Prima paginăRoman

Proiectul „Parcul Melchisedec Ștefănescu”, la cheie

Dimensiune text

După recuperarea patrimoniului Fundaţiei „Melchisedec Ștefănescu”, conducerea acesteia a iniţiat două proiecte sociale, cu o valoare totală de peste şapte milioane lei. Aceste proiecte au constat în înfiinţarea unui centru de zi pentru copii şi a unui centru social multifuncţional. Sfinţirea ansamblului va fi făcută de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

 

Lucrările la ansamblul de clădiri din Parcul „Melchisedec Ștefănescu”, situat pe locul fostului parc zoologic al oraşului, au ajuns la final. Preotul Ioan Gherasimescu, vicepreşedintele Fundaţiei „Melchisedec Ștefănescu”, a susţinut joi, 10 mai, o conferinţă de presă la încheierea lucrărilor de execuţie la aşezămintele sociale cuprinse în proiect. După 20 de luni de lucrări – care au presupus consolidarea, modernizarea şi dotarea completă a celor trei clădiri – monumente istorice ce aparţin Fundaţiei „Melchisedec Ștefănescu” -, iniţiatorii proiectului au redat comunităţii clădirile aflate în patrimoniul, pe care le-au prins într-un proiect european, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, dînd o folosinţă şi un caracter social-filantropic activităţilor ce se vor desfăşura aici. Prin aceste proiecte s-au pus, de fapt, în practică, doleanţele episcopului Melchisedec Ștefănescu, înscrise prin testamentul de la 4 octombrie 1889.

Se încheie o etapă foarte importantă din viaţa Fundaţiei «Melchisedec Ștefănescu», după ce aceasta şi-a reluat activitatea, începînd cu 1994. Redobîndind dreptul de proprietate asupra terenurilor şi clădirilor, în 2008, prin dispoziţia autorităţilor locale, s-a repus în drepturi Fundaţia «Melchisedec Ștefănescu». În anul 2009, a început acţiunea de întocmire a unui proiect, divizat, ulterior, în două proiecte, care au urmărit reparaţia şi restaurarea clădirilor ce au aparţinut fundaţiei„, a precizat preotul Ioan Gherasimescu, vicepreşedintele Fundaţiei „Melchisedec Ștefănescu” şi managerul proiectului.

Proiectul „Parcul Melchisedec Ștefănescu”, a cărui valoare totală s-a ridicat la peste şapte milioane de lei, este structurat pe două componente: înfiinţarea unui centru de zi pentru copii şi a unui centru social multifuncţional. În cadrul acestor două centre vor lucra cinci persoane, cu contract de muncă, dar şi în regim de voluntariat. Slujba de sfinţire a ansamblului din Parcul „Melchisedec Ștefănescu” va avea loc duminică, 13 mai, şi va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

 

Centru pentru bătrîni

 

Proiectul „Centrul social multifuncţional Melchisedec Ștefănescu” va fi destinat persoanelor cu posibilităţi materiale reduse din municipiul Roman, aflate în dificultate sau în situaţii de risc social, şi va cuprinde o gamă variată de servicii. Lucrările centrului au început la 10 septembrie 2010 şi s-au finalizat în acest an, pe 6 mai.
Centrul social multifuncţional va beneficia de cantină socială, unde persoanele defavorizate vor primi, în limita spaţiului de care dispunem, o masă caldă. Odată cu restaurarea clădirii fostului Muzeu de Știinţele Naturii s-a mărit şi spaţiul funcţional. În partea de mansardă s-a creat un spaţiu generos pentru înfiinţarea unui adăpost de noapte. În acest centru vor funcţiona cabinete de medicină generală, stomatologie şi consiliere pentru persoanele aflate în situaţii de risc social„, a precizat preotul Ioan Gherasimescu.

Subsolul clădirii, un beci lung de 35 de metri, aflat la o adîncime de 8,25 metri sub clădire, care s-a păstrat intact, a fost transformat într-un centru de socializare destinat persoanelor în vîrstă. „Acest centru a fost compartimentat în aşa fel încît persoanele în vîrstă şi nu numai vor putea comunica pe internet cu cei dragi, într-un spaţiu care va fi dotat cu calculatoare, vor putea discuta servind o răcoritoare sau un ceai sau vor putea lectura cărţi din biblioteca pe care o vom amenaja tot în subsolul clădirii, într-un spaţiu pe care l-am numit «ceainăria spirituală». Beneficiarii centrului vor putea beneficia, în caz de nevoie, şi de consiliere, mai ales că multe dintre aceste persoane suferă de singurătate. Pentru derularea acestor activităţi, cîţiva preoţi tineri şi-au anunţat disponibilitatea de a lucra ca voluntari„, a precizat preotul Ioan Gherasimescu, vicepreşedintele Fundaţiei „Melchisedec Ștefănescu”.

