HomeEducatie

Profesorii primesc între 402 și 1.290 lei

Odată cu salariul aferent lunii martie, dascălii vor începe să recupereze din datoria pe care guvernul o are la ei.

 

 

La salariul din luna martie, ei vor primi și prima tranșă din toți banii pe care sindicatele i-au recuperat în instanță și pe care guvernul s-a angajat să-i returneze pînă în anul 2016.

Conform calculelor sindicaliștilor, cele mai mici sume pe care le au de recuperat dascălii le revin debutanților. Aceștia ar avea de primit, numai pe Legea 221, 8.044 de lei, repartizați pe cinci ani, în procente diferite. Suma corespunzătoare anului 2012 ar fi de 402 lei, din care un sfert ar trebui să primească în luna martie. Un profesor înscris în tranșa maximă de vechime ar trebui să primească, doar pe aceeași speță, 25.791 de lei, din care, în 2012, suma de 1.290 de lei, împărțiți în patru rate egale.
Sumele nu sînt deloc de neglijat, dar diferă foarte mult, de la caz la caz. Școlile ne solicită, în această perioadă, toate documentele și înscrisurile obținute în instanță, pentru a face calculul corect al sumelor care se cuvin colegilor„, a spus jurist Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățămînt Neamț.

 

Cei 5% pe care dascălii îi vor recupera în acest an vor fi împărțiți în patru tranșe, pe care angajații din Educație îi vor primi în lunile martie, iunie, septembrie și decembrie.
Sumele care se cuvin colegilor noștri sînt, de fapt, rezultatul mai multor acțiuni în instanță, pe spețe diferite. Prima speță se referă la respectarea legislației pentru colegii noștri care corespund tranșei de vechime de peste 30 de ani și pentru care s-a dispus diminuarea normei de predare cu două ore, fapt care nu a fost respectat în totalitate. Cea de-a doua speță, unde sînt și sumele cele mai mari, face referire la respectarea Legii 221 din 2008, care prevedea mărirea salariilor cu 50%. Am cîștigat în instanță sumele reprezentînd diferența dintre salariul care s-ar fi cuvenit să-l primească conform legii și salariul pe care colegii noștri l-au primit în perioada octombrie 2008 – decembrie 2009. Cea de-a treia speță se referă la recalcularea indemnizației de concediu, care a fost diminuată cu 25%, în mod nejustificat. La această categorie există foarte mari diferențe între sumele pe care ar trebui să le primească colegii, și pentru că s-au calculat diferit în școli, dar și pentru că doar unele unități de învățămînt au reușit să cîștige diferența în instanță. Cea de-a patra speță se referă la revenirea pe deciziile de încadrare, pentru perioada 1 ianuarie 2011 – mai 2011. Am obținut în instanță modificarea deciziilor de încadrare și, odată cu aceasta, și a salariilor de încadrare, în conformitate cu prevederile Legii 221 din 2008. Cea de-a cincea speță face referire la suta de euro pe care cadrele didactice ar fi trebuit să o primească anual pentru achiziționarea materialelor de documentare, din care s-au primit doar 130 de lei. Sumele aferente acestei spețe nu vor fi incluse la salariu, ci vor veni pe altă filieră„, a spus jurist Gabriela Grigore.

Comentarii

WORDPRESS: 0