Încep lucrările de reabilitare a Spitalului „Precista Mare” din Roman

HomeReligie

Încep lucrările de reabilitare a Spitalului „Precista Mare” din Roman

Marți, 15 februarie, reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au anunțat începerea efectivă a lucrărilor de reabilitare a clădirii Spitalului „Precista Mare” din Roman, anunțul venind chiar în ziua aniversării nașterii ierarhului Melchisedec Ștefănescu, ctitorul așezământului spitalicesc din Roman.

În contextul împlinirii a 199 de ani de la nașterea ierarhului Melchisedec Ștefănescu (15 februarie 1823, Gârcina, județul Neamț – 16 mai 1892, Roman), marți, 15 februarie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoților și diaconi din care au făcut parte și preoți profesori care își desfășoară activitatea la catedră în Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, în cadrul slujbei fiind înălțate rugăciuni de pomenire a membrilor familiei ilustrului ierarh care patronează această instituție de învățământ teologic.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul Bogdan Vasile Ciobanu, profesor la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, a adresat celor prezenți un cuvânt comemorativ în care a reliefat aspecte din viața și activitatea ierarhului Melchisedec Ștefănescu, în contextul împlinirii a 199 de ani de la nașterea sa.

Apoi, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, și în prezența IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost săvârșită slujba Parastasului în cadrul căreia au fost pomeniți ierarhul Melchisedec și membrii familiei sale. La finalul slujbei, IPS Ioachim a vorbit despre patronul spiritual al celor două instituții romașcane, Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și Fundația „Episcop Melchisedec” Roman, felicitând conducerea liceului și apreciind activitatea didactică desfășurată în această instituție:

„Poporul nostru și-a cinstit eroii, și-a cinstit înaintașii și învățătorii, păstrându-și identitatea creștină și fiind condus de oameni deosebiți pe care Dumnezeu i-a pregătit pentru a păstra spiritualitatea acestui neam și a continua șirul neîntrerupt al personalităților ecleziastice emblematice care au stat pe scaunul vlădicesc de la Roman. Melchisedec Ștefănescu a pus bazele învățământului teologic de la Roman, el însuși fiind un mare pedagog și sprijinitor al tinerilor care se pregătesc asiduu pentru a sluji Biserica și neamul românesc. Felicităm pe părintele director al liceului teologic, dar și cadrele didactice pentru implicare și sperăm să fie prezenți, alături de elevii seminariști, an de an în Catedrala arhiepiscopală din Roman pentru a adăuga cărămida rânduită lor de Dumnezeu pentru a fi așezată la edificiul spiritualității neamului nostru românesc”.

„Totodată, părintele vicar a anunțat în cuvântul său începerea efectivă a lucrărilor de reabilitare a Spitalului Precista din Roman, ctitorit de ierarhul Melchisedec Ștefănescu, în această zi în care este consemnată împlinirea a 199 de ani de la nașterea sa”, precizează reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Tot în această zi, cu binecuvântarea IPS Ioachim, la Capela „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Fundației „Episcop Melchisedec” Roman a fost oficiată slujba Parastasului în cadrul căreia au fost pomeniți ierarhul Melchisedec și membrii familiei sale.

În jurul orei 13.00, beneficiarii Centrului de zi din cadrul Fundației și-au început programul închinându-se în Capela „Adormirea Maicii Domnului” și depunând o floare pe mormântul care adăpostește osemintele celui mai luminat ierarh al românilor. La final, copiii au primit pachete cu alimente și o masă caldă, apoi și-au continuat programul zilnic de pregătire în cadrul Centrului de zi. Tot în această zi, beneficiarii Cantinei sociale din cadrul Fundației au primit pachete cu alimente și o masă caldă.

Investiție 37 de milioane de euro

Conform unei hotărâri de guvern aprobate în luna martie a anului trecut, valoarea totală a investiţiei de reabilitare, consolidare și extindere a clădirii Spitalului „Precista Mare” din Roman a fost prevăzută a fi de 175.646.000 de lei inclusiv TVA (din care construcții și montaj 90.023.000 de lei) – adică circa 37 de milioane de euro, la cursul din aprilie 2019 stabilit în actul normativ, circa 36 de milioane de euro la cursul de la data adoptării hotărârii. Din această sumă, 169.764.000 de lei sunt prevăzuți a fi alocați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar 5.882.000 de lei de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Contractul de „Proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții «Reabilitare și extindere Așezământ Spitalicesc Precista Municipiul Roman, județul Neamț»” a fost scos la licitație de CNI anul trecut, fiind câștigat de o asociere formată din firmele Katar Conneg SRL, Consola Grup Construct SRL, Stood Project, Conedil Iași și Abral Art Product, la o valoare totală a achiziției (fără TVA) de 99.908.923 de lei, durata de realizare a investiției (documentație tehnică și execuție) fiind de 31 de luni (cinci luni proiectare și 26 de luni execuție lucrări), conform e-licitatie.ro.

Clădirea Spitalului „Precista” datează din anul 1872 și a fost ridicată în stil neoclasic romantic, cu funcționare neîntreruptă din momentul inaugurării până în anul 2000, fiind retrocedată Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în anul 2003, care a făcut de atunci, alături de autoritățile locale și județene, demersuri pentru reabilitarea acesteia.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0