Cum în acest spaţiu este foarte rece şi pe timpul verii, în centrul de socializare a fost montată o centrală termică. Pentru a facilita coborîrea scărilor mai uşor, s-a montat o platformă liftantă, a cărei valoare s-a ridicat la 5.000 de euro.

 

Preşcolarii şi elevii vor primi o educaţie riguroasă

 

Proiectul „Centrul de zi pentru copiii care provin din familii nevoiaşe” a presupus reabilitarea celor două clădiri de la intrarea în Parcul „Melchisedec Ștefănescu” – în care au funcţionat Școala de cîntăreţi şi Grădiniţa cu program prelungit -, precum şi dotarea cu echipamente specifice serviciilor sociale pe care le va oferi.

În acest centru, copiii fără posibilităţi materiale vor putea să-şi facă temele şi să beneficeze de o pregătire suplimentară, pe care, altfel, părinţii nu şi-o permit. În limita spaţiului de care dispune centrul, vom oferi, temporar, adăpost şi o masă copiilor aflaţi în dificultate. Începînd din toamnă, în grădiniţa care va funcţiona în cadrul centrului vor debuta două grupe de preşcolari în program prelungit. Preşcolarii vor primi gratuit atît ţinute vestimentare şcolare, precum şi o masă caldă„, a afirmat preotul Ioan Gherasimescu.

Pentru desfăşurarea activităţilor, Fundaţia «Melchisedec Ștefănescu» a făcut demersuri pentru acreditarea învăţămîntului preşcolar. De serviciile acestui centru vor beneficia 45 de copii, care vor fi selectaţi în urma unor anchete sociale. Vicepreşedintele fundaţiei nu exclude posibilitatea cuprinderii în centru şi a copiilor cu posibilităţi materiale, dar cu părinţii plecaţi sau lăsaţi în grija altor persoane. Includerea copiilor în acest centru va presupune întocmirea unui regulament de ordine interioară. „Vom fi exigenţi în ceea ce priveşte educaţia. La terminarea unui ciclu de învăţămînt, copiii trebuie să dobîndească o educaţie morală deosebită. Totodată, conduita cadrelor didactice trebuie să fie una în conformitate cu morala evanghelică„, a spus preotul Ioan Gherasimescu.

PS Ioachim Băcăuanul, preşedintele Fundaţiei „Melchisedec Ștefănescu”, insistă ca elevii cuprinşi în centrul de zi să facă performanţă. „Preasfinţia Sa doreşte să acorde burse elevilor şi studenţilor, aşa cum a fost dorinţa episcopului şi cărturarului Melchisedec Ștefănescu„, a spus vicepreşedintele fundaţiei. Lucrările de execuţie la acest centru au început la 11 septembrie 2010 şi se încheie pe 12 mai 2012.

 

„Am satisfacţia lucrului bine făcut”

 

Managerul proiectului, preotul Ioan Gherasimescu, a ţinut să-şi exprime gratitudinea faţă de toţi cei care au contribuit la realizarea acestui mare proiect.
La finalul acestor două centre, am satisfacţia lucrului bine făcut. Episcopul Melchisedec Ștefănescu a vegheat din împărăţia veşnică chiar din momentul în care s-a luat hotărîrea de punere în practică a testamentului său. Prin aceste proiecte, s-a pus în valoare arhitectura acestor clădiri monumente istorice şi le-am dat o funcţionalitate. Ca urmare a implementării acestor proiecte de amploare, au fost acreditate patru servicii sociale, mult mai multe  decît şi-a dorit episcopul. Țin să mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a dat puterea să finalizăm aceste lucrări. Sînt recunoscător faţă de toate persoanele implicate în acest proiect„, a declarat preotul Gherasimescu.

Întîlnirea cu presa romaşcană a fost şi un prilej pentru managerul de proiect să-şi îndrepte recunoştinţa spre familie, care a înţeles neobositul efort al acestuia. „Cînd se lucra la spaţiul care va fi loc de adăpost pentru cei defavorizaţi, mă gîndeam că s-ar putea să am şi eu nevoie de o cameră, din moment ce ajung acasă după orele 20„, a spus, zîmbind, preotul Gherasimescu.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • STELA 9 ani

  Felicitari pentru perseverenta !
  Sper ca nu va veti opri aici.
  Urmeaza Marea Incercare:SPITALUL VECHI.
  Si fondatorii acestuia au scris un „testament/zapis” cand au construit „bolnita” ,care trebuie indeplinit.
  Abia scoaterea acestuia din paragina va incununa activitatea fundatiei Melchisedec.