Prima paginăEconomie

Noua grilă de impozitare a veniturilor agricole

Dimensiune text

De la 1 februarie, agricultorii vor plăti impozit pe veniturile agricole. Sunt scutite de la plata impozitului persoanele care au sub două hectare de teren.

 

 

Normele de venit pentru impozitul aplicat persoanelor fizice din agricultură se vor aplica începând de la 1 februarie. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial, perioada impozabilă fiind până la 31 decembrie 2013. Modul de declarare a veniturilor și de plată a impozitului este în responsabilitatea unui agent fiscal de la sediul APIA.

Nivelul normei de venit a fost stabilit pe fiecare cultură vegetală în parte, pentru o suprafață mai mare de două hectare. În sectorul creșterii animalelor, nivelul normei este în funcție de specie și de numărul de animale deținute.

Prin noul sistem de impozitare se calculează o normă de venit net anual. Din venitul brut se scad cheltuielile și se obține un venit net. Asupra acestui venit net se aplică un impozit de 16% și o cotă de 5,5% pentru contribuțiile la fondul de sănătate„, a explicat Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor.

 

Scutiri de impozit

 

Nu vor fi impozitați agricultorii care obțin venituri din valorificarea în stare naturală a produselor culese sau capturate din flora și fauna sălbatică. Nu sunt supuse impozitării nici veniturile obținute de către persoanele care lucrează suprafețe de până la două hectare de teren cultivat cu cereale, oleaginoase, cartofi, sfeclă, soia, hamei, și de 0,5 hectare, pentru culturi de legume în câmp sau în solar. Sunt scutiți de impozit proprietarii de viță-de-vie care lucrează cel mult un hectar de teren și cei care dețin suprafețe mai mici de 1,5 hectare cultivate cu pomi fructiferi. Nu vor plăti impozit pe venit agricol crescătorii de animale care dețin până la trei capete la bovine, maxim zece capete la ovine și caprine, până la șase capete la porcine, maximum 100 de păsări sau 100 de familii de albine.

 

Normele de venit pentru terenuri și animale

 

Impozitul va fi plătit de agricultorii care lucrează o suprafață mai mare de teren. La cereale, pentru o suprafață cuprinsă între 2 și 50 de hectare, norma de venit este de 449 lei pe hectar, iar peste 50 de hectare, de 395 lei pe hectar. Norma de venit la cartofi este de 3.488 lei pe hectar, dacă persoana deține între 2 și 50 de hectare și de 3.070 lei pe hectar pentru suprafețe de peste 50 de hectare. Cei care cultivă legume în câmp trebuie să știe că vor plăti 4.001 lei pe hectar pentru suprafețe cuprinse între 0,5 – 2,5 hectare, 3.605 lei pentru 2,5 – 10 hectare și 2.563 lei pe hectar pentru cei care dețin peste 10 hectare.

Și persoanele care au în proprietate un număr mare de animale vor plăti impozit. Pentru cei care dețin între 3 și 50 de capete de bovine, norma de venit este de 698 lei pe animal și de 512 lei pe animal pentru cei care au peste 50 de capete. La ovine și caprine, norma de venit este de 23 lei pe animal la 10 – 49 de capete, 70 lei pe animal între 50 și 300 de capete și 56 lei pe animale la peste 300 de capete. Pentru crescătorii de porci, norma de venit este de 56 lei pe animal pentru efective cuprinse între 6 și 9 capete. Aceasta crește la 181 lei pe animal la 10 -150 de capete. Cea mai mică normă de venit este la păsări: 3 lei pe pasăre, pentru cei care dețin între 100 și 500 de capete, și 2 lei de pasăre, la peste 500 de capete. Persoanele care au între 100 și 300 de familii de albine vor plăti 102 lei pe familie, iar la peste 300 de familii – o normă de venit de 93 lei pe familie.

