Prima paginăEducatie

Profesor din Ruginoasa, coleg de școală cu Nicolae Iorga

Dimensiune text

Școala gimnazială din Ruginoasa a primit numele profesorului Nicolae Apostol, fiu al satului. El a îndrumat primii pași în literatură marilor romancieri Mihail Sadoveanu și Cezar Petrescu. Cezar Petrescu, elev al dascălului, i-a dedicat romanul „Apostol”. Profesor la Gimnaziul „Nicu Gane” din Fălticeni, Nicolae Apostol l-a descoperit și încurajat pe elevul Mihail Sadoveanu.

 

 

Școala Gimnazială din satul Ruginoasa poartă numele unuia dintre remarcabilii dascăli ai satului Ruginoasa – Nicolae Apostol. Pentru ca numele profesorului Nicolae Apostol să fie înscris pe frontispiciul unității de învățământ, Primăria Ruginoasa a transmis propunerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care a acordat avizul conform pentru denumirea școlii.

roman Apostol 0804Personalitatea învățătorului Nicolae Apostol a fost evocată de profesorul Mihai Andone în lucrarea monografică „Ruginoasa – pagini de istorie, confesiuni și reflecții”, editată în anul 2004. Din această lucrare aflăm că Nicolae Apostol a fost fiul satului Ruginoasa și a purtat, inițial, numele de Popovici. A terminat școala primară în sat și, apoi, prin străduința moșului său, Vasile Mircea, a urmat cursurile Seminarului Socola din Iași. Ulterior, a obținut licența în filologie-filosofie la Universitatea din Iași, fiind coleg cu marele istoric Nicolae Iorga.

După absolvirea studiilor universitare, a activat un an ca profesor la școala din Ruginoasa. Este numit, apoi, profesor la Gimnaziul „Nicu Gane” din Fălticeni, unde îl descoperă, în cadrul orelor de compunere, pe elevul Mihail Sadoveanu, căruia îi încurajează talentul și îi prevestește că va ajunge un mare scriitor. După perioada petrecută la Fălticeni, este numit, în anul 1898, profesor titular la Liceul „Roman-Vodă”, unde predă limba și literatura română și limba franceză. „În lucrarea «Pagini din istoria Liceului „Roman-Vodă” (1872 – 1972)» se fac referiri la pedagogul Nicolae Apostol și se amintește că el a îndrumat primii pași în literatură pentru doi dintre cei mai mari romancieri români: Mihail Sadoveanu și Cezar Petrescu”, a precizat jurist Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa.

În semn de aleasă prețuire și recunoștință, Cezar Petrescu a dedicat dascălului său, Nicolae Apostol, romanul intitulat „Apostol”, apărut la sfârșitul anului 1933.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0