. Am uitat să menționez că eu sunt din Medgidia, nu sunt localnic. Am mai lucrat cu ani în urmă cu proprietarul firmei din Iași, care este prieten cu romașcanul Bogdan Zamfiroi, ce are un centru de colectare a fierului vechi la fosta autobază. Sunt mai mulți oameni care lucrează la Umaro. Mie mi-a făcut un contract și încă unuia, cu patru ore, dar atât a rămas. Nu s-a semnat nici o fișă de protecția muncii, nimic. Contractul era un fel de praf în ochi. La ora actuală, oamenii lucrează, la negru. Îi plătește cu 80 de lei la zi și 25 de lei mâncarea. Eu am plecat pentru că nu mi-am primit banii, în schimb oamenii încă lucrează la negru și sunt mulțumiți pentru că banii promiși sunt buni. Puteam să mă duc să fac reclamație la ITM, dar oamenii au relații peste tot și, cum se află că sunt căutați, într-un sfert de oră toată lumea are contract. Eu de aceea am apelat la Ziarul de Roman. Îi cunosc pe amândoi de vreo șapte-opt ani și oamenii au relații atât de multe că, dacă aș fi anunțat ITM-ul, în momentul următor ar fi fost anunțați că au primit reclamația. Eu mai am de primit niște bani, dar au zis că nu mi-i dau, pentru că sunt prea mulți bani. S-au adunat! La trei săptămâni, când plecam acasă, îmi dădeau câte 500 de lei și spuneau că îmi dau restul la întoarcere. După ce mi-au făcut de trei ori așa, a patra oară am renunțat la bani și am plecat. N-aș vrea ca și ceilalți să pățească la fel ca mine. Eu deja m-am angajat la o firmă din București, care trimite oamenii în exterior. Sunt sudor argon de meserie și-mi găsesc de muncă, dar oamenii care sunt acolo n-aș vrea să pățească ce-am pățit eu. Au fost angajați să taie fier vechi în incinta Umaro: linii, poduri, căi de rulare, macaralele, strunguri și alte utilaje de care se folosea Umaro ca mijloace fixe. Practic, pe unde se trece se curăță tot și se dă la fier vechi”, susține Constantin Svet, fost angajat al firmei Transleo.

Cetățeanul din Medgidia îi cunoaște pe patronii care au contractat lucrarea de tăiere a fierului vechi din incinta Umaro din urmă cu câțiva ani, când deținea o firmă de prestări servicii din domeniu. A lucrat cu aceștia în mai multe rânduri, când nu au avut probleme.

Dat afară din cauza băuturii

„Domnul Constantin Svet a fost angajat la Transleo și s-a apucat de făcut prostii. Noi i-am plătit toți banii. A avut carte de muncă în regulă. I-am desfăcut contractul de muncă pentru că nu a fost serios. I-am atras atenția de câteva ori și gata. Eu nu pot pierde contractul din cauza unui om care vine băut la serviciu sau care se apucă de furat. Cât despre munca la negru, este exclus așa ceva. Am avut control de la ITM. Eu pot demonstra cu acte că nu are dreptate. El este supărat pentru că n-am mai putut să-l păstrez. Eu nu am voie să dau oamenilor în fabrică dacă sunt sub influența alcoolului. Dacă i se întâmplă ceva, noi plătim. Așa că nu aveam cum să-l primesc cu alcool. Pe urmă, tot colegii lui l-au pârât că ar fi vrut să fure ceva. Așa că m-am văzut nevoit să-i spun să înceteze cu prostiile, că nu-i loc. Colegii lui lucrează și acum la Medgidia. Firma noastră Transleo, are sediul în Iași, unde avem mulți angajați. Lucrăm și la CUG, unde avem 30 de oameni și nu a fost nici un fel de problemă. Domnul Svet a avut carte de muncă. Nu avem nici un angajat fără carte de muncă! Nu avem datorii la stat și nici față de oameni! Dar nu am cum să-l trimit beat în fabrică, pentru că dacă – Doamne ferește! -, se întâmplă un accident la locul de muncă, eu răspund pentru el. Suntem o firmă serioasă! La Umaro avem trei angajați. Au fost patru, dar, după plecarea domnului Svet, au rămas trei”, afirmă Bogdan Zamfiroi, reprezentantul firmei Transleo din Iași.

„Umaro nu are nici o implicare în această poveste!”

Directorul general al Umaro, Mihai Lipan, afirmă că unitatea pe care o conduce, care este o unitate privată, a organizat corect un concurs de oferte pentru vinderea fierului vechi din fabrică

„Noi, ca firmă privată, am avut un concurs de oferte pentru această activitate. Contractul de predare a fierului vechi îl avem încheiat cu Remat Piatra Neamț, care vinde fierul unui exportator final ce își are sediul la Brăila. Acesta, la rândul lui a subcontractat lucrarea unei firme din Iași. Deci sunt subcontractanți ai firmei din Brăila. Prin contractul pe care l-am încheiat noi, ei trebuie să vină să îl și taie. Ori ei au subcontractat această lucrare de tăiere la această firmă. Noi nu suntem implicați cu absolut nimic în această poveste și nu avem nici un fel de responsabilitate față de angajații firmei Transleo și nici față de această firmă ieșeană”, ne-a declarat Mihai Lipan, director general al Umaro.

Reprezentanții ITM Neamț se vor deplasa la fața locului pentru a constata realitatea

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț poate verifica pe linia de securitatea muncii ce atribuții au și ce activități se desfășoară, dar față de contractul de muncă, statele de plată, contribuțiile și plățile efectuate, de vreme ce firma își are sediul la Iași, persoana reclamantă trebuie să facă o adresă de sesizare scrisă către ITM Iași. Pentru constatarea muncii la negru care ar fi prestată în incinta Umaro, conform declarației, sesizarea trebuie făcută către noi și, atunci, echipele noastre vor merge să verifice acolo, pe platformă”, a precizat Nicolae Hîrlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

De această dată, ca urmare a sesizării făcute de Constantin Svet la Ziarul de Roman, reprezentanții ITM Neamț au afirmat că se vor deplasa la fața locului pentru a constata dacă aspectele reclamate de cetățeanul din Medgidia sunt conforme cu realitatea.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0