Prima paginăEconomie

Producție record de sfeclă de zahăr în 2014

Dimensiune text

Fermierii din zona Moldovei au obţinut, în medie, 55 de tone de sfeclă la hectar, cea mai mare cantitate din ultimii 25 de ani. Din păcate, aceştia nu pot încasa toţi banii de la fabrica procesatoare, deoarece statul român nu a reglementat cotele de producţie pentru fabricile de zahăr din România nici pentru 2014, nici pentru 2015.

Miercuri a avut loc, la sediul societăţii Agrana din Roman, adunarea generală a Asociaţiei Cultivatorilor Sfeclei de Zahăr din Moldova, întâlnire care a avut trei subiecte pe ordinea de zi: stadiul actual al campaniei sfeclă de zahăr 2014, contractul de cultivare a sfeclei pentru anul 2015 şi reglementarea pieţei zahărului în România, respectiv alocarea cotelor de producţie. Au fost prezenţi 80 de fermieri, din toate judeţele Moldovei, împreună cu  directorul general Agrana România, Gabriela Petrea, şi directorul responsabil cu materia primă, Mihail Dimitriu.

„În ceea ce priveşte stadiul campaniei, ea este aproape la sfârşit. S-a terminat de recoltat toată suprafaţa şi mai sunt de transportat circa 70.000 de tone de sfeclă. A fost o campanie foarte bună. Este cea mai mare producţie de sfeclă din ultimii 25 de ani, media la hectar depăşind 55 de tone. Calitatea sfeclei este foarte bună, ea având un conţinut de zahăr de 16,7%. A fost o campanie foarte bună pentru fabrică, dar şi pentru fermieri, având în vedere că preţul sfeclei este foarte bun în acest an, de aproximativ 38 de euro pe tonă şi 31 de euro preţul sfeclei în afara cotei de producţie”, a declarat Ioan Puiu (foto), preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor Sfeclei de Zahăr din Moldova.

Lipsa cotei de producţie împiedică încheierea contractelor pe 2015

Pentru anul următor, fermierii nu au putut începe contractările cu fabrica de zahăr, din cauza faptului că statul român, prin Ministerul Agriculturii, nu a reglementat cotele de producţie pentru fabricile de zahăr din România.

„În consecinţă, procesatorul Agrana România nu ştie ce cotă are nici în 2014, nici în 2015. De aceea, nici plata sfeclei de zahăr în acest an nu se poate face în totalitate, pentru că nu se cunoaşte care este cota de producţie pentru 2014. Sperăm să fie stabilite cotele până la sfârşitul acestui an, pentru că, fără aceste cote, fabrica este pusă în imposibilitatea de a plăti un anumit preţ. De aceea nu s-au putut face nici contractările pentru 2015, pentru că societatea nu ştie ce cote va primi pentru anul următor”, a explicat Ioan Puiu.

La întâlnirea de miercuri, fermierii nu s-au putut înţelege cu reprezentanţii societăţii Agrana nici asupra preţului sfeclei de zahăr pentru 2015. Preţul pe care îl solicită fermierii este de 32 de euro pe tona de sfeclă, mai mic decât în acest an, pentru că şi preţul zahărului a scăzut în piaţă, însă oferta din partea Agrana a fost de numai 28 de euro pe tonă, propunere care încă nu a fost acceptată de fermieri şi, de aceea, negocierile vor mai continua şi în luna ianuarie.

„Deocamdată, urgenţa cea mai mare este ca statul să reglementeze cotele de producţie. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, sfecla de zahăr este în pericol pentru anul 2015, pentru că nimeni nu poate produce în afara cotelor. Preţul sfeclei în afara cotei este foarte mic, de aproximativ 17 euro pe tonă şi este un preţ la care nu poate produce nimeni şi să obţină profit în România”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor Sfeclei de Zahăr din Moldova.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0