Peste o sută de persoane din județ și-au pierdut dreptul la pensiile de invaliditate după ce s-au însănătoșit în mod miraculos. 22 de pensionari au încasat în mod necuvenit pensii în timp ce erau salariați. Unii dintre cei care au fentat statul prin încasarea necuvenită a drepturilor de pensie erau chiar salariați ai instituțiilor publice. Casa Județeană de Pensii are de recuperat de la „țepari” drepturi necuvenite de pensie însumând 100.000 de lei.
Mai bine de o sută de nemțeni au încasat pensii fără a mai avea acest drept. Aceasta a fost concluzia verificărilor efectuate în ce privește încadrarea în grad a pensionarilor de invaliditate și în cazurile de incompatibilitate a anumitor tipuri de pensie cu activități de natură salarială. În urma reexpertizării nemțenilor care beneficiază de pensii pentru invaliditate s-a descoperit că 301 de persoane aveau starea de sănătate ameliorată, iar 117 nemțeni au pierdut dreptul la pensie, nemaifiind încadrați într-un grad de invaliditate. Alți 22 de pensionari au primit și pensii publice, deși aveau calitatea de salariați.
În cadrul activităților de verificare a încadrării în grad a pensionarilor de invaliditate, în Neamț au fost luate „la puricat” 8.211 de dosare medicale. Analiza a 7.289 de dosare a condus la confirmarea gradului de invaliditate, iar în alte 922 de cazuri pacienții au fost chemați pentru reexpertizare. Comisia medicală care a examinat nemțenii invitați la reexpertizare a concluzionat că 471 persoane își mențin gradul de invaliditate. „În 301 de cazuri au fost constatate ameliorări ale stării de sănătate, în 33 de cazuri au fost constatate agravări, iar 117 persoane au fost depensionate, nemaifiind încadrate într-un grad de invaliditate. Nu au fost constatate infracțiuni care să fi avut ca rezultat încadrarea beneficiarilor într-un grad de invaliditate”, a precizat inspectorul principal Oana Fodor, responsabil de relații publice în cadrul Casei Județene de Pensii Neamț.
Conform prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, este interzis cumulul veniturilor de natură salarială cu anumite categorii de prestații de asigurări sociale. Verificările realizate în acest an de Casa Județeană de Pensii Neamț au condus la identificarea a 22 de cazuri de încasare necuvenită a drepturilor de pensie, din cauza incompatibilității dintre încasarea de venituri din activități – pentru care plata contribuțiilor de asigurări sociale este obligatorie- cu dreptul la pensie. Unii dintre cei care au fentat statul prin încasarea necuvenită a drepturilor de pensie erau chiar salariați ai instituțiilor publice. Beneficiarii incompatibili nu au ținut cont nici de atenționarea, pe această temă, transmisă de Casa Județeană de Pensii în cuprinsul deciziilor de pensionare emise.
„În cuprinsul deciziilor de pensionare emise, beneficiarii sunt atenționați privind incompatibilitatea anumitor tipuri de pensie cu activități de natură salarială, respectiv cumulul veniturilor de natură salarială cu drepturi de pensie anticipată sau anticipată parțială, pensie de invaliditate sau pensie de urmaș. De asemenea, au fost identificate situații de cumul al pensiei pentru limită de vârstă cu venituri salariale realizate în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale sau locale. În toate cazurile, beneficiarii aveau obligația de a anunța casa teritorială de pensii cu privire la modificările intervenite”, a mai precizat Oana Fodor.
În situațiile identificate, plata prestațiilor a fost suspendată, fiind emise și decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit de pensionarii incompatibili. 11 dintre ei au renunțat la calitatea de salariat, preferând să se pensioneze, ieșind, astfel, din situația de incompatibilitate, fapt ce a condus la reluarea plății pensiilor către aceștia. Casa Județeană de Pensii Neamț mai are de recuperat de la „țeparii” pensionari drepturi încasate în mod necuvenit ce totalizează 99.734 de lei.
Comentarii