Mădălina Linguraru (foto) a deschis o nouă filă în istoria școlii romașcane de lupte la sfîrșitul lunii iunie, cînd a devenit prima luptătoare din Roman care a cucerit o medalie la un campionat continental.
În 28 iunie, Mădălina urca pe podiumul Campionatului European de lupte, juniori, de la Zagreb, la categoria 44 kilograme, performanță care vine să încununeze o muncă de ani de zile și să-i răsplătească sacrificiile făcute în această perioadă. Această premieră în sportul romașcan se datorează în foarte mare măsură și celui care, pînă de curînd, s-a ocupat de pregătirea sa, antrenorul emerit Dumitru Artene. Reamintim că, la începutul anului, Mădălina s-a transferat de la Clubul Atletic Roman la CSM Sfîntu Gheorghe, astfel că gruparea din Covasna este cea care punctează în clasamentul intercluburi pentru medalia cucerită de sportiva din Roman.
Atunci, la Zagreb, Mădălina a avut parte și de un tratament neadecvat din partea arbitrilor. Deși a depășit cea mai bună performanță a sa de la europene de pînă acum – locul al cincilea în 2011 – și a intrat pe un tărîm pe care nu mai ajunsese nimeni înaintea sa, sportiva a revenit în țară cu un sentiment de nemulțumire. La europenele din acest an totul i-a mers bine pînă în semifinale, după ce, în meciul anterior, o învinsese clar pe reprezentanta Poloniei, Agata Lagozna. În ceea ce se dorea a fi ultimul pas către visata finală, Linguraru a întîlnit o sportivă accesibilă, pe Josefin Frederiksen (Suedia).
„Am avut și un pic de ghinion, dar am fost și furată. I-am făcut suedezei, la un moment dat, un procedeu clar. Practic, am scos-o de pe saltea și trebuia să mi se acorde punct, lucru care nu s-a întîmplat. La clinci (așezarea uneia dintre sportive în postură dezavantajoasă, prin tragere la sorți) am tras culoarea ei. Pînă atunci, în ambele reprize, ea fugise tot timpul și evitase lupta, fapt care, conform regulamentului, se depunctează. Nu s-a întîmplat nici asta și, așa, m-am trezit că arbitrii au declarat-o pe ea învingătoare. Cu suedeza mă mai întîlnisem de două ori în carieră și de fiecare dată o învinsesem. Normal, trebuia să fiu în finală și aveam șanse clare la medalia de aur, întrucît cealaltă finalistă, din Turcia, a fost învinsă clar de suedeză„, a afirmat Mădălina.
În recalificări, adică în meciul pentru medalia de bronz, Linguraru a depășit-o net pe Jane Schmieder, reprezentanta Germaniei.
Medalie de bronz și la naționalele de seniori. Urmează mondialele de juniori
Deși încă junioară, Linguraru a participat și a obținut și un rezultat foarte bun – medalie de bronz la o categorie superioară, 48 kilograme – și la campionatul național de seniori, încheiat duminică, 8 iulie. „Trebuie să recunosc că aici nu puteam să iau aur. Am avut un meci strîns în semifinale cu Alina Vuc, pe care l-am pierdut, apoi, în recalificări, am mai obținut două victorii și am urcat pe treapta a treia a podiumului. Să mai spun că în sală a fost o căldură sufocantă, ca la saună. Despre medalia de la europene am uitat să spun că mi-ar fi plăcut ca aceasta să vină pentru Roman. Aici m-am născut, aici am crescut, aici am învățat lupte și m-am format ca sportivă. Nu am putut rămîne aici pentru că nu aveam, cît de cît, condițiile necesare, măcar o masă pe zi asigurată. De cantonamente beneficiam o dată la doi ani. La Sfîntu Gheorghe mă antrenez foarte bine. Acum trebuie să mă concentrez pe participarea la mondialele de juniori din septembrie, din Thailanda„, încheie Mădălina Linguraru.
Comentarii