HomePolitica

„Mita și votul ilegal înseamnă închisoare!”

Reprezentanții MAI au demarat o campanie de informare cu privire la riscul la care se supun cei ce încalcă legislația europeană. Infracțiunile electorale se pedepsesc cu cinci ani de închisoare.

 

În contextul desfășurării alegerilor locale din 10 iunie, Ministerul Administrației și Internelor (MAI) organizează o campanie de informare și conștientizare a cetățenilor români cu drept de vot cu privire la riscurile nerespectării legislației referitoare la procesul electoral. Aceasta se va desfășura, la nivelul județului Neamț, începînd de luni, 14 mai, sub genericul „Mita și votul ilegal înseamnă închisoare!”.

Obiectivele acestei campanii sînt informarea cetățenilor asupra sancțiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislației electorale și conștientizarea acestora pentru asigurarea unui proces electoral legal. Campania se adresează în general tuturor cetățenilor români cu drept de vot și, în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată, populației cu drept de vot din mediul rural, membrilor formațiunilor politice sau voluntari ai acestora, tuturor celor implicați în derularea campaniei electorale„, a afirmat subcomisar Cătălina Bădeanu, purtător de cuvînt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț.

În cadrul acțiunilor campaniei, pentru promovarea mesajului acesteia, în județ vor fi postate 1 200 de afișe în locuri accesibile, cu grad ridicat de vizibilitate din partea publicului larg, vor fi distribuite mii de pliante – cu preponderență în mediul rural și în locurile cu trafic intens, respectiv în secțiile de votare – în ziua votului.

O parte semnificativă a promovarării campaniei o reprezintă comunicarea online, care cuprinde mediatizarea mesajelor și materialelor campaniei pe web-site-ul www.votlegal.mai.gov.ro, portal care include și un flux de știri actualizat în mod dinamic cu informații. Campania se va desfășura inclusiv pe canalele de socializare Facebook, Twitter, dar și pe YouTube.

Conform legii, „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar, consilier sau de președinte al consiliului județean, precum și primirea acestora de către alegători constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Pedeapsa se aplică și persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua alegerilor„.

Comentarii

WORDPRESS: 0