Prima paginăInedit

Morții primesc pomană în vase făcute de Morți

Dimensiune text

Gheorghe Morţi este un meşter olar din comuna Corund, judeţul Harghita. El vine în fiecare an la Roman, în apropierea moşilor de iarnă, pentru a vinde vase din ceramică.

Romaşcanii care trec zilele acestea prin zona Halei Centrale îl pot observa pe Gheorghe Morţi, care a venit din judeţul Harghita, comuna Corund, pentru a vinde la Roman vase din ceramică. Mulţi dintre trecători s-au oprit să îi vadă produsele, şi-au amintit cu nostalgie de vremurile în care în toate gospodăriile româneşti existau astfel de vase, însă nu mulţi s-au şi încumetat să cumpere. El va mai sta în oraş până pe 22 februarie. „E mai greu cu vânzarea în vremurile de azi, lumea nu mai are bani cum avea odată”, spune Gheorghe Morţi.

Acesta se ocupă cu producerea vaselor din ceramică de peste 25 de ani. Meseria a învăţat-o de la părinţii săi, care s-au ocupat tot cu olăritul, iar el a transmis-o, la rândul lui, copiilor săi. „Toată familia se ocupă cu asta. Suntem în total zece persoane care lucrăm – părinţi, copii, fraţi, cumnaţi şi verişori. La noi, toată comuna se ocupă cu fabricarea vaselor din lut”, a spus meşterul olar.

mester02Toate produsele expuse spre vânzare sunt făurite în curtea lui Gheorghe. Bărbaţii se ocupă cu prelucrarea lutului, iar femeile se ocupă de pictat. „Avem acasă propriul atelier de producţie. Lutul se găseşte la noi în sat, de aceea sătenii se ocupă cu aşa ceva. În general, ne apucăm de treabă toamna. Mai întâi pregătim lutul, îl modelăm, îl punem la uscat, îl ardem, apoi îl dăm cu smalţ, iar femeile se ocupă de ultima etapă, pictatul. Iarna, în apropierea moşilor, mergem în mai multe oraşe şi ducem produsele la vânzare”, explică Gheorghe Morţi.

În fiecare an, meşterul olar vine la Roman în apropierea moşilor de iarnă, pentru că ştie că oamenii îi cumpără vasele pentru a le folosi atunci când vor să dea de pomană. Dacă nu vine el, atunci vine alt membru din familia sa. „Am fost şi la Piatra Neamţ, la Bacău, la Tîrgu Neamţ sau la Iaşi. La noi în zonă nu ai cui vinde, pentru că tot satul se ocupă cu asta. Venim în zona asta a Moldovei, pentru că ştim că aici nu mai sunt oameni care să practice olăritul”, a spus Gheorghe Morţi.

Deşi produsele sale nu sunt scumpe, lumea tot se plânge că nu are bani. De aceea nici nu ţine la preţ. Este dispus să negocieze cu cei care vor într-adevăr să cumpere. „Trebuie să ne înţelegem cu oamenii, că, altfel, plecăm cu vasele acasă şi nu avem ce face cu ele, pentru că mai avem şi altele. Trebuie să trăim cu toţii. Acesta este singurul venit al familiei mele”, a spus bărbatul.

Pe lângă cănile şi vasele din lut, Gheorghe vinde şi coşuri din lemn. „Am încercat să facem şi altceva, din lemn, nu numai din lut. Însă acestea nu prea se vând”, spune meşterul.

Corund este o localitate cu 6.100 de suflete, una dintre cele mai mari comune din judeţul Harghita. Olăritul şi prelucrarea lemnului pentru produse artizanale sunt activităţile principale ale sătenilor. Comuna este cunoscută pentru „Târgul de ceramică” organizat în fiecare an în luna august.

COMENTARII

WORDPRESS: 0