HomeEducatie

Ministrul a făcut instrucție cu inspectori generali

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu (foto), a făcut o dură analiză a rezultatelor examenelor școlare din acest an. Ministrul a impus inspectorilor școlari generali schimbarea managementului liceelor. Concursul pentru ocuparea funcției de inspector general școlar se suspendă.

 

Inspectorii generali școlari din țară s-au întîlnit la sfîrșitul săptămînii trecute, la Sinaia, cu ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Din partea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț a participat profesorul Viorel Stan, inspector școlar general.
Problemele dezbătute au vizat, printre altele, examenele naționale ale elevilor și dascălilor, obstacolele pe care reprezentanții inspectoratelor din țară le-au întîmpinat în derularea acestor examene și schimbarea managementului instituțiilor de învățămînt în care s-a înregistrat promovabilitate zero la bacalaureat.

Avînd în vedere complexitatea activităților care se desfășoară în perioada iulie-septembrie, Ministerul Educației a decis suspendarea concursului pentru ocuparea celor 42 de posturi de inspector școlar general din inspectoratele școlare, planificat să aibă loc în perioada 20 iulie-15 septembrie. „Acest concurs va fi reprogramat, ca urmare a faptului că timpul scurs de la numirea inspectorilor școlari generali nu permite acestora o pregătire corespunzătoare pentru susținerea acestui concurs, mai cu seamă că preocupările noastre sînt îndreptate în acest moment către buna organizare și desfășurare a examenelor naționale ale elevilor și cadrelor didactice„, a declarat Viorel Stan, inspector școlar general.

Cît privește examenul de bacalaureat, ministrul Ecaterina Andronescu nu a adus noi precizări. „Examenul de bacalaureat se va desfășura conform legii învățămîntului. Nu va exista nici o modificare față de sesiunea din vară a bacalaureatului și care să contravină metodotologiei organizării și desfășurării acestui examen„, a spus inspectorul general școlar.

Un punct interesant al discuțiilor s-a referit la schimbarea managementului acelor licee care nu au „produs” nici un candidat reușit la examenul de bacalaureat. „Nu se pune problema schimbării directorilor liceelor cu promovabilitate zero. S-a insistat numai pe schimbarea gîndirii manageriale a acestora, în vederea eficientizării activitații unităților de învățămînt pe care le gestionează„, a precizat inspectorul Viorel Stan.

Rezultatele de la bacalaureatul din acest an au condus și spre dezbateri pe seama organizării unui examen de maturitate diferențiat. „Am plecat la această întîlnire cu argumentul pro privind organizarea unui bacalaureat diferențiat, dar m-am întors convins că nu este soluția cea mai bună. Soluțiile trebuie găsite în identificarea cauzelor rezultatelor slabe ale liceelor și apoi în eficientizarea actului educativ, cît și în stimularea corectă a cadrelor didactice„, a spus inspectorul școlar general.

Comentarii

WORDPRESS: 0