Prima paginăEconomie

Nouă mii de nemțeni caută, oficial, de lucru

Dimensiune text

În timp ce oferta de locuri de muncă a agenților economici din județ nu include decît cîteva sute de posibile joburi, 9.004 de nemțeni caută, oficial, de lucru, conform statisticilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț.

 

1,67% dintre romașcanii apți să lucreze nu au joburi, conform aceleiași statistici. Pe parcursul lunii trecute, ca urmare a serviciilor de mediere a muncii acordate celor care caută locuri de muncă, 1.848 de șomeri, din care 595 de femei, și-au găsit de lucru. 231 dintre persoanele încadrate în muncă în luna mai au beneficiat de servicii de informare și consiliere profesională, iar 47 dintre ele au beneficiat de servicii de formare profesională. 31 dintre șomeri s-au încadrat în muncă înainte de expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de șomaj.

Pe de altă parte, angajatorii nemțeni nu au oferit locuri de muncă – nici în luna mai, nici în prima jumătate a acestui an – șomerilor cu handicap sau șomerilor unici întreținători de familie, dar nici celor care au vîrsta mai mare de 45 de ani. Trei nemțeni au reușit să își găsească de lucru la distanțe mai mari de 50 de kilometri față de localitatea de domiciliu.
Persoanele care, în perioada în care primesc indemnizația de șomaj, se încadrează în muncă într-o localitate aflată la peste 50 de kilometri distanță de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare, acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data acordării. În prezent, prima de încadrare este de 1.000 de lei. Persoanele care, în perioada în care primesc indemnizatia de șomaj, se încadrează într-o altă localitate și, astfel, își schimbă domiciliul, beneficiază de o primă de instalare, egală cu de șapte ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare – adică 3.500 de lei„, au precizat reprezentanții AJOFM Neamț.

COMENTARII

WORDPRESS: 0