Prima paginăEducatieRural

„Omul nu poate izbândi în viață decât prin studiu”

Dimensiune text

Acesta este crezul moștenit de la părinți de profesorul Constantin Popescu. Din cei 42 de ani la catedră, profesorul Popescu a condus, timp de 22 de ani, activitatea şcolii din comuna Bahna.

Constantin Popescu, profesor de matematică, se află la catedră de 42 de ani neîntrerupţi. Este un om care a trecut prin toate schimbările produse în învăţământul românesc. Născut în satul Broşteni, profesorul Popescu provine dintr-o familie de agricultori, care a ţinut foarte mult să-şi vadă copiii realizaţi. „Familia a făcut mari eforturi să ne ţină în şcoală. Ne îndemnau permanent să învăţăm, să fim respectuoşi şi credeau că omul nu poate izbândi în viaţă decât prin studiu”, spune profesorul Constantin Popescu, directorul Școlii Gimnaziale din Bahna.

Cursurile liceale le-a urmat la Liceul „Roman-Vodă”, unde a întâlnit dascăli care i-au trasat drumul în viaţă. „Trei profesori de matematică – Aurel Panaite, Alexandru Cojocaru şi Mihai Gavriluţ – mi-au arătat frumuseţea acestei discipline. Cei trei profesori, dar şi doamna Ștefania Bajura, profesoară de română, au fost adevărate modele pentru mine, de profesionalism şi de conduită. Au influenţat pozitiv generaţii de elevi”, spune directorul Constantin Popescu.

S-a reîntors în comuna natală cu diploma de absolvent al Facultăţii de Matematică sub braţ şi cu o repartiţie guvernamentală. „Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu copiii. Este o muncă ce presupune efort şi răbdare, dar are şi multe satisfacţii”, spune profesorul Popescu.

Din 1973, anul absolvirii facultăţii, şi până astăzi a slujit şcoala. Nu a vrut să plece la oraş. Era prea legat de locurile natale şi de oamenii săi şi a considerat acest lucru un avantaj.

Constantin PopescuProfesorul Constantin Popescu s-a făcut repede remarcat şi, timp de opt ani, a „dirijat” destinele şcolii. A revenit în funcție în 2001 şi, de atunci, învaţă din mers, ca toţi ceilalţi manageri de şcoli, tot ce aduce nou sistemul de învăţământ românesc. „Școala a suportat numeroase schimbări de-a lungul acestor ani. Înainte de 1990, la nivelul comunei erau 600 de elevi, acum sunt 396. Copiii aveau şansa să facă zece clase în comună,  apoi să îmbrăţişeze o meserie, iar cei mai buni să meargă la facultate. Este o bucurie să vezi cum elevi de-ai tăi te urmează şi sunt oameni realizaţi. În timp, învăţământul a suferit multiple schimbări, nu toate benefice şcolii”, a spus directorul şcolii.

În acte, profesorul Popescu va încheia o perioadă de activitate lungă de peste patru decenii. În realitate, va continua să fie alături de copiii pe care i-a văzut crescând sub ochii lui. Are multe regrete, care ţin de un sistem de învăţământ în derivă de un sfert de secol. „Dascălul nu mai are locul pe care îl avea în trecut în comunitate”, este unul dintre regretele profesorului Popescu, care arată, de fapt, starea acestei naţiuni.

COMENTARII

WORDPRESS: 0