HomeRural

Radiografia alegerilor locale de la sate

Secțiile de votare din comunele arondate Romanului nu au semnalat nereguli pînă la orele amiezii. Candidații la fotoliul de primar au urmărit îndeaproape alegerile, fiind prezenți la secțiile de votare.

 

Ziua de duminică a fost fierbinte pentru candidații la alegerile locale. Căldura i-a cam ținut departe de secțiile de votare pe alegători, nu și pe candidați care au stat cu ochii în patru pentru a superviza scrutinul.

Emoțiile candidaților la fotoliul de primar au fost intense. Deopotrivă, pentru cei care în ultimii patru ani au semnat doar cîteva hîrtii la un proiect pe care l-au fluturat cîteva mandate prin poarta alegătorilor, dar și pentru cei care au trecute în portofoliu cîteva realizări notabile.

În aceste condiții atmosferice și emoționale, satele din jurul Romanului păreau amorțite. Nici un incident electoral deosebit nu a tulburat liniștea patriarhală. Nici chiar cîrciumile nu au mai fost, ca în anii trecuți, loc de analiză electorală. Unele și-au tras obloanele, altele funcționau doar cu unul-doi clienți fără patimă pentru scrutinul de duminică.

 

Alegătorii au votat pentru viitorul comunelor

 

Secția de votare nr. 2 din comuna Horia, amenajată în căminul cultural, era, la ora 11.00, asaltată de votanți. Pînă la această oră își exprimaseră dreptul de vot 277 de localnici, din cele 1.590 de persoane cu drept de vot. Care sînt așteptările de la viitorul primar am aflat de la o femeie care tocmai ieșise din cabina de vot împreună cu nepoțica. „Vreau să pună asfalt pînă la cimitir. Au pus niște pietroaie pe drum că abia pot merge. Eu, cum nici nu văd, le iau înainte„, își spune oful Anica Zamfira, în vîrstă de 72 de ani.

 

Lăsăm comuna Horia în urmă și ajungem în satul Ion Creangă. Aici, tot căminul cultural găzduiește cele două secții de votare. Ca să nu se încurce alegătorii între ei, aceștia au fost ordonați alfabetic între cele două secții de votare. 15% din cele 945 de persoane cu drept de vot trecuseră deja prin fața urnelor pe la 11.20.
Doar un singur incident minor, descoperit la timp, a animat secția de votare nr. 1. „Doi soți s-au prezentat la vot și au folosit, pentru a-și exprima votul, aceeași pereche de ochelari. Soțul a intrat în cabină fără să observe că avea cîte două buletine la fel. La depunerea voturilor în urne s-a depistat neregula care a fost remediată pe loc, tot între soți„, a precizat Gheorghe Irimia, locțiitor al președintelui secției de votare nr. 1. Deși nu votase pînă la acea oră, candidatul Petru Prichici a fost prezent încă de la orele dimineții la secțiile de votare, pentru a supraveghea scrutinul.

 

După zece minute de călătorie prin arșița soarelui, prima secție de votare care ne-a ieșit în cale a fost cea amenajată în căminul cultural din satul Valea Ursului. În secția de votare, comisia aștepta alegătorii, care nu erau atrași nici de acordurile muzicale ale dansului „pinguinul”, ce se auzea de la un casetofon așezat pe scaunul de la intrare. La ora 12.00, doar 130 de alegători din cele 796 de persoane cu drept de vot trecuseră prin fața urnelor. Nu era prezență bună nici la cîrciuma satului. Doar în fața primăriei, la cîțiva metri distanță de secția de votare, candidatul Viorel Smeria stătea la umbra nucilor în compania unor consăteni. Cum din secția de votare tocmai ieșea o tînără, am vrut să aflăm care sînt speranțele ei de viitor. „Eu sînt pocăită. Nu știu să spun nici de bine, nici  de rău. Am trei copii la școală. Nu muncim, trăim din ajutorul social și alocația copiilor„, a spus Nadia Lefter, în vîrstă de 34 de ani.

 

În jurul orelor 12.30, cîțiva oameni care ieșeau de la Școala Oniceni ne-a dat de înțeles că acolo este o secție de votare. Președinta secției ne spune că, din 712 persoane care au drept de vot, se prezentaseră doar 217. Despre viitorul comunei ne vorbește tot o femeie tînără care, după mașina pe care o conduce, pare să fi lucrat în străinătate. Pare o feministă convinsă, nu pentru că și-a adus la vot cu mașina pe care o conduce numai femeile din familie, ci pentru că este sigură că dezvoltarea comunei stă în mîna femeii care candidează la primărie. „Pînă acum, la conducerea primăriei au fost bărbați. Nu au făcut nimic pentru comuna noastră. Sînt sigură că o femeie va fi capabilă să schimbe fața acestei comune„, spune tînăra. Discuția cu aceasta încinge spiritele în ulița satului, chiar dacă interlocutorii nu au aceleași preferințe cu femeia. „Vrem locuri de muncă și condiții în comună care să atragă investițiile. Să nu fim nevoiți să muncim în Italia, departe de casă„, spune Costică Prisecaru, în vîrstă de 40 de ani, tată a patru copii.

 

Deși vecin cu Oniceni, satul Cuci din comuna Bozieni contrastează în ceea ce privește aspectul gospodăriilor. Nu și al interesului unora dintre tineri pentru viitorul comunei în care locuiește. „Nu am încredere în nimeni. Nici în mine chiar„, spune un tînăr care se prezintă Petronel. Tînărul era al 200-lea sătean care votase din cei 696 de pe listele de vot.

Cea mai mare prezență la vot din periplul primelor ore din zi s-a înregistrat în satul Poienari. 450 de săteni își luaseră de-o grijă cu votarea la orele 13.30, iar alți 564 erau așteptați la vot.

Candidatul la primărie, Emil Dascălu, a urmărit din fața primăriei, ca un observator, secția de votare. Deși pare bucuros de cum decurg alegerile, votanții au cîte ceva de spus. „Să continue ce a început, să facă străzile și proiectul de alimentare cu apă pe care ni-l promite de ani de zile„, a spus Gheorghe Clapa, în vîrstă de 67 de ani.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • alegator 11 ani ago

    Si cu cei care au dat ,,slava domnului ,,cum ramane?////

    Cum ramane cu ivancea tot la Secuieni ????????????///