Prima paginăEducatie

Luni e zi de examen pentru absolvenţii de gimnaziu

Dimensiune text

Cele două probe ale Evaluării naţionale se desfăşoară pe 25 şi 27 iunie. În sălile de examen au fost montate camere video de supraveghere. Cei 4.799 de candidaţi vor susţine probele în 120 de centre de examen.

 

Luni, 25 iunie, încep emoţiile Evaluării naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Pentru cele două probe s-au înscris 4.799 de candidaţi, absolvenţi de gimnaziu din seria curentă şi din seriile anterioare. Ei vor susţine două probe scrise, la limba şi literatura română, pe 25 iunie, şi pe 27 iunie, la matematică. Notele obţinute la cele două probe scrise vor da o medie care va reprezenta 50% din media de admitere, celelalte 50 de procente fiind date de media generală a celor patru ani de gimnaziu.

Camere de supraveghere ca la Bacalaureat
În premieră pentru testarea de la finalul ciclului gimnazial, probele scrise vor fi monitorizate video, aşa cum se procedează la Bacalaureat. În cele 120 de unităţi de învăţămînt în care se va da examen au fost montate 311 camere video. Pe uşa de intrare în centrul de examen şi pe uşile de intrare din sălile de examen sînt lipite afişe care îi anunţă pe candidaţi de faptul că au fost montate camere de supraveghere. Supravegherea video va fi completată de cea clasică, în fiecare sală fiind cîte doi supraveghetori (cadre didactice de altă specializare decît cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba). Elevii vor fi aşezaţi cîte unul în bancă, în ordine alfabetică. Fiecare elev va primi o coală de hîrtie tipizată, pe care îşi va scrie, cu majuscule, numele, prenumele tatălui şi toate prenumele personale, în ordinea în care sînt trecute în actul de identitate, pe colţul ce urmează a fi lipit după distribuirea subiectelor în săli şi numai după ce asistenţii vor fi verificat completarea corectă a tuturor datelor şi vor fi semnat în interiorul porţiunii care ca fi sigilată. Elevii vor primi atîtea coli tipizate şi ciorne marcate cu ştampila şcolii cîte le sînt necesare. Rezolvarea subiectelor trebuie făcută în cel mult două ore de la momentul distribuirii subiectelor.

Din momentul distribuirii subiectelor, nici un elev nu mai poate intra în sală şi nu poate părăsi sala decît dacă predă lucrarea şi semnează de predarea acesteia. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el va fi însoţit de unul dintre asistenţi, pînă la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit. Pentru elaborarea lucrărilor, elevii vor folosi numai stilouri sau pixuri cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor – numai creion negru. Pentru proba de matematică este permisă utilizarea instrumentelor de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul, a dicţionarelor sau a oricăror altor materiale informative. De asemenea, accesul în sala de examen cu telefoane mobile sau orice alt mijloc de comunicare la distanţă este interzis.

Observatori externi în centrele de examen
Pentru această sesiune a Evaluării naţionale au fost acreditaţi 13 observatori externi, care vor avea acces în centrele de examen. Aceştia vin din rîndurile asociaţiilor de părinţi şi vor monitoriza pregătirea şi desfăşurarea examenelor. Aceştia vor avea, însă, parte şi de restricţii în centrele de examen. Conform procedurilor aprobate, aceştia nu au voie să ia contact direct cu subiectele (vizual sau xerocopie) înainte de afişarea acestora, să citească lucrările candidaţilor sau să discute cu aceştia în timpul desfăşurării probei, să discute cu profesorii asistenţi în timpul probelor, să intervină în orice fel în activităţile din sălile în care candidaţii susţin probele, să perturbe activitatea comisiilor sau să părăsească centrul de examen în care se desfăşoară probele scrise înainte de ieşirea primului candidat.

Comisia de examen, instruită sîmbătă
Preşedinţii centrelor de examen şi membrii comisiilor se vor întîlni sîmbătă, la Piatra Neamţ, cu membrii Comisiei judeţene pentru Evaluarea naţională, pentru a discuta toate amănuntele legate de desfăşurarea examenului. Lucrările scrise la limba şi literatura română şi la matematică vor fi corectate în nouă centre de evaluare din oraşele Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ. Aşa a decis Comisia judeţeană pentru organizarea Evaluării naţionale. Totodată, comisia a nominalizat şi 33 de aşa-numite centre de comunicare în judeţ (şcolile care vor prelua subiectele de la Ministerul Educaţiei şi le vor distribui în unităţile de învăţămînt din zona fiecăreia).

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • parinte 9 ani

  Speram ca si cu camere si fara camere sa fie corectitudine in toate scolile unde se da evaluare si bacalaureat, cunoastem foarte bine unele situatii uom fi cu ochii pe ei