Prima paginăInedit

Minodora și Vasile Ursachi, o viață dedicată culturii

Dimensiune text

Soţii Ursachi împlinesc, luna aceasta, 80 de ani. Primăria le-a pregătit o surpriză celor doi oameni de cultură. Minodora Ursachi a fost director al Muzeului de Artă, iar Vasile Ursachi a fost directorul Muzeului de Istorie.

Primăria municipiului Roman i-a sărbătorit, luni, 22 decembrie, pe soţii Minodora şi Vasile Ursachi, cu ocazia împlinirii a opt decenii de viaţă. Ziua de naştere a Minodorei Ursachi a fost luni, 22 decembrie, iar ziua de naştere a lui Vasile Ursachi este marţi, 30 decembrie.

„Sunt ani de muncă şi împliniri, cu merite profesionale unanim recunoscute, autoritate morală, competenţă şi devotament, care au trecut hotarele municipiului Roman, ale judeţului Neamţ, ale Moldovei. Povestea domniilor lor a început în anul 1957 când, la terminarea facultăţii, au ales să vină la Roman, devenind membri ai marii familii romaşcane. Au venit la Roman cu dorinţa de a lăsa ceva durabil generaţiilor viitoare. Înzestraţi cu o uriaşă putere de muncă, cu determinare, dar şi cu gentileţea unor suflete alese, echilibru în faptă şi cuvânt, soţii Ursachi au construit, împreună – doamna Minodora Ursachi la Muzeul de Artă, domnul Vasile Ursachi la Muzeul de Istorie -, două instituţii emblematice pentru urbea muşatină. La o vârstă la care mulţi îşi caută refugiul în liniştea pensiei, soţii Ursachi sunt încă o prezenţă în urbea muşatină, fiind dedicaţi activităţilor care i-au consacrat. Ei pot priviri cu satisfacţie înapoi, cântărind împlinirile unei vieţi închinate profesiei, dar, neobosiţi, ei privesc şi înainte, cu gândul la realizarea unor proiecte. Le dorim multă sănătate, bucurii şi împlinirea tuturor dorinţelor”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, înainte de a le înmâna soţilor Ursachi cadourile pregătite.

ursachi 06Șeful administraţiei publice locale a oferit fiecăruia câte o diplomă aniversară şi materiale promoţionale cu însemnele municipiului Roman, dar şi un tort, o şampanie şi un coş cu flori.

Cei doi sărbătoriţi i-au molipsit pe toţi cei prezenţi cu bună-dispoziţie. „Între ziua mea de naştere şi a soţului meu este o mică diferenţă. Doctorul Socol spunea că nu ar fi trebuit să fie această diferenţă, dar băieţii sunt mai comozi, se simt bine acolo unde sunt şi nu se grăbesc la naştere. Dar am şi un avantaj. Se spune că cel mai căutat soţ pentru o femeie este un arheolog. Cu cât înaintează femeia în vârstă, cu atât trezeşte interesul mai mare din partea soţului. Această diplomă aniversară primită, cuvintele calde, frumoase, adresate din partea domnului primar, amplifică emoţia aniversării noastre. Este ca un semn de apreciere, de mulţumire a ceea ce am făcut noi de-a lungul anilor, viaţa noastră fiind strâns legată de cercetare, de înfiinţarea muzeelor şi de evoluţia lor. Am muncit cu pasiune, cu entuziasm şi cu încredere într-un domeniu  de mare responsabilitate, dar care oferă şi multe satisfacţii profesionale. Am venit în Roman împreună, am muncit împreună, am trecut prin viaţă împreună şi am ajuns la o vârstă la care nu vrem să depunem armele, nu capitulăm. Dispunem de suficientă forţă creatoare, de energie pentru a continua munca de punere în valoare a rezultatelor cercetărilor arheologice şi artistice efectuate de-a lungul anilor. Totul depinde de timpul care ne va fi rezervat, fiecăruia dintre noi, de Cel de Sus”, a spus Minodora Ursachi.

„Acum 55 de ani, când am venit în Roman, nu mă gândeam că o să am părul alb. Am avut un ţel: profesorul meu m-a adus aici să realizez un muzeu. Aceasta era şi dorinţa romaşcanilor, de a avea un muzeu. În 1957, am început de la opt piese. Activitatea mea a fost în jurul Romanului, dar şi în Roman: am iniţiat cercetările arheologice la cetatea veche, am început cercetările la cetatea nouă a Romanului, un obiectiv foarte important pentru Roman şi pentru activitatea culturală a oraşului. Este un obiectiv foarte greu de realizat, dar care poate fi materializat. Am dovedit că Episcopia este mai veche decât cea construită de Petru Rareş, săpăturile de acolo au dovedit acest lucru. Mă bucur că în fruntea oraşului avem un om deosebit, care munceşte mult. Am avut o oarecare reţinere atunci când a candidat prima dată, atunci consideram că este prea tânăr şi i-am spus: «Aveţi grijă, că este greu». Azi a dovedit că a apreciat munca mea şi, prin ce a organizat, îmi dă un imbold, deşi, la vârsta mea, nu mai aveam nevoie de aşa ceva”, a apreciat Vasile Ursachi.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Emilia D. 6 ani

    O familie superba!LA MULTI ANI si sa va dea Dumnezeu sanatate!
    Prof.ist.E.D.