Home

Brigada, o altă Biruință a Gherăeștiului

„Mă simt onorat”, afirmă Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină, referitor la cît de serios este tratat sportul național la Gherăești.

Cea mai acerbă concurență, cel puțin pe plan local, în sportul național, oina, s-a declanșat la sfârșitul verii trecute, când, la Gherăești, s-a înființat o nouă grupare: Brigada. Este sau ar trebui să fie cunoscut numele Biruința, reprezentativ, de multe decenii, în ce privește performanța în oină, singurul sport de sorginte românească recunoscut, cât de cât. Comuna nemțeană Gherăești are cu ce se mândri. A fost și este Biruința. A apărut Brigada, grupare care, la prima sa prezență într-o competiție națională, Cupa Satelor, a ocupat locul secund.

 

„Mă simt onorat”

 

Încropită în grabă, echipa numită Brigada a ieșit foarte repede în evidență tocmai pentru că pașii parcurși către primul mare rezultat au fost făcuți cu nădejde, în viteză și cu acea concentrare specifică performanței. „Mă simt onorat să văd o asemenea rivalitate între două echipe din aceeași localitate. Este de bun augur pentru oină. Din inimă spun că o singură echipă nu era îndeajuns, la cîte valori sunt în Gherăești. Sper ca acest bogat izvor de talente, maxim și unic, să ducă la dispute, în limitele sportivității, petru rămânerea oinei drept cel mai frumos sport. Disputa să fie una de lungă durată, iar cel care a avut ideea înființării acestui club să ducă mai departe ce și-a propus. Începerea acestei rivalități, dintre Biruința și Brigada, merită să fie continuată, să dăinuie. Nu aș vrea să se întâmple cum a fost la Buzău. Erau trei echipe, la un moment dat. Acum, doar una mai ține pasul cu performanța. Știu că și la Gherăești există simpatie și că între sportivii din cele două grupări există grade de rudenie. Există și concurență. Pentru formarea sportivului, de la copii și până la seniori, este foarte multă muncă. Brigada este la început și știu că are nevoie de susținere. Nu știu cum se vor împărți autoritățile locale, având două echipe acum. Ar fi foarte bine dacă le-ar susține pe amândouă. Împreună, vor crește frumos. Îi felicităm pe cei care au avut inițiativa de a înființa această echipă și sperăm ca acest lucru să se întâmple și în alte părți”, a declarat Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină.

 

Brigada, nume stabilit în două minute

 

Fără a fi încă înregistrată, cu acte în regulă, la Federația Română de Oină, Brigada a pornit la drum. „Dacă, la început, a fost o provocare înființarea unei noi echipe în Gherăești, acum, datorită motivării și ambiției jucătorilor, trebuie să facem demersurile necesare pentru a continua. Prin urmare, până la începutul sezonului competițional 2013, va fi definitivată forma juridică a clubului. Va fi creată emblema specifică. Echipa a prins contur în septembrie, cu trei săptămîni înainte de Cupa Satelor. Ideea a venit în august. Au venit cîțiva jucători de oină care nu erau în lotul Biruinței și m-au întrebat dacă n-am putea să facem o echipă. Am zis atunci că nu-i chiar așa ușor, că trebuie să facem antrenamente și, apoi, vom vedea, în toamnă. Eu nu am cum să susțin financiar o asemenea echipă, pe măsura ideii. Am nevoie și de ajutor. N-a durat mult și a început să umble vorba prin sat. Dacă tot se vorbea, am zis să trecem și la fapte. «Hai să stabilim numele!» Două minute a durat pînă l-am hotărât. Au mai fost vreo două sau trei variante, Viitorul și altele, care ni s-au părut banale. Am ales Brigada, un cuvânt cu conotații militare și care include, printre altele, disciplina. Am început antrenamentele și am rămas foarte plăcut suprins cînd am văzut 11 prezenți, gata să facă treabă. Pentru noi, ocuparea locului al doilea la Cupa Satelor a fost o mare bucurie. Avantajul nostru a fost disciplina, spiritul de fair-play. Antrenamentele, puține, au fost tratate cu maximă seriozitate”, ne spune Marian Tamaș, inițiatorul înființării celei de a doua echipe de oină din Gherăești.

