Agenţii economici puternici de pe teritoriul unor comune din jurul Romanului sunt surse de câştig pentru bugetele locale. Comunele sărace adună fonduri la bugetele locale numai din taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri.
Când fondurile de la bugetul local nu ajung, primarii caută soluții pentru funcționarea administrației. Cea mai la îndemână dintre acestea este colectarea taxelor și impozitelor locale, cum ar fi cele de pe terenuri și locuințe, precum și a amenzilor care sunt încasate la nivel local. Aceste fonduri acoperă, în situații critice, cheltuielile curente din primării, în cazul comunelor sărace, dar pot ajuta și la realizarea unor investiţii, în cazul comunelor cu potenţial economic ridicat. „Anul trecut, am încheiat bugetul relativ bine, nu foarte bine, cum ne-am dorit noi. Contribuabilul nostru principal, Mittal Steel, a avut nişte controale de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Am avut probleme cu încasările la buget privind impozitul pe salarii, dar sperăm ca în acest an să se revină la normal. Impozitele şi taxele le strângem în proporţii de peste 90%. Anul trecut am strâns din venituri proprii realizate 9.200.000 de lei, aproape de suma prognozată. Trebuia să obţinem 10.100.000 de lei, dacă Mittal Steel ar fi achitat suma restantă. Nu am făcut mai multe contracte față de câţi bani am avut. Când vorbesc de contracte, mă asigur dacă am sursa de finanţare garantată. În aceste condiţii, nu am înregistrat niciodată arierate, ceea ce înseamnă că gestionăm bine banul public. Cu agenţii economici pe care îi avem pe raza comunei şi cu taxele pe care le încasăm de la populaţie reuşim să facem lucruri bune în localităţile comunei, în fiecare an, una-două investiţii pe care le finalizăm”, a spus inginer Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun.
Suma totală obţinută de Primăria Săbăoani din venituri proprii, în 2014, a fost de 4.390.811 lei. „Din totalul veniturilor proprii, 1.158.850 de lei s-au obţinut din impozitul pe clădiri, 274.074 de lei din impozitul pe teren, 194.922 de lei din impozitul pe mijloacele de transport, 106.122 de lei din amenzi şi 124.257 de lei din concesiuni. Aceste fonduri ne ajută să ne rezolvăm anumite probleme urgente pe care le avem în comunitate”, a precizat inginer Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.
La polul opus sunt comunele unde veniturile proprii realizate în 2014 au atins 200.000 de lei -comuna Bozieni şi 100.000 de lei -comuna Poienari. „Nivelul scăzut al veniturilor proprii se datorează faptului că avem o comună mică, pe teritoriul căreia nu avem agenţi economici importanţi. Cei mai mulţi bani provin din taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri. Suma colectată nu este mare, dar ne ajută să funcţionăm”, a precizat Vasile Emil Dascălu, primarul comunei Poienari.
Comentarii