 

Colectarea impozitului, o problemă pentru autorități

 

Autoritățile locale spun că măsura de impozitare este una bună. „Orice venit, chiar și cel provenit din agricultură, trebuie impozitat. Este firesc ca cei care dețin un număr mare de animale sau cultivă suprafețe întinse de teren să plătească. Problema este că în zona noastră se practică încă o agricultură de subzistență„, spune Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă. De aceeași părere este și primarul comunei Boghicea. „O familie care deține, printre altele, mai mult de 100 de păsări sau peste 300 de oi, este o familie care trăiește decent. Agricultura trebuie fiscalizată. Trebuie pusă ordine și în acest sector de bază el economiei„, spune primarul Eugen Mihai.

Pentru ca agricultorii să nu păcălească inspectorii fiscali, între primării și Ministerul Finanțelor va fi încheiat un protocol. Între cele două instituții ale statului vor circula informații legate de patrimoniul persoanelor din localitate. Cu toate acestea, există condiții ca măsura să fie fentată de agricultori. „Între București și autoritățile locale există o diferență de gândire și de aplicare a legilor de la cer la pământ. Sunt multe cazuri în care proprietarii de terenuri nu mai trăiesc, iar moștenitorii sunt cei care au grijă de suprafața de teren a familiei. Oficial, acești moștenitori nu dețin terenuri. Cu alte cuvinte, nu pot să somez nici mortul să-și plătească impozitul, nici moștenitorul, el nefiind proprietarul de drept al terenului. Dacă încerc să-l determin să plătească, face plângere penală, iar eu sunt acuzat de abuz în serviciu. Cum va reuși Fiscul să someze aceste persoane să plătească – și nu sunt puține – rămâne o necunoscută„, a spus Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa.

Răspunsul pentru multe îndoieli și nemulțumiri este dat de procedura pe care o susține și apreciază inginerul Vasile Balcan, manager al Marsat Roman: „Fiecare proprietar de teren de peste 30 de ari și/sau mai multe păsări și animale este înregistrat la APIA. Așa cum se calculează de simplu și corect subvenția la care are dreptul un agricultor, în rubrica vecină se trece venitul prevăzut de lege, din care se deduce impozitul de 16% și contribuția de 5,5% la sănătate. Nici măcar nu trebuie cineva obligat să plătească, se poate retrage direct din suma cuvenită ca subvenție, când se fac plățile, de regulă la sfârșit de an. Până acum, SRL-urile și SA-urile plăteau impozit, iar noi, care oferim servicii agricole, eram obligați să reținem și să dăm mai departe statului impozit și contribuție pentru micii fermieri cu care colaboram. Micilor fermieri, cei care au câteva hectare de teren sau câteva zeci de animale le rețineam noi din venituri aceste impozite, adică făceam, gratuit, un serviciu contabil în favoarea statului. Este foarte bine și foarte corect ca toți cei care au venituri să contribuie la bugetul de stat, mai puțin cei care produc exclusiv pentru întreținerea familiei, așa cum prevede, de altfel, și legea. Era concurență neloială, evaziune fiscală și un act nedrept față de cei care plătesc, iar din impozitele lor se întrețin școli și spitale de care beneficiază și neplătitorii de impozit, dar care au venituri agricole din vânzarea surplusului„.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • cos 8 ani

  pai daca este un an ploios si albina nu iese la cules apicultoru ala de unde ia banii 102 ron pe familia(adica pe stup)???….si asa sunt putini apicultori vor disparea si astia ..sau isi vor restringe activitatea…SA TRAIM BINEEEEEE…

  • eu 8 ani

   astea sunt,, promisiunile” USL in campania electorala.acum o sa traim MAI BINE cu ei la guvernare.votatii in continuare……….

 • jim f kent 8 ani

  Deja e nasol .. au inceput sa ne puna taxe peste taxe , aia dinainte au bagat taxe , astia continua , oricum ai da-o nu-i bine .. Sunt pusi pe noi . o sa fie rau de tot, si probabil ca o sa afecteze tot pe cei saraci , ca aia care au bani , stiu ei cum sa fraudeze …