Foamea și obișnuința îi scot pe unii săteni la drumul „mare”. Se fură animale, produse agricole, telefoane mobile, bijuterii și bani.
Hoții din satele arondate Romanului au o activitate care capătă forme multiple. Foamea și prostul obicei îi scot pe acești săteni la drumul „mare”. Din gospodării sau societăți comerciale, aceștia „culeg” tot ce le cade în mână: de la animale, produse agricole și lemne la bijuterii și bani. Până la reînființarea posturilor de poliție locală, oamenii legii au avut mari bătăi cu cap cu cei care au ales o cale ușoară de a trăi.
Cu toate acestea, primarii comunelor spun că administrează comunități în care trăiesc oameni educați, care nu recurg la asemenea fapte condamnabile. Dincolo de imaginea pe care fiecare primar o are despre comunitatea pe care o conduce stau cazurile instrumentate de oamenii legii, cu care edilii comunelor se întâlnesc zilnic.
Furtul animalelor, scenariu de film
Nu este secție de poliție rurală care să nu înregistreze furturi de animale, imaginația hoților neavând limite. În punctul denumit „Marginea”, din comuna Sagna, un hoț a furat, în această vară, vaca unei localnice, de pe câmp. Animalul a fost sacrificat la domiciliul lui, iar carnea a ascuns-o pe un teren cultivat cu porumb. Un alt hoț de animale, tot din comuna Sagna, a operat în trei comune diferite. Câte un caz pe lună. În luna iunie, hoțul a furat doi cai din apropierea satului Piscul Rusului, pe care le-a vândut în comuna Gâdinți. Luna următoare a ajuns în satul Bîra, de unde a furat, din curtea unei femei, un cal, pe care l-a sacrificat, o parte din carne fiind vândută unor vecini. În luna august, hoțul ajunge și în punctul numit „Gârla Ursului” din comuna Stănița, de unde fură o vacă pe care, ulterior, o vinde în zonă. Animalul a scăpat de cuțit doar cu ajutorul polițiștilor, care l-au restituit proprietarului.
Dacă, în comuna Sagna, furtul de animale pare făcut după un scenariu de film, în comuna Văleni, hoții se limitează doar la păsările de curte. „La noi se fură, de regulă, numai de la bătrâni. Vara nu prea intră în gospodării. Iarna, rromii nu mai au ce mânca și trec «la acțiune». Fură mai mult găini și din cămările oamenilor”, spune Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.
Ținta hoților: bijuterii, telefoane mobile și bani
În comunele vecine Romanului, hoții au alte gusturi. Patru tineri din Cordun, cu vârste între 16 și 24 ani, au comis, luna trecută, trei furturi de locuințe chiar în comuna natală. Polițiștii de la Secția nr. 3 Poliție Rurală Săbăoani i-au prins pe tâlhari și au recuperat prejudiciul în proporție de 90%, care s-a ridicat la 10.300 lei. Doi bărbați, de 31 și 49 de ani, din Horia, au furat, tot luna trecută, din locuința unui consătean, un ceas, o brățară, un telefon mobil și o sumă de bani în valută. Hoții au fost prinși de polițiștii din cadrul Secției nr. 10 Poliție Rurală Dulcești, iar omului i-au fost predate bunurile și banii.
Deși comuna Oniceni, formată din 11 sate, are mari probleme sociale, primarul Ioan Duminică spune că nu se înregistrează furturi în sate. „Se mai fură din recolta de pe câmp, câte o căruță cu lemne din pădure, dar nu avem evenimente majore sub acest aspect”, a precizat Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.
Copiii din Ion Creangă, lăsați fără pachetele de mâncare
Nici școlile sau societățile comerciale nu sunt trecute cu vederea de hoți. Statisticile arată că la societățile comerciale situate în mediul rural au fost înregistrate 30 de furturi, la nivelul Secției nr. 3 Poliție Rurală Săbăoani, zece furturi în zona arondată Secției nr. 7 Poliție Rurală Sagna, șase furturi la nivelul Secției nr. 10 Poliție Rurală Dulcești și patru în cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Oniceni. Hoții au atentat și la pachetele pe care le primesc zilnic copiii de la Școala Ion Creangă. „Au spart încăperea unde se țineau alimentele pentru copii. S-au osptătat bine și, după ce s-au săturat, au început să risipească pachetele peste tot”, a declarat Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Reînființarea posturilor de poliție în fiecare comună este o măsură salutată de săteni. Aceștia speră ca polițiștii să poată ține în frâu furturile făcute la adăpostul nopții.
Comentarii
La tara au ajuns sa fure orice. Deja lemnele din gard, care le vor pune pe foc la iarna nu mai impresioneaza pe nimeni. Fara a exagera, am trait sa o vad si pe asta. De fantana la care furi galeata, lantul am mai auzit, dar de una la care sa furi drugul de otel care opreste roata fantanii mi-a fost dat sa vad zilele trecute. Gura satului zicea ca a ajuns pe la fier vechi drugul. Au vrut sa fure si lantucul de care era agatata cana de tabla emailata, cu care isi potoleau setea trecatorii. Daca nu au putut-o fura, au spart-o. Asa ca mandretea de cana, care a stat ceva ani acolo, a fost inlocuita u una din plastic, careia probabil asa, din distractie, ai vor da foc. Asa ca, in scurt timp vor fura tot ce de metal si de mancat sau de revandut. iar banii castigati astfel se vor duce pe tigari, bautura si pacanele. Ca de munca cinstita nu mai poate fi vorba.