HomeEconomie

Modificări legislative ce uşurează viața crescătorilor de albine

Legea Apiculturii aduce facilităţi fiscale crescătorilor de albine, iar noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală le acordă o atenţie sporită.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au anunţat că vor să modifice Legea Apiculturii până la mijlocul lunii viitoare. Aceasta ar urma să aducă mai multe beneficii apicultorilor, care, acum, se confruntă cu o serie de probleme. Modificările vizează noi reglementări specifice cu privire la perioada în care se pot efectua tratamente, astfel încât stropirile să fie făcute la începutul perioadei recomandate, pentru a nu afecta albinele. Mai mult, alte prevederi legale care vor sprijini activitatea apicultorilor se referă la eliminarea obligativităţii efectuării anual a inspecţiei tehnice periodice (ITP) şi introducerea reglementării conform căreia aceste verificări trebuie făcute o dată la trei ani, precum şi la reducerea impozitelor pe mijloacele de transport, măsură cuprinsă în noul Cod Fiscal, la care se adaugă reducerea TVA la alimente.

Prin noile modificări se vor asigura fonduri disponibile pentru acordarea unui ajutor de minimis pentru conservarea patrimoniului genetic, atât pentru apicultură, cât şi pentru alte segmente ale sectorului zootehnic. Recent apicultorii au cerut eliminarea punctului din cererea de plată prin care se cere enumerarea lucrărilor mecanizate ce trebuie efectuate pentru a putea primi banii şi au fost asiguraţi public că situaţia va fi remediată.

În sprijinul crescătorilor de albine vine şi noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, prin care vor fi finanţate cu precădere proiectele apicole care prevăd integrarea activităţii de producţie cu cea de procesare. Aşa vor avea de câştigat şi producătorii, pentru că vor vinde produse cu valoare adăugată mare, dar şi statul, pentru că va creşte valoarea exporturilor şi, implicit, se vor majora veniturile la buget.

Comentarii

WORDPRESS: 0