HomeEconomie

Magazinele romaşcane vând mai mult după reducerea TVA

Numărul de produse vândute în perioada 1 – 14 iunie este cu 12% mai mare faţă de luna mai şi cu 17% comparativ cu iunie 2014.

Reducerea TVA la alimente a determinat o scădere medie a preţurilor de 11%, la nivel naţional. Situaţia se confirmă şi în Roman, unde multe magazine au afişat preţuri mai mici la anumite produse. Potrivit unui studiu de piaţă făcut de o companie specializată în analize de marketing, preţurile au scăzut în medie cu 11% în categoriile monitorizate, retailerii împreună cu producătorii menţinându-şi promisiunea făcută consumatorilor. În plus, numărul de produse vândute în perioada 1- 14 iunie este cu 12% mai mare faţă de luna mai şi cu 17% comparativ cu iunie 2014.

Unii comercianţi apreciază că vânzările au crescut pe fondul reducerii TVA la alimente. „Preţurile produselor alimentare au scăzut cam cu 10%, iar vânzările au fost mai multe, însă nu pot aprecia procentul. Oricum, se simte în rulajul zilnic. Vânzări mai mari am avut la carnea de pui, la ouă şi la peşte”, ne-a spus vânzătorul unui magazin din zona Smirodava.

Comercianţii consideră că şi creşterea salariului minim va avea un impact, chiar dacă la nivel psihologic. „E posibil ca oamenii care sunt în cauză să cumpere mai mult şi cu gândul că vor avea mai mult de câştigat. Chiar dacă nu este o creştere mare, dacă te uiţi şi la faptul că multe preţuri au scăzut, ai putea să cumperi produse mai multe faţă de acum câteva luni. Pentru cei mai nevoiaşi, şi un leu contează, dacă pot să-l economisească”, a precizat un comerciant din zona Sucedava.

Taxa pe valoarea adăugată a scăzut, la 1 iunie, de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor, pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final.

Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea taxei, iar premierul Victor Ponta a reacţionat spunând că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA. În acelaşi timp, marii retaileri au anunţat că vor transfera integral diferenţa clienţilor, ceea ce ar fi însemnat o scădere a preţurilor de circa 12%. Consiliul Concurenţei a avertizat retailerii că va verifica la nivel naţional evoluţia preţurilor după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menţinut în timp.

Comentarii

WORDPRESS: 0