HomeSocialReligie

PS Ioachim Băcăuanul, cetăţean de onoare al comunei Boghicea

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a participat, alături de un sobor de preoţi şi de credincioşi, la slujba de sfinţire a bisericii din localitatea Slobozia.

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat duminică, 19 octombrie, slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli” din localitatea Slobozia, comuna Boghicea, alături de un sobor de 20 de preoţi. La eveniment a participat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea, alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, corul „Paraschevi” al Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, condus de Ionuţ Vâlcu şi aproape 1.000 de credincioşi din localităţile comunei, dar şi din comunele învecinate. „60% dintre localnicii satului Slobozia sunt de religie ortodoxă şi aveau nevoie de un lăcaş de închinăciune. Pentru aceştia, sfinţirea acestei biserici a fost un moment aşteptat. Întregul ansamblu bisericesc s-a realizat cu sprijinul localnicilor şi al Consiliului Local”, a precizat profesor Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

cetatean 2Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 2000, lucrările de construcţie a lăcaşului de închinăciune fiind coordonate de preotul Vasile Petruţ Ciocoiu.

PS Ioachim Băcăuanul a desăvârşit prin slujirea şi binecuvântarea arhierească osteneala creştinilor din Parohia Nistria, alăturând lăcaşului de închinăciune şi hramul „Sfântul Cuvios Iosif de la Văratic”. „Am ajuns cu bucurie la acest popas duhovnicesc care este, de fapt, o pagină de istorie atât pentru această comună, cât şi pentru ţinutul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Biserica din satul Slobozia a adus bucurie preotului paroh care s-a învrednicit să coordoneze lucrările de zidire şi de pictare ale lăcaşului de cult, a adus bucurie comunităţii ortodoxe din această parte a eparhiei care şi-a înscris numele în rândul ctitorilor de biserici, dar şi celor prezenţi la slujba de sfinţire”, a spus ierarhul.

PS Ioachim Băcăuanul a explicat mulţimii importanţa comunicării oamenilor între ei, dar şi cu Dumnezeu, prin rugăciune. „Suntem într-o lume modernă, tehnicizată. Cu toate acestea, mijloacele de comunicare nu sunt suficiente pentru a fi în comuniune”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Un moment deosebit din cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonia întru preot a diaconului Vasile Bogdan Ciobanu.

La sfârşitul slujbei, preotul paroh Vasile Petruţ Ciocoiu a primit din partea PS Ioachim Băcăuanul distincţia de iconom, iar primarului Eugen Mihai i-a fost conferită o distincţie de vrednicie şi icoana Sfintei Cuvioasa Parascheva. „Am fost mândri şi bucuroşi, totodată, că l-am avut în mijlocul comunităţii noastre pe PS Ioachim Băcăuanul şi că am reuşit, alături de localnici, să finalizăm construcţia acestui lăcaş de cult, deşi comunitatea este mică. La construirea bisericii ne-am călăuzit după cuvintele părinţilor Bisericii, care spun că «trebuie să munceşti ca şi cum ai trăi veşnic şi să te rogi ca şi cum ai muri mâine». La fel şi noi, ne-am rugat la bunul Dumnezeu şi am muncit pentru finalizarea bisericii. Credinţa este un far călăuzitor şi noi ne conducem după rânduiala bisericii”, a declarat primarul comunei Boghicea.

Edilul comunei i-a acordat PS Ioachim Băcăuanul distincţia de cetăţean de onoare al comunei Boghicea, în semn de aleasă recunoştinţă şi de adâncă preţuire.

Comentarii

WORDPRESS: 0