Nereguli la locurile de agrement din judeţ

HomeEconomie

Nereguli la locurile de agrement din judeţ

 

bani lei 17Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Neamţ au desfăşurat, în perioada 11 – 22 iulie, în județul Neamț, acțiuni de verificare a modului de respectare a prevederilor legale din domeniu la operatorii economici care au în administrare ștranduri, bazine de înot acoperite și descoperite, unităţi de închiriere echipamente de agrement, spații de joacă. Au fost verificați 19 operatori economici, iar la 12 dintre ei s-au constatat abateri de la legislația în vigoare, aplicându-se șase amenzi contravenționale în valoare de 15.000 lei și nouă avertismente. În aceste condiții s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor în 13 cazuri.

Apă fără probleme în piscinele din judeţ

Referitor la respectarea legislației specifice privind normele de igienă la unităţile de folosinţă publică (OMS nr. 119/2014) s-au constatat că toate unitățile sunt racordate la sistemele publice de alimentare cu apă potabilă și sunt prevăzute cu instalații interioare de alimentare cu apă și canalizare pentru a determina calitatea apei de îmbăiere – analiza fizico-chimică legată de prezența clorului utilizând o soluție de contrast și analize complete obligatorii fizico-chimice și microbiologice la Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Toți operatorii economici verificați aveau, în imediata apropriere a bazinelor, panouri cu măsurile de igienă și regulamentul privind utilizarea piscinelor, dar la doi operatori economici nu se menționa numărul maxim de persoane aflate simultan în piscine/bazine. Toți operatorii economici verificați au amplasate în incinta bazinelor grupuri sanitare și vestiare pentru femei și bărbaţi conform normelor de igienă în vigoare. La cinci operatori economici s-a constatat lipsa marcării adâncimii bazinelor pe marginile acestora. La doi operatori economici s-a constatat neafișarea la loc vizibil a unui regulament de utilizare a bazinului sau piscinei.

În ce privește existența listelor cu tarife și indicarea tarifelor în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit – abaterile se referă la faptul că fie nu se afișează (cinci cazuri), fie sunt emise flayere cu înscrisuri ilizibile sau acoperite cu informații promoționale, fie se află în locuri cu vizibilitate redusă (trei cazuri).

Probleme la plimbările pe lacul Bicaz

Cu privire la respectarea prevederilor legale referitoare la spații de joacă, la doi operatori economici s-a constatat lipsă panourilor cu atenționările obligatorii prevăzute de legislație (denumire echipament, mod corect de utilizare, potențiale pericole, vârsta minimă a copilului, limita de greutate, înălțimea, starea de sănătate a utilizatorilor, după caz). Pentru unele dintre spațiile de joacă prezente în zonele citadine s-a constatat deteriorarea panoului cu informațiile obligatorii prevăzute de legislație.

„Referitor la desfăşurarea activităţilor de agrement nautic, la cei trei operatori economici verificați și care oferă plimbări cu vaporașul pe lacul de acumulare Bicaz s-a constatat că nu se afișează capacitatea maximă de persoane care pot urca simultan la bordul vaporaşului, iar instrucțiunile ori avertizările privind această activitate nu erau afișate la recepție (astfel încât utilizatorii să se informeze înainte de a se urca pe vapor), nici pe vapor sau hidrobiciclete”, precizează un comunicat al CJPC Neamț.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0