O nouă zi liberă în România: Vinerea Mare

HomeEconomie

O nouă zi liberă în România: Vinerea Mare

 

 

Românii vor avea partea de o nouă zi liberă, în Vinerea Mare, după ce o inițiativă legislativă în acest sens a devenit lege.

Luni, 12 martie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea alineatului (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 28 februarie proiectul de lege prin care Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui ortodox – devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

„Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. (…) Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se preciza în expunerea de motive a actului normativ.

Codul Muncii stabileşte astfel următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); Vinerea Mare; prima şi a doua zi de Paşte; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Naţională a României); 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0