Prima paginăEducatie

Premii importante pentru elevii de la Școala de Arte „Sergiu Celibidache”

Dimensiune text

Elevii şcolii au câştigat numeroase premii, la olimpiada naţională de interpretare muzicală.

Micii instrumentişti de la Școala de Arte „Sergiu Celibidache” din Roman s-au pregătit cu multă seriozitate pentru faza zonală a olimpiadei naţionale de interpretare muzicală, desfăşurată la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău. Elevii romaşcani au arătat un nivel înalt de pregătire, juriul având o misiune dificilă în alegerea câştigătorilor. Interpretarea lor a fost pe măsura muncii şi talentului fiecăruia.

Se spune că un instrument muzical redă clar şi profund personalitatea interpretului, exprimând nu numai calda lui simţire, dar şi pe cea a compozitorului piesei muzicale. Bianca Gheorghiu a ales să studieze un instrument legendar – naiul. Bianca a obţinut premiul I la olimpiadă, fiind pregătită de profesoara Andreea Tudosă. „Am venit la Şcoala de Arte pentru a-mi ocupa timpul. Nu m-am gândit că totul se va transforma într-o pasiune. Când a devenit ceva serios, am început să aprofundez. Mi-a plăcut, şi asta se vede. Atunci când interpretez la nai, închid ochii şi îmi imaginez că sunt într-o altă lume, numai eu şi instrumentul. Pentru moment, nu mai am concursuri. Îmi concentrez atenţia pe examenul de la sfârşitul anului, pentru că vreau să urmez Liceul de Artă din Piatra Neamţ”, a spus Bianca. Fiind în clasa a VIII-a, timpul liber se împarte între ore de pregătire pentru examenele de Evaluare Naţională şi de studiu al naiului.

Elevă a profesorului Iulian Zamă, Larisa Teodora Hârja a obţinut premiul II la olimpiadă, la trompetă. „Învăţătorul meu din Dulceşti, Ioan Carp, mi-a spus să vin la Şcoala de Arte. Iniţial, am vrut să fac pian şi doi ani m-am pregătit în particular. Am renunţat, pentru că nu mă regăseam. Profesorul Iulian Tiron mi-a sugerat să aleg un instrument de suflat, mai exact trompeta. M-am ataşat foarte mult de acest instrument. Sunt trei ani de când studiez trompeta şi particip la olimpiade şi concursuri”, a spus eleva. Larisa este în clasa a VII-a şi face naveta zilnic din satul natal, Corhana, din comuna Dulceşti, la Roman şi înapoi, dar pasiunea pentru muzică a învins oboseala.

Teodora Ciobanu este elevă în clasa a III-a şi studiază cu profesoara de vioară Viorica Burlacu. Prima participare la olimpiadă a fost de bun augur, eleva fiind răsplătită cu premiul III. „Era loc de mai bine. Au fost copii mai bine pregătiţi, dar, pentru început, sunt mulţumită”, a spus Teodora.

Și Gabriela Moroşanu a participat la olimpiadă, tot la vioară, obţinând menţiune. Studiază vioara din clasa a II-a. „Îmi place foarte mult acest instrument. Îmi plac Şostakovici, Vivaldi şi Mozart. Atunci când faci ceva cu pasiune, nu poţi renunţa atât de uşor”, a spus Gabriela, elevă în clasa a VII-a.

Teodora Arabu este o speranţă a muzicii. Elevă în clasa a IV-a, Teodora este prezentă la concursuri şi manifestări muzicale de prestigiu, eleva reuşind, de fiecare dată, să câştige inimile spectatorilor prin prestaţia ei şi admiraţia specialiştilor. Pregătită de profesoara Lia Voinea, Teodora Arabu s-a situat pe locul III la olimpiadă. „A fost o concurenţă mare, iar copiii au fost bine pregătiţi”, spune eleva. Teodora provine dintr-o familie cu patru copii. Înclinaţia pentru pictură şi muzică a acestora i-a determinat pe părinţi să-şi îndrepte fetele către Şcoala de Arte, pasiuni costisitoare, pentru care niciun sacrificiu nu este prea mare.

La pian a participat şi Ştefan Buzdugan, premiat cu menţiune. „La cinci ani, am început să fac tenis de câmp şi dans sportiv. Am frecventat Clubul Copiilor şi Elevilor din Roman, unde am descoperit pictura şi pianul, de care am fost foarte atras. Pentru a mă pregăti serios, părinţii m-au înscris la Şcoala de Arte. Am început să particip la olimpiade, la concursuri, să studiez mult. Fără pasiune, muncă şi răbdare nu se poate reuşi. Vreau să urmez conservatorul şi să mă lansez ca pianist”, a spus Ştefan, elev în clasa a VII-a.

Mario Mătăşel este elev în clasa a VI-a. El a participat la olimpiada de muzică, la chitară. Pregătit de profesorul Gabriel Marc, Mario a obţinut premiul III. „A fost dificil, pentru că am concurat cu elevi de clasele a VII-a şi a VIII-a, care au avut repertorii foarte grele. Părinţii m-au adus la Şcoala de Arte. Am ales chitara şi nu îmi pare rău de alegerea făcută”, a spus Mario.

„Prin flaut se exprimă cele mai profunde sentimente”, spune Elena Manuela Petcu, elevă în clasa VII-a. Pregătită de profesorul Serafim Moise, eleva a obţinut menţiune la olimpiadă şi este câştigătoarea mai multor concursuri muzicale.

Câţiva dintre olimpici vor participa, în perioada următoare, la concursuri muzicale, un veritabil test de verificare a cunoştinţelor dobândite la orele de pregătire.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • crina 6 ani

    Bravo!
    De acesti elevi si de toti elevii scolii de arta nu vorbeste nimeni sau prea putin. Noi promovam prostia nu olimpicii, si aici ma refer la olimpicii tuturor scolilor si liceelor din oras.
    Mai multa promovare a culturii nu ar strica.