Prima paginăEducatie

Oaspeți din Turcia la Școala „Calistrat Hogaș”

Dimensiune text

Timp de zece zile, Școala „Calistrat Hogaș” este gazda unui grup de elevi și profesori turci, aflați la Roman în cadrul reuniunii prilejuite de proiectul bilateral Comenius „Unitate în diversitate”. Oaspeții Școlii „Calistrat Hogaș” sunt elevi și profesori de la Școala Yenisakran Ortaokulu.

 

 

Luni, 3 iunie, oaspeții turci au fost primiți cu pâine și sare, conform tradiției românești, după care a avut loc prima întâlnire din cadrul proiectului.

turci scoala 8 04062„Scopul principal al acestui proiect îl reprezintă încurajarea schimbului cultural dintre cei doi parteneri de proiect și dezvoltarea relațiilor europene. Tocmai de aceea, am pregătit un program variat de activități, care să acopere întreaga perioadă de ședere a oaspeților noștri la Roman, astfel încât, la plecare, aceștia să știe cât mai multe despre modul nostru de viață, despre obiceiurile și tradițiile noastre, de la mâncărurile tradiționale la sistemul de învățământ și obiectivele turistice ale zonei”, a spus profesoara Luminița Boloca, directorul Școlii „Calistrat Hogaș”.

Prima zi a întâlnirii a fost rezervată prezentării școlii gazdă, a corpului profesoral și a programului de activități rezervat acestei perioade. De asemenea, elevii și profesorii au participat la o discuție pe tema diferențelor și a asemănărilor dintre cele două sisteme de învățământ, elevii și profesorii turci fiind invitați să asiste la lecții pentru a-și putea face o imagine corectă asupra a ceea ce înseamnă învățământul românesc.

turci scoala 8 04063În perioada petrecută la Roman, oaspeții vor vizita câteva dintre obiectivele importante ale orașului- Primăria, Episcopia, Colegiul Național „Roman-Vodă”, Școala „Alexandru Ioan Cuza”-, unde le va fi prezentat sistemul de învățământ „School after school”, fabrica de zahăr și brutăria „Dorivi”, unde vor face cunoștință cu două dintre produsele tradiționale românești, cozonacul și plăcinta „poale-n brâu”. Printre activitățile programate se regăsesc și cursuri de limba română și limba turcă pentru începători. „Chiar dacă limba de comunicare a proiectului estre limba engleză, vom încerca să învățăm fiecare câteva din cuvintele uzuale din limba celuilalt. Aceasta ne va ajuta să ne familiarizăm cu civilizația și cultura partenerilor noștri și, cu siguranță, va conduce mult la apropierea noastră, prin ridicarea barierelor lingvistice. De altfel, unul dintre produsele finale ale proiectului îl reprezintă un dicționar româno-turc, ce va cuprinde cuvintele uzuale”, a spus profesoara Luminița Boloca.

Din cele zece zile petrecute la Roman, una este rezervată unei excursii prin cele mai frumoase locuri ale județului, curinzând Cetatea Neamțului, mănăstirile din zonă și muzeul Neculai Popa din Târpești.

turci scoala 8 04064

[sam id=”3″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 0