HomeRoman

[FOTO] Plimbările şi distracţia au bătut votarea

Terasele şi parcurile din oraş au fost mai pline ca niciodată, în timpul zilei de duminică. „Oricum ştim cine va fi primar încă patru ani„, au spus  romaşcanii care au preferat să se bucure de ziua liberă în loc să meargă la vot. Nici SMS-urile „de mobilizare” împotriva „bizonilor” nu au fost prea convingătoare: pînă la ora 14.00, doar 30% dintre romaşcani se prezentaseră la urne.

 

Bucuroşi că vremea este plăcută şi că este duminică, deci zi liberă, mulţi dintre romaşcani au preferat să lase „grija” votului pentru alegerile locale în seama altora şi să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii sau la terasele din oraş. După ora 14, aproape toate terasele din municipiu erau pline-ochi, iar în zona Parcului Municipal nu mai existau, practic, locuri pentru parcare nici pe marginea străzii. „Oricum ştim cine va fi primar încă patru ani„, au spus mulţi dintre romaşcani, pentru care ziua alegerilor locale a fost doar o zi liberă, ca multe altele.

Popcorn-ul, chips-urile, îngheţata, berea şi micii au fost „vedete” mai importante decît politicienii, pentru unii romaşcani. Înghesuiţi pe terase, tineri şi vîrstnici, deopotrivă, şi-au justificat  dezinteresul în ce priveşte alegerile locale. „Cînd o să simt că votul meu chiar are importanţă, o să merg la alegeri. Acum, cel puţin în ce priveşte Romanul, ştiu sigur cine va fi primar. La alegerile pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean nu ştiu pe cine aş vota, deci îi las pe cei care se pricep să voteze. Eu prefer să mă distrez în oraş, cu prietenii„, a spus Adelina M., o tînără din Roman. Aproape acelaşi interes faţă de alegeri îl aveau şi romaşcanii veniţi în Parcul Municipal. „Mai e pînă diseară, avem timp să votăm. Mai ales dacă se strică vremea, în drum spre casă, o să merg cu familia la vot. Dacă nu, mai stăm aici în aer liber. Oricum ştim cine va fi primar încă patru ani„, este opinia capului unei familii de romaşcani. De altfel, aleile, băncile şi terasa din Parc au fost, duminică, mai pline ca niciodată.

 

Atacul bizonilor

 

Pînă după ora 14, o treime din romaşcani fuseseră la vot. După-amiază, la sediul uneia dintre alianţele politice, membrii acesteia erau parcă deja pregătiţi să sărbătorească victoria, cu zîmbete largi adresate trecătorilor care, poate, le-au acordat votul. Vis-a-vis, la sediul de campanie al principalului competitor, uşa era închisă, iar clădirea – pustie.

Mesaje scrise au fost transmise romaşcanilor, lansîndu-le o invitaţie la vot: „Votul tău este important. Bizonii s-au grupat să ne încalece. Să mergem să votăm… Altfel riscăm să întoarcă rezultatul„. Nu se ştie, pînă acum, nici cine sînt „bizonii” şi nici dacă romaşcanii au dat buzna la urne după ce au primit acest mesaj pe telefoanele mobile.

 

Evidenţa Populaţiei, deschisă în ziua votului

 

Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor a avut, duminică, program cu publicul, de la ora 8 la ora 21 – adică pînă la momentul închiderii secţiilor de votare. Decizia a fost luată pentru ca solicitările de eliberare a actelor de identitate să fie onorate în timp optim. Numărul solicitărilor de cărţi de identitate s-a dublat în ultimele două zile, vineri şi sîmbătă fiind eliberate peste 600 de astfel de acte de identitate. Romaşcanii care au dorit să se prezinte la vot dar nu au găsit – din diverse motive – actul de identitate au putut solicita cărţi de identitate provizorii de la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor.

 

Votul, exerciţiu de voinţă

 

Pentru mulţi cetăţeni, votarea de duminică poate fi considerată parte a unei plimbări. Pentru cei care au fost la serviciu, a merge la vot a fost, înainte de toate, un exerciţiu de voinţă. „Poliţiştii care au vrut să voteze şi erau de serviciu  au fost înlocuiţi, temporar, de  alţi colegi. Aşa s-a întîmplat şi în cazul poliţiştilor, jandarmilor şi a pompierilor care au păzit  secţiile de votare. Acest lucru s-a întîmplat doar dacă persoana care era de serviciu a vrut să meargă la vot„, a afirmat subcomisar Cătălina Bădeanu, purtător de cuvînt al Centrului Judeţean de Comunicare Neamţ.

În cazul pompierilor care au fost de serviciu duminică, delegarea nu a fost necesară. „Colegii care erau de serviciu la Detaşament nu au avut nevoie de o delegare specială pentru a merge la vot fiindcă tura a început la ora 8.00, adică cu o oră după deschiderea secţiilor de votare. Astfel, ei au putut vota chiar înainte de a ajunge la serviciu„, a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • alex 12 ani ago

    si…referitor la mesajul respectiv, politia nu sa autosesizat nu?

  • un cetatean 12 ani ago

    S-a autosesizat , in schimb, ,,politia gramaticii limbii romane,, .Corect se scrie,, s-a autosesizat,, !