 

Vorba dulce mult aduce

 

„Eram în concediu cînd am fost sunat. Concediul meu era la recoltatul porumbului. «Ce faci? Nu vrei să participăm la Cupa Satelor?», am fost întrebat. Am spus că aș vrea să fac acest lucru numai că nu știam, cum a spus Caragiale, cu cine să votez. Am întrebat cine mai este în echipă și care este echipa. După ce am aflat, nu am stat pe gînduri. Oina este jocul care îmi place. Sunt atașat de Gherăești și de Biruința, iar provocarea de a juca a fost mare, chiar și împotriva colegilor mei de la Biruința. De la începutul competiției, recunosc, am pornit cu ideea că nu avem șansă la calificarea între primele patru echipe, cu semifinale, finală. Nici prin gînd nu-mi trecea. Am fost, tot timpul, conștienți că nu aveam șanse de a ajunge pe locul I. Nici nu am ajuns, dar, pe parcursul întregului turneu, am observat că susținerea publicului era mai mult în favoarea noastră decât în cea a Biruinței. Am fost coechipier cu băieții de la Biruința. Poate că am fost încurajați mai mult deoarece aveam o echipă disciplinată. Cinci sau șase jucători din echipa Brigada nu au jucat oină niciodată, pînă atunci. Nu aveau noțiuni tactice și tehnice referitoare la acest sport, precum servirea mingei, blocaj, bătaia mingei, prinsul la mijloc sau așezarea în teren. Am considerat că este cel mai bine ca, în timpul meciului, să fie încurajați, nu criticați. Au ținut cont de acest lucru și s-au autodepășit. La început erau crispați, dar au crescut, de la meci, la meci. Eu, ca unul mai în vârstă, îi încurajez, nu-i fac cu ou și cu oțet. Prin seriozitate se face treabă bună, dar fără injurii. Vorba dulce mult aduce”, a spus Cristi Bereșoaie, căpitanul echipei Brigada, cel care a evoluat la Siretul Bacău și Biruința Gherăești, alături de care a fost multiplu campion național, cîștigător al Cupei României și Cupei Federației, desemnat în două rânduri, în același an, drept cel mai tehnic jucător.

 

„Recunoaștem valoarea”

 

Brigada Gherăești este la început de drum. Viitorul se vrea unul pe măsura ambițiilor și entuziasmului începutului. „Cînd am pornit, aveam o singură minge. Acum avem nouă. Mă refer la mingi de calitate, cele care costă. Echipa a prins contur cu trei săptămîni înainte de Cupa Satelor. Unii dintre jucătorii din formula inițială au renunțat. Ori nu aveau veleități sportive, ori nu au făcut față exigențelor de la antrenamente. Au plecat unii, au venit alții. Au fost în jur de 20 de jucători testați și autotestați. Și-au cunoscut limitele. Vrem să oferim tinerilor o alternativă pentru petrecerea timpului liber. Acum, prin prisma locului ocupat la Cupa Satelor, doresc dezvoltarea acestor tineri într-un climat sportiv, de performanță. Vom încerca, deși pare devreme, să luăm medalie la naționalele seniorilor din 2013. Nu vrem să creăm animozități. Recunoaștem valoarea echipei Biruința. În comuna Gherăești există tradiție în oină, fond genetic și resurse. Aș vrea ca Gherăeștiul să fie privit ca o capitală a oinei”, a afirmat Marian Tamaș.

Brigada: Marius Andraș, Marius Androșcă, Daniel Anton, Flavian Benea, Cristi Bereșoae, Alin Buruiană, Paul Furtună, Paul Gal, Ciprian Mărtinică, Mihai Mătălică, Alexandru Omușoru, Dănuț Secară, Paul Trifaș.

Comentarii

WORDPRESS